Ἀλβανία ἀγαπᾶ Μουτζαχεντίν!!!

Τώρα εἶναι ποὺ δὲν ἀνησυχώ καθόλου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Κίνδυνος για την Αλβανία οι 3000 Μουτζαχεντίν από το Ιράκ

Ἀλβανία ἀγαπᾶ Μουτζαχεντίν!!!

Μετά την τελευταία επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Αλβανία δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και του Ιράκ (με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ) για να δεχθεί 3000 Ιρανούς μουτζαχεντίν της ομάδας Mojahedin Khalq που βρίσκονται στο Ιράκ.

 

Η εγκατάσταση τους στην Αλβανία έχει αρχίσει από το 2010 μετά από συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση Μπερίσα και υπολογίζεται πως υπάρχουν ήδη 300 μέλη από αυτή την ομάδα που έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμό κοντά στα Τίραννα. Με βάση την τελευταία συμφωνία ο αριθμός τους θα φθάσει τους 3000. Για την δημιουργία του οικισμού (ή οικισμών) που θα τους φιλοξενήσει έχουν δοθεί στην Αλβανική κυβέρνηση 20 εκατομμύρια δολάρια από την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Ποιοι είναι οι Μουτζαχεντίν Kχαλκ;

Οι εν λόγω μουτζαχεντίν ανήκουν στην ομάδα Mojahedin Khalq (EMK), έχουν την καταγωγή από το Ιράν αλλά διαμένουν στο Ιράκ από την εποχή του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980-1988. Πρόκειται για μια ομάδα που ανήκει στους Ισλαμιστές Σούνι οι οποίοι αποτελούν μειονότητα στο Ιράν και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για να ανατρέψουν το καθεστώς του Χομεϊνί, εκμεταλλευόμενοι την δυσαρέσκειά τους και την προθυμία τους να πολεμήσουν κατά της πατρίδας τους. Αυτοί εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν για να πολεμήσουν κατά του Ιράν στην διάρκεια του πολέμου αλλά με την λήξη του πολέμου εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε μια μικρή κωμόπολη στο Νότιο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν και απολάμβαναν ένα ειδικό ευνοϊκό καθεστώς.

Μετά το τέλος του πολέμου με το Ιράν, αυτή η ομάδα χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο κατά τον Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και μέλη της εντάχθηκαν στις ειδικές υπηρεσίες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν για να πολεμήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους του και αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί ως βασανιστές και αδίστακτοι δολοφόνοι.

Με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι Mojahedin Khalq έχασαν την ευνοϊκή θέση τους αλλά κατάφεραν μια ευνοϊκή συμφωνία με τον στρατό των ΗΠΑ που τους επέτρεψε να διατηρήσουν μια ελεγχόμενη αυτονομία εντός της πόλεώς τους στο νότιο Ιράκ. Όταν ο στρατός των ΗΠΑ απεχώρησε από το Ιράκ, η νέα σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ θέλησε να τους απελάσει στο Ιράν, όπου τους περίμενε εχθρικό κλίμα και αυτό ανάγκασε την επέμβαση των ΗΠΑ για να βρει μια χώρα που θα τους δεχθεί ως πρόσφυγες.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να τους βρει μια αραβική μουσουλμανική χώρα να τους δεχθεί ως πρόσφυγες αλλά καμμία από τις χώρες του κόλπου δεν τους δέχθηκε αν και ανήκουν στο δικό τους θρησκευτικό γκρουπ, λόγω του εγκληματικού τους παρελθόντος και παρόντος, καθώς μέλη από την ομάδα αυτήν πολεμούν στην Συρία στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατά της κυβερνήσεως του Άσαντ και στην Υεμένη με την Al Kaeda κατά τον σιιτών ανταρτών Huthi.

Το θέμα περιπλέκεται από το γεγονός ότι η ομάδα λειτουργεί σαν μια θρησκευτική αίρεση και είχαν κηρυχθεί από τον ΟΗΕ, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις δυτικές οργανώσεις ως τρομοκρατική οργάνωση. Αν και η ομάδα δεν είναι πια στην λίστα του ΟΗΕ ως τρομοκρατική οργάνωσημ αυτό δεν ισχύει για πολλές άλλες χώρες όπως το Ιράν, την Ρωσσία και άλλες που τους θεωρούν ακόμη ως τρομοκρατική οργάνωση.

Πολλοί είναι αυτοί που συμβουλεύουν την Αλβανική κυβέρνηση να μην τους δεχθεί λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας που κρύβει αυτή η ομάδα και της θρησκευτικής καταστάσεως στην Αλβανία, καθώς και εξαιτίας της ανόδου του ακραίου ισλαμισμού στις περιοχές όπου ζουν Αλβανοί στα Βαλκάνια. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η Haffington Post είναι η τελευταία εφημερίδα που προειδοποιεί την Αλβανική κυβέρνηση για τον κίνδυνο που αποτελούν για την Αλβανία και την Ευρώπη η ομάδα Mojahedin Khalq (EMK).
ΧΙΜΑΡΑ

 

Can Albania Meet its Obligations and De-radicalize an Influx of Terrorists into Europe?

ἔρευνα Τὸ Χρήσιμον

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply