Ἀπομένουν δύο μῆνες πρίν τήν κατάῤῥευσιν τῆς Ζώνης Σένγκεν;

Στρασβούργο.
Η Ευρώπη  δεν διαθέτει παρά μόνον κάποιους μήνες «για να θέσει την μεταναστευτική κρίση υπό έλεγχο, αλλοιώς η ζώνη μετακινήεως χωρίς διαβατήρια της συνθήκης Σένγκεν θα καταρρεύσει», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ο πρόεδρος των Ευρωπαίων ηγετών Donald Tusk .

«Δεν έχουμε περισσότερους από δύο μήνες για να πάρουμε τα πράγματα υπό έλεγχο», είπε ο Tusk , προσθέτοντας ότι η συνθήκη Σένγκεν διαφορετικά θα αποτύχει.

Ο Tusk δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ θα «αποτύχει ως πολιτικό σχέδιο», αν η Ένωση δεν έχει την δυνατότητα να ασκήσει τον κατάλληλο έλεγχο στα εξωτερικά σύνορά της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση σχετικά με την μετανάστευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να εισέρχονται στα 28 κράτη της κατά το περασμένο έτος.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Οι δηλώσεις του Tusk απηχούν κυρίως τις απόψεις των Γερμανών.
Η προθεσμία των δύο μηνών αναφέρεται κυρίως στο ό,τι όταν έλθει η Άνοιξη, η ροή των μεταναστών μπορεί να μεγαλώσει, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν.
Ήδη στην Γερμανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει έντονη πολιτική δυσαρέσκεια για τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων, που παρά τις προσπάθειες και τις συμφωνίες, δεν έγινε δυνατό να μοιρασθούν στις 28 χώρες.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο 300 μετανάστες από τους 300.000, που είχαν συμφωνήσει να μοιράσουν μεταξύ τους οι Ευρωπαίοι, έγινε δυνατό να μετακινηθούν σε άλλη χώρα.
Το πρόβλημα των προσφύγων δημιουργήθηκε αρχικά από λάθος πολιτικούς υπολογισμούς, κυρίως της Γερμανίας.
Η ΕΕ είχε το 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 507,4 εκατομμύρια κατοίκους και μέση πυκνότητα πληθυσμού 118,2 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Συγκριτικά η Γερμανία είχε πληθυσμό 81,2 εκατομμύρια κατοίκους και μέση πυκνότητα πληθυσμού 227,4 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (κατ/km2).
H αυξημένη πυκνότητα πληθυσμού δεν προκαλεί μεταναστευτικές ροές από την Γερμανία προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Το δέλεαρ για τους μετανάστες είναι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας προορισμού και στο σημείο αυτό η Γερμανία υπερέχει συγκριτικά.
Η έλευση ενός εκατομμυρίου μεταναστών στην Γερμανία αντιστοιχεί σε αύξηση του πληθυσμού της κατά 1,2% μόνον.
Με δεδομένη την φτώχεια των μεταναστών και τις αυξημένες βιοτικές ανάγκες τους, κάποιοι οικονομικοί ιθύνοντες της Γερμανίας ίσως να υπελόγιζαν ότι η παρουσία των μεταναστών θα ήταν ισοδύναμη οικονομικά με πληθωρισμό ανώτερο από 1,2% και θα τόνωνε την τοπική οικονομία, χωρίς να ωθήσει προς τα επάνω το επίπεδο των μισθών.
Υπό αυτήν την έννοια οι μετανάστες ήταν καλοδεχούμενοι αρχικά από την κα Μέρκελ.
Σκόπευε μάλιστα να τους διαθέσει για τις ανάγκες τους ποσό 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος.
Οι Γερμανοί όμως δεν σκέφτηκαν ότι οι μετανάστες δεν ήταν εξίσου επιθυμητοί σε χώρες με μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού, όπως η Αυστρία (102,8 κατ/ km2), η Γαλλία (98,6 κατ/km2), η Πολωνία (123 κατ/km2), η Τσεχία (133,5 κατ/km2 ), η Ουγγαρία (105,9 κατ/km2) και η Σλοβακία (110,6 κατ /km2), από όπου αναγκαστικά θα περνούσαν οι μετανάστες πριν φθάσουν στην Γερμανία.
ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΩΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΓΙΑΤΙ;

ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΩΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΓΙΑΤΙ;

 
Για τις χώρες αυτές η παρουσία μεταναστών θα ήταν εθνικός κίνδυνος, καθώς όλες τους έχουν μικρότερο κατά κεφαλή εθνικό εισόδημα από την Γερμανία.
Η παρουσία μεταναστών σ’ αυτές θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους και μεγάλη αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας.
Η Γερμανία αντιλήφθηκε σύντομα ότι οι ροές των μεταναστών προς αυτήν έγιναν ανεξέλεγκτες.
Οι παραπάνω χώρες δεν ήθελαν τους μετανάστες και τους προωθούσαν σ’ αυτήν άμεσα και σε εξαθλιωμένη κατάσταση.
Σύντομα οι υποδομές φιλοξενίας της Γερμανίας φάνηκαν ανεπαρκείς για τις αυξημένες ανάγκες των μεταναστών.
Επιπλέον οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας έχασαν τον έλεγχο της καταστάσεως και αναπόφευκτα εμφανίστηκαν κρούσματα αυξημένης εγκληματικότητας με δράστες μετανάστες.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι και εμφανίστηκαν φόβοι στον γερμανικό πληθυσμό ότι μαζί με τους μετανάστες μπορεί να εισεχώρησαν στην Γερμανία και τζιχαντιστές.
Στο μεταξύ κάποιες χώρες προχώρησαν σε επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά τους και παρεμπόδισαν συστηματικά την διέλευση μεταναστών μέσα από αυτές, κατασκευάζοντας ακόμα και φράκτες στα σύνορά τους.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΘ ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΘ ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ

Η εξέλιξη αυτή ήταν λογική και αναπόφευκτη.
Η συνθήκη Σένγκεν μπορεί να διευκόλυνε έως σήμερα τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων, αλλά ήταν σχεδιασμένη για ελεγχόμενες μετακινήσεις καταγραμμένων και γνωστών στις Ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας πολιτών.
Οι περισσότεροι μετανάστες, όμως, για να επιτύχουν την χορήγηση ασύλου με ευκολία, είτε ταξείδευαν χωρίς διαβατήρια, είτε ήταν εφοδιασμένοι με πλαστά διαβατήρια και προσωρινά έγγραφα ταυτότητος.
Με βάση το υφιστάμενο σύστημα, αν ελέγχονταν στα σύνορα κάποιας χώρας της ΕΕ, δεν θα έπρεπε να τους αφήσουν να περάσουν.
Αλλά δεν υπήρχαν χώροι στα σύνορα για την κράτησή τους μέχρι την οριστική απέλασή τους.
Αν πάλι κατόρθωναν να περάσουν παράνομα και συλλαμβάνονταν εντός κάποιας χώρας, δεν υπήρχε υποδομή αμέσου φιλοξενίας ή δυνατότητα επαναπροωθήσεως στις χώρες καταγωγής τους.
Η κατάσταση αυτή, αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο των συνόρων σε αρκετές χώρες, αλλά και στην χρήση στρατού και στρατοπέδων συγκεντρώσεως για την φύλαξή τους.
Οι δυνάμεις ασφαλείας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν επαρκούν αριθμητικά για την εποπτεία ενός εκατομμυρίου προσφύγων, που κινούνται ανεξέλεγκτα και σε μεγάλες ομάδες.
Υπό παρόμοιες συνθήκες το όραμα της ελευθέρας μετακινήσεως των Ευρωπαίων εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν θα μεταβληθεί σε εφιάλτη ασφαλείας .
Σε όλα τα σύνορά τους θα εμφανισθούν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα σε διπλασίους αριθμούς από τους υφισταμένους σήμερα.
Στα σύνορα πχ Γερμανίας και Αυστρίας θα υπάρχουν και Γερμανοί, αλλά και Αυστριακοί αστυνομικοί, που μάλιστα ίσως και να μην συνεργάζονται μεταξύ τους…
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα ήταν η κατάσταση στα σύνορα Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου.
TA «ΣΥΝΟΡΑ» ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ- ΒΕΛΓΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ...

TA «ΣΥΝΟΡΑ» ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ- ΒΕΛΓΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ…

Εκεί τα σύνορα ίσως θα έπρεπε να χαρακτηρισθούν σήμερα ανύπαρκτα και σχεδόν αφύλακτα.
Η πυκνότητα του πληθυσμού της Ολλανδίας είναι 407 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και του Βελγίου 368,7 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ του Λουξεμβούργου είναι σχεδόν ίση με της Γερμανίας (212,6).
Το Λουξεμβούργο θα πρέπει να περιχαρακωθεί με σύνορα, καθώς ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών μέσω της Γερμανίας ή της Γαλλίας θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την οικονομία του σε ερείπια.
Οι ροές αυτές είναι αναπόφευκτες, καθώς οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου έχουν το μεγαλύτερο ανά κεφαλή εισόδημα (78.723 δολάρια), σχεδόν διπλάσιο από την Ολλανδία (40.777 δολάρια) και την Γερμανία (40.678 δολάρια ).
Οι μετανάστες προβλέπεται να κινηθούν προς τις εύπορες περιοχές της Ευρώπης, ιδιαίτερα όταν αλλάξουν οι διαθέσεις των Γερμανών προς αυτούς.
Ο πρόεδρος Tusk γνωρίζει άριστα ότι σύντομα ο χώρος ελευθέρας διακινήσεως των Ευρωπαίων πολιτών χωρίς διαβατήριο θα είναι παρελθόν ή θα περιορισθεί γεωγραφικά σε λίγες μόνον χώρες.
Αν θέλουμε να δούμε ποιές χώρες θα μείνουν, πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορία της συνθήκης Σένγκεν.
Η συμφωνία Σένγκεν υπεγράφη το 1985 στην ομώνυμη πόλη του Λουξεμβούργου ανάμεσα στο Βέλγιο, την Γερμανία, την Γαλλία,το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
Κατά διαβολική σύμπτωση οι τρεις από τις παραπάνω χώρες επελέγησαν ως ορμητήρια των τρομοκρατικών επιθέσεων των τζιχαντιστών.
Ίσως γιατί για να οικοδομήσει κάποιος ένα αστυνομικό κράτος χρειάζεται πρώτα να πείσει τους πολίτες του ότι κινδυνεύουν, κατασκευάζοντας μία πραγματική ή «φανταστική» απειλή για τους πολίτες.
Στην συνέχεια βγάζει στρατό (αλεξιπτωτιστές-ειδικές δυνάμεις) στους δρόμους για να τους «προστατεύσει», όπως πχ έγινε στο Βέλγιο και στην Γαλλία την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς…
ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ EIFELL ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ 2016

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ EIFELL ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ 2016

Όταν δεν έχεις εσωτερικό εχθρό, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τον εισαγάγεις.
EBΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΤΟ 1943EBΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΤΟ 1943

EBΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΤΟ 1943 EBΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΤΟ 1943

Στην Γερμανία του Χίτλερ ήταν οι Εβραίοι, σήμερα είναι οι ρακένδυτοι πρόσφυγες.
Αύριο μπορεί να είστε εσείς…
Kαταλάβατε τώρα τι ήθελε να σας πει ο Tusk;
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply