Οἱ φόροι εἶναι μόνον γιὰ τοὺς ….χαζούς!!!

Οι τοκογλύφοι, ως ανώτατοι άρχοντες όλων, εννοείται ότι μπορούν να κερδίζουν δισεκατομμύρια χωρίς να πληρώνουν φόρους.
Οι φόροι είναι αποκλειστικό «προνόμιο» ημών των ηλιθίων.

Μόλις 0,5% φόρο από τα συνολικά τους κέρδη πλήρωσαν οι τράπεζες.
Εσύ πόσα πλήρωσες για να καλυφθούν αυτά που δεν πλήρωσαν οι τοκογλύφοι, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι έμποροι όπλων, τα λαμόγια στις λίστες Λαγκάρντ και οι κάτοχοι των 17000 offshore;;Οἱ φόροι εἶναι μόνον γιὰ τοὺς ....χαζούς!!!

Σίγμα

Εταιρικό φόρο ύψους… 31 εκατ. δολαρίων πλήρωσαν αθροιστικά στην Βρετανία για το 2014 επτά από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters. Μάλιστα οι περισσότερες δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο, παρά το γεγονός ότι είχαν κέρδη δισ. ευρώ. Τους περασμένους μήνες οι επτά επενδυτικές τράπεζες που λειτουργούν στο Λονδίνο κατέβαλαν συνολικό εταιρικό φόρο ύψους 31 εκατ. δολαρίων για το 2014. Είχαν έσοδα ύψους 31 δισ. δολαρίων στην Βρετανία, κέρδη ύψους 5,3 δισ. δολαρίων και απασχολούσαν 33 χιλιάδες εργαζομένους. Πέντε από τις εν λόγω τράπεζες, JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Nomura Holding και Morgan Stanley, ανέφεραν ότι οι βρετανικές θυγατρικές τους δεν πλήρωσαν καθόλου εταιρικό φόρο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι επτά τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Goldman Sachs και UBS, χρησιμοποίησαν φοροαπαλλαγές και αναβαλλόμενο τραπεζικό φόρο που προέκυψε κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης, ώστε να περιορίσουν το ύψος του φόρου που κλήθηκαν να πληρώσουν. Επίσης, ορισμένες τουλάχιστον από τις τράπεζες δεν πλήρωσαν φόρο, διότι παρουσίασαν ζημιές στο Λονδίνο, ενώ ανέφεραν κέρδη σε πολύ μικρότερες θυγατρικές τους με έδρα χώρες όπου είναι πολύ χαμηλότερος ο εταιρικός φόρος. Σημαντική είναι επίσης η αιτία χάρη στην οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία για την φορολογία των τραπεζών.
Αυτό συνέβη λόγω της αλλαγής στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως το 2013, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες είναι πλέον αναγκασμένες να αναφέρουν τα κέρδη και τους φόρους που απεκόμισαν σε κάθε χώρα όπου λειτουργούν ξεχωριστά. Η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι ηγείται της διεθνούς προσπάθειας να διασφαλισθεί ότι οι εταιρείες πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους, μετά την κατακραυγή που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν έγινε γνωστό ότι εταιρείες όπως η Google και η Starbucks μετέφεραν τα κέρδη τους εκτός Βρετανίας, ώστε να μην πληρώνουν φόρο.
Βουλευτές και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι είναι λάθος οι τράπεζες να λειτουργούν χωρίς να πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο, ιδίως μετά την στήριξη που έλαβαν από τα κράτη κατά την διάρκεια της κρίσεως. «Το ύψος του φόρου που κατέβαλαν αυτές οι μεγάλες τράπεζες δείχνει ότι ο ισχυρισμός τους πως πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί είναι κοροϊδία», λέει ο Τζον Μαν, βουλευτής των Εργατικών. «Βασίζονται στους φορολογουμένους ώστε να καλύπτουν τα ρίσκα που αναλαμβάνουν, ωστόσο καταβάλλουν ελάχιστα ποσά στο υπουργείο Οικονομικών». Εκπρόσωποι Τύπου και των επτά τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός.
Σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις, η JPMorgan ήταν η πλέον επικερδής επενδυτική και εμπορική τράπεζα της Βρετανίας το 2014 μεταξύ όσων έχουν δημοσιεύσει πλήρη στοιχεία για το έτος. Η βασική βρετανική θυγατρική της απέφερε κέρδη ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, αλλά δεν κατέβαλε καθόλου φόρο. Ο φόρος που της αναλογούσε ήταν 524 εκατ. δολάρια, αλλά τον αντιστάθμισε μέσω φοροαπαλλαγών και πληρωμών μεγαλύτερων απ’ ό,τι έπρεπε σε προηγούμενες φορολογικές χρήσεις. Η Goldman Sachs είχε στην Βρετανία κέρδη ύψους 2 δισ. και κατέβαλε φόρο ύψους 26,6 εκατ. δολαρίων. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες τράπεζες κατάφεραν να μην πληρώσουν καθόλου φόρο για το 2014, χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply