Βιομετρικές ταὐτότητες μᾶς …«μαγειρεύει» ἡ κυβέρνησις;

To καθεστώς Τσίπρα, σε αγαστή συνεργασία με άλλα εγκληματικά καθεστώτα, αναζητα τρόπο να εισάγει ταυτότητες με αποτύπωμα της ίριδας του ματιού ώστε οι …«σύμμαχοί» μας στις ΗΠΑ να μας κάνουν την …τιμή να μην απαιτούν visa από όσους ταξιδεύουν προς την Αμερική.

Βιομετρικές ταὐτότητες μᾶς ...«μαγειρεύει» ἡ κυβέρνησις;1

Οι πράκτορες των ΗΠΑ μπορούν φυσικά ελεύθερα να κάνουν ότι θέλουν στην Ελλάδα, να παρακολουθούν την κυβέρνηση, να κάνουν απόπειρες δολοφονίας κατά πρωθυπουργών, να ανατινάζουν Υπουργεία που δεν πληρώνουν έγκαιρα τις …μίζες, να εκπαιδεύουν και να εξοπλίζουν τρομοκράτες, να απαγάγουν και να βασανίζουν Πακιστανούς, αλλά εμείς οι πολίτες είμαστε οι …ύποπτοι και τελικά οι …επικίνδυνοι για την ασφάλεια της Αμερικής.

Βιομετρικές ταὐτότητες μᾶς ...«μαγειρεύει» ἡ κυβέρνησις;2

Σίγμα

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΧΘΟΥΝ

Έρχονται νέες ταυτότητες με αποτύπωμα της ίριδας και μικροτσίπ

Βιομετρικές ταὐτότητες μᾶς ...«μαγειρεύει» ἡ κυβέρνησις;3

Στην αντικατάσταση των υφισταμένων ταυτοτήτων με νέα δελτία, που θα είναι δύσκολο να παραχαραχθούν, φαίνεται να προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση, υπό την απειλή επαναφοράς της βίζας για Ελληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν χθες ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται πρόταση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέας γενεάς ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εξετάζεται το ενδεχόμενο τα νέα δελτία ταυτότητας να περιλαμβάνουν, εκτός από δακτυλικό αποτύπωμα, και πρόσθετα βιομετρικά στοιχεία, όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η επιτροπή συγκροτήθηκε πριν από έναν μήνα και συμμετέχουν σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων, αστυνομικοί της Διευθύνσεως Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση των υφισταμένων ταυτοτήτων με νέα δελτία αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. Προσέθεσε ότι ο εκσυγχρονισμός των ταυτοτήτων προωθείται υπό την πίεση της επικείμενης αξιολογήσεως του προγράμματος Visa Waiver, για την μη θεώρηση διαβατηρίων των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η αξιολόγηση του προγράμματος πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο, ενώ η επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της στα τέλη Ιανουαρίου.

Στα νέας γενεάς δημόσια έγγραφα προωθείται η τοποθέτηση μικροτσίπ με βιομετρικά στοιχεία του κατόχου, ενώ γίνεται προσπάθεια να προϋπολογιστεί το κόστος αντικαταστάσεως των παλαιών ταυτοτήτων με νέες. Εκτιμάται ότι πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Το θέμα εκσυγχρονισμού των δελτίων ταυτότητας φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα εντάθηκαν μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς υπάρχουν φόβοι ή και ενδείξεις ότι τα υφιστάμενα δελτία ταυτότητας πλαστογραφούνται και εν συνεχεία χρησιμοποιούνται για την έκδοση «γνησίων» διαβατηρίων από την Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Στην Ελλάδα τα διαβατήρια με μικροτσίπ

Τα νέα βιομετρικά διαβατήρια με μικροτσίπ, στα οποία αποθηκεύονται φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα όλων των πολιτών, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, είναι πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα.
Η εξαγγελία για τα βιομετρικά διαβατήρια με ενσωματωμένα δακτυλικά αποτυπώματα έγινε πριν από έναν χρόνο, από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά υλοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου 2010, οπότε και δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ενσωματώνεται στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο ο ευρωπαϊκός κανονισμός του 2009.

Στην απόφαση προβλέπεται ότι η αρμόδια υπηρεσία διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. (πέραν της φωτογραφίας), κρυπτογραφεί δακτυλικά αποτυπώματα των δεικτών και των δύο χεριών του αιτούντος, εκτός εάν αυτός είναι μικρότερος των 12 ετών. Σε αυτή την περίπτωση καταγράφονται μόνον η φωτογραφία και τα στοιχεία του ανηλίκου, καθώς, για λόγους διώξεως της εμπορίας προσώπων, η Ε.Ε. επιβάλλει σε κάθε άτομο να έχει δικό του διαβατήριο.

Έτσι, ενώ η λήψη και καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει καταργηθεί μετά το 2000 στην χώρα μας από τις αστυνομικές ταυτότητες, επιστρέφει από την «πίσω πόρτα» μέσω των ευρωπαϊκών βιομετρικών διαβατηρίων, και μάλιστα διευρυμένη σε νεαρές ηλικίες. Η επίκληση λόγων ασφαλείας στις μεταφορές οδηγεί εκ των πραγμάτων σε διόγκωση του ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει την μελλοντική δημιουργία γενικού ευρωπαϊκού οργανισμού διαβατηρίων, όπου θα αποθηκεύονται όλα τα βιομετρικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν, ενώ θεωρείται σίγουρη και η έκδοση βιομετρικών αστυνομικών ταυτοτήτων.

Στο νέο διαβατήριο περιλαμβάνονται ακόμη η υπογραφή του κατόχου και ένα ενσωματωμένο μέσο αποθηκεύσεως (μικροτσίπ), όπου θα καταγράφονται η φωτογραφία, τα στοιχεία του και τα δακτυλικά του αποτυπώματα, «υπό μορφή που εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα». Η κομψή αυτή φράση της αποφάσεως παραπέμπει προφανώς σε διεθνή αστυνομική συνεργασία με «τσεκάρισμα» όλων των δεδομένων μέσω της τεχνολογίας. Η έκδοση των νέων διαβατηρίων συμπίπτει και με την κατάργηση της βίζας προς τις ΗΠΑ, η οποία συνοδεύτηκε με την ελεύθερη, on line ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply