Ἐρντογὰν κατὰ Cheney

 Ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό που φυσικά ουδέποτε έφτασε στ’ αυτιά μας κι αφορά τις μέρες που επιτέθηκαν οι ΗΠΑ στο ΙΡΑΚ. To άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ που ανήκει στο δίκτυο Gulen και που δεν είναι φιλική προς τον Ερντογάν.

Ἐρντογὰν κατὰ Cheney1

Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2014 η εφημερίδα εδέχθη …«επίσκεψη» από την τουρκική αστυνομία για εμπλοκή του εκδότη της σε σύσταση ένοπλης …τρομοκρατικής ομάδας. 
Ἐρντογὰν κατὰ Cheney2

Διαβάζουμε στην «ΖΑΜΑΝ»:

Bağış: Ο Erdoğan επέπληξε τον Cheney για το επεισόδιο με τις «κουκούλες»Ἐρντογὰν κατὰ Cheney3


Ο υπουργός Επικρατείας Egemen Bağış απήντησε στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Deniz Baykal του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια κατά την διάρκεια του διαβόητου «επεισοδίου με τις κουκούλες» το 2003.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιολογώντας την αποχώρηση του Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan από μια συνάντηση στο Νταβός, μετά από μια επεισοδιακή συνάντηση με τον ισραηλινό Πρόεδρο Shimon Peres για τις δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων Παλαιστινίων, κατά την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα, ο Baykal υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση παρέλειψε να παρουσιάσει την ίδια σταθερή θέση κατά την διάρκεια της αμερικανοκινουμένης εισβολής στο ΙΡΑΚ. «Που ήσασταν όταν φόραγαν «κουκούλες» σε Τούρκους στρατιώτες στο ΙΡΑΚ;» ρώτησε ο Baykal αναφερόμενος στο περιστατικό με τις «κουκούλες», που συνέβη μετά την άρνηση του τουρκικού κοινοβουλίου την 1η Μαρτίου 2003, να επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα να εισβάλλουν στο Ιράκ από τουρκικό έδαφος. 

Στις 4 Ιουλίου 2003, δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν σε γραφείο, που χρησιμοποιούσαν οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, στην βορειοϊρακινή πόλη Sulaimaniya και πήραν όμηρους 11 Τούρκους στρατιώτες, ισχυριζόμενοι ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον κυβερνήτη του Kirkuk. Οι στρατιώτες οδηγήθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία τους υπό την απειλή όπλων, με τα κεφάλια σκεπασμένα με κουκούλες, ωθώντας τα μέσα ενημερώσεως να βαπτίσουν το επεισόδιο ως το …«επεισόδιο με τις κουκούλες».
Μετά από σκληρή μεταχείριση κατά την διάρκεια της κρατήσεώς τους, οι στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι, λίγες ημέρες αργότερα, ως επακόλουθο της έντονης διαμαρτυρίας της Άγκυρας και μιας συγγνώμης εκ μέρους των ΗΠΑ. Αλλά το επεισόδιο έθρεψε αντιαμερικανικά αισθήματα στην Τουρκία, και πυροδότησε την οργή του λαού κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο γειτονικό Ιράκ.
«Αφότου οι στρατιώτες μας βρέθηκαν σ’ αυτή την κατάσταση, ο πρωθυπουργός μας κάλεσε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Dick Cheney – και ήταν εθνική εορτή, έτσι πιέσαμε σκληρά να τον βρούμε εκεί όπου έκανε διακοπές», δήλωσε ο Bağış σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη την Πέμπτη.
Ο Bağış διευκρίνισε ότι όταν ο Cheney προσπάθησε να τον διαβεβαιώσει ότι οι στρατιώτες βρίσκονταν σε καλή κατάσταση, ο Erdoğan απήντησε:  «Έχω πάει φυλακή, οπότε μην μου εξηγείτε την κατάσταση κάποιου που βρίσκεται υπό κράτηση ή φυλάκιση. Δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό, ελευθερώστε αμέσως τα παιδιά αυτά». «Και ο πρωθυπουργός μας τους έσωσε», προσέθεσε ο Bağış.

 

 

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply