Ἄνοδος ἐπιτοκίων τοῦ FED. Κάτι δὲν φαίνεται σωστὸ στὶς ἐξελίξεις τοῦ χρηματιστηρίου τῶν ΗΠΑ

Επιτέλους σήμερα απεφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια του FED κατά 0,25%.
Η ανακοίνωση έγινε γνωστή στις 2 μμ EST και ο χρηματιστηριακός δείκτης S & P 500 είχε τότε τιμή 2057,69.
Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές περίμεναν με αγωνία να δουν πώς θα αντιδράσει ο δείκτης, για να διαπιστώσουν την άποψη των αγορών για την κίνηση του FED.
Aν η τιμή του δείκτη έπεφτε, κάτι που οι αγορές απεύχονταν, θα έβγαινε το συμπέρασμα ότι οι αγορές δεν έβλεπαν την κίνηση ως δικαιολογημένη και χρονικά αρμόζουσα στην κατάσταση της αγοράς.
Ο δείκτης όμως δεν έπεσε, αλλά αντίθετα ανέβηκε.
Βρίσκεται ήδη σε τιμή 2074,63, σημειώνοντας άνοδο 1,53% από την έναρξη της διαπραγματεύσεως ή μόλις 0,8% από την ώρα ανακοινώσεως.
Η κίνηση του δείκτη S & P 500 εμφανίζεται στο επόμενο διάγραμμμα.

HMΕΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ S & P 500 ΣΤΙΣ 16.12.2015

HMΕΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ S & P 500 ΣΤΙΣ 16.12.2015

Δίνοντας έμφαση στην κίνηση του δείκτη σήμερα, κάποιοι χρηματιστηριακοί αναλυτές θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές αποδέχθηκαν με σχετική ηρεμία την άνοδο των επιτοκίων κατά 0,25% και συνεπώς όλα βρίσκονται υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με την άποψή τους δεν υπάρχει κίνδυνος για δραματική πτώση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ προσεχώς.
Αυτή η ανοδική κίνηση, που σημειώθηκε σήμερα είναι πολύ παράξενη.
Όλοι οι οικονομολόγοι μπορούν να σας βεβαιώσουν ότι θεωρητικά η άνοδος των επιτοκίων συνήθως ρίχνει τις τιμές των χρηματιστηρίων.
Αλλά σήμερα υπάρχει εξήγηση: Πρόκειται για σκηνοθετημένη κίνηση.
Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται η εξέλιξη της ισοτιμίας δολαρίου και ευρώ (Eur/Usd) σήμερα.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΩΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ EUR/USD ΤΗΝ 16.12.2015

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΩΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ EUR/USD ΤΗΝ 16.12.2015

 
Όταν ανακοινώθηκε η μείωση των επιτοκίων, η τιμή της ισοτιμίας EUR/USD έπεσε κατακόρυφα στο 1,0909, στις 3 μμ ανέβηκε επίσης κατακόρυφα στο 1,0988 για να καταλήξει τελικά και πάλι σε τιμή 1,0910, σημειώνοντας πτώση από το πρωί κατά 0,19%.
Η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, με βάση τις παραπάνω τιμές, υποτίμησε για μία ώρα περίπου το δολλάριο κατά 0,7%, οπότε στο διάστημα αυτό έγινε ελκυστικότερο αντίστοιχα το αμερικανικό χρηματιστήριο για αγορές με κεφάλαια από την Ευρώπη.
Η προσωρινή αυτή υποτίμηση ήταν γνωστή σε κάποιους εκ των προτέρων, που επωφελήθηκαν για μία ώρα.
Δεν ήταν όμως μία κατάσταση βιώσιμη και γι’ αυτό ανετράπη  σύντομα, εξίσου γρήγορα.
Επομένως η άνοδος του χρηματιστηριακού δείκτη S &P 500 έγινε σήμερα για λόγους περιστασιακούς και με κεφάλαια, που προέρχονταν περισσότερο από την Ευρώπη και όχι αναγκαία από Αμερικανούς επενδυτές.
Θα μπορέσει και τις υπόλοιπες ημέρες να συνεχισθεί αυτό το θέατρο χωρίς να γίνει αντιληπτό και χωρίς να επηρεάσει πτωτικά την ισοτιμία του δολλαρίου σε σχέση με το ευρώ σε μονιμότερη βάση;
Θεωρείται φυσιολογικό μία άνοδος επιτοκίου κατά 0,25% να προκαλεί υποτίμηση ενός νομίσματος κατά 3 φορές περίπου περισσότερο αντί να το ενισχύει, κάτι που συνέβη σήμερα για δύο ώρες περίπου;
Kαι αν θεωρείται φυσιολογικό, η άνοδος των επιτοκίων γίνεται από το FED για να γίνει πιό ελκυστικό το χρηματιστήριο των ΗΠΑ στους Ευρωπαίους ή για να τερματισθεί η πιστωτική επέκταση στις ΗΠΑ και να επέλθει οικονομική σταθερότητα;
Προφανώς το FED, επειδή δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να συνεχίσει στις ΗΠΑ πολιτική ποσοτικής χαλαρώσεως, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την άνοδο του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ εισροές κεφαλαίων από την Ευρώπη, που προέρχονται από την εκτυπωτική μηχανή του Draghi και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της Ευρώπης.
Για πόσο διάστημα νομίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες ότι μπορούν να ξεγελούν τις αγορές για να αποφύγουν μία διεθνή κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών και ένα ενδεχόμενο συναλλαγματικό πόλεμο ισοτιμιών και επιτοκίων;
Η απάντηση και η αρμόζουσα λύση για το Αμερικανικό χρηματιστήριο, ίσως να δοθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου από τις τέσσερεις μάγισσες των αγορών κατά το κλείσιμο των παραγώγων στις ΗΠΑ….

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply