Συμβάσεις ἑκατομμυρίων μὲ ἑταιρεῖες …φαντάσματα ἀπὸ τὸν Δῆμο Θεσσαλονίκης!!!

Συμβάσεις εκατομμυρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης με εταιρείες φαντάσματα.

Σκάνδαλο εκατομμυρίων στον Δήμο Θεσσαλονίκης – Στο μικροσκόπιο η Διοίκηση Μπουτάρη

Συμβάσεις ἑκατομμυρίων μὲ ἑταιρεῖες ...φαντάσματα ἀπὸ τὸν Δῆμο Θεσσαλονίκης!!!1

Έντονη συζήτηση αυτή την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο (δείτε το live εδώ)
Απολύτως βέβαιος Μπουτάρης, ότι η Δικαιοσύνη θα φοβηθεί να τον αγγίξει, ό,τι κι αν έχει κάνει, έφυγε ταξιδάκι !
«Ο κ.Μπουτάρης επέλεξε να απουσιάσει αντί να είναι εδώ να δώσει εξηγήσεις», αναφέρει ο Σταύρος Καλαφάτης

Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει αν επιβεβαιωθούν όσα καταγγέλλουν δημοτικοί σύμβουλοι για σκάνδαλο εκατομμυρίων στον τομέα της καθαριότητας με τις ευθύνες να αγγίζουν τους αρμοδίους αντιδημάρχους και το σύνολο της διοικήσεως Μπουτάρη.

Μάλιστα η ιστορία που θα έχει συνέχεια τις επόμενες ημέρες εγείρει ερωτήματα για κακοδιαχείριση στον δήμο Θεσσαλονίκης σε διαφόρους τομείς και αποδεικνύει πως ο «άλλος αέρας που φύσηξε» στην πόλη με τον Γιάννη Μπουτάρη, φέρνει και την μπόχα του προσφάτου παρελθόντος.
Η υπόθεση ανοίγει έπειτα από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έρχεται προς ψήφιση η εκχώρηση μιας συμβάσεως 282.900,00 ευρώ που αφορά στην επισκευή «Σαρώθρων και πολυμηχανημάτων» του δήμου Θεσσαλονίκης από μία εταιρεία σε μία άλλη. Πρόσχημα αυτής της ασυνήθιστης ενέργειας οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πρώτη εταιρεία στην εκτέλεση του έργου λόγω capital control, κινδύνου για Grexit κ.α. Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοικτής Πόλεως, Γιώργος Αβαρλής, εκφράζει δημόσια την απορία του για την πρακτική μιας επιχειρήσεως να «χαρίζει» σε μίαν άλλη μερικές χιλιάδες ευρώ, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, αλλά παρόλ’  αυτά η απόφαση εγκρίνεται κατά πλειοψηφία από την Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς η διοίκηση δεν διαπιστώνει κάτι το περίεργο.
Σταύρος Καλαφάτης: «Να δώσει εξηγήσεις ο Γιάννης Μπουτάρης»

Σταύρος Καλαφάτης: «Να δώσει εξηγήσεις ο Γιάννης Μπουτάρης»

Ακολουθούν μήνες συζητήσεων και ερευνών, το θέμα επανέρχεται άλλες δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο, η οικονομική επιτροπή του δήμου αναζητά στοιχεία για τις εμπλεκόμενες εταιρείες και δημοτικοί σύμβουλοι από το σύνολο των παρατάξεων αμφισβητούν πλέον τις ενέργειες των αρμοδίων αντιδημάρχων και την φερεγγυότητα των επιχειρήσεων. Τελικά και αφού οι αντιδρώντες στην σύναψη των συμβάσεων με τις δύο εταιρείες, αντιμετωπίζουν τις ειρωνείες του αντιδημάρχου καθαριότητας Θανάση Παππά και την αδιαφορία του αντιδημάρχου επιχειρηματικότητας κ.Λεκάκη, αναλαμβάνουν σε ρόλο ντεντέκτιβ να διαπιστώσουν οι ίδιοι αν οι δύο εταιρείες είναι αξιόπιστες. Εταιρείες που προνομιακά συνεργάζονται με δήμους σε όλη την Ελλάδα, ενώ μόνο την τελευταία περίοδο έχουν συμβάσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Συμβάσεις εκατομμυρίων σε επιχειρήσεις-φαντάσματα
Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουν είναι πως και οι δύο επιχειρήσεις είναι «ανύπαρκτες»”. Ενώ δηλαδή παρουσιάζουν από το 2011 κύκλους εργασιών, δημοσιεύουν ισολογισμούς, κλείνουν δουλειές με πολλούς δήμους και αναφέρουν ότι διαθέτουν μέχρι και ISO, απλώς δεν υπάρχουν. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Κουράκης από την «Πρωτοβουλία», Γιώργος Αβαρλής από την παράταξη «Ανοικτή Πόλη» και Εφραίμ Κυριζίδης της παρατάξεως «Εντάξει», πραγματοποιούν αυτοψία, ως μέλη της οικονομικής επιτροπής του δήμου, στα κτίρια που δηλώνουν ως έδρα οι δύο εταιρείες, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούν τους όρους -όπως έχουν δηλώσει – για να συνάπτουν με τον δήμο συμβάσεις. Ότι διαθέτουν δηλαδή κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Από την αυτοψία προκύπτει βέβαια πως στις διευθύνσεις που δηλώνουν οι δύο εταιρείες δεν υπάρχει κάτι. Όπως αποτυπώνεται και σε φωτογραφίες των Δημοτικών Συμβούλων οι δύο εταιρείες ούτε υπάρχουν, αλλά και ούτε υπήρξαν και δραστηριοποιήθηκαν στο παρελθόν στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στο Καλοχώρι. Όπως δήλωσαν στο Κόκκινο μάλιστα οι σύμβουλοι που πραγματοποίησαν την αυτοψία, στους δηλωθέντες χώρους εντόπισαν κτίρια ερείπια, ενώ δεν διέθεταν καν χελώνα της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση ηλεκτρικό ρεύμα.
Ρία Καλφακάκου: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα»

Ρία Καλφακάκου: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε δηλαδή συνάψει συμβάσεις ύψους 6 εκατομμυρίων όπως τελικά αποδεικνύεται, με μία επιχείρηση που δεν διαθέτει ούτε κτίριο για να στεγαστεί, με τους αρμόοδίους αντιδημάρχους να μην μπαίνουν καν στον κόπο, να πραγματοποιήσουν μία ανάλογη αυτοψία στους χώρους, πριν «κλείσουν» τις δουλειές. Και όλα αυτά ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2015 η Περιφέρεια ενημερώνει τον δήμο Θεσσαλονίκης πως αφαιρείται η άδεια μιας τρίτης εταιρείας λόγω παρατυπιών, ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου «μπλοκάρει» εντάλματα πληρωμών προς την μία εταιρεία. Η πρώτη περίπτωση αφορά σε ένταλμα πληρωμής ύψους 52.368,48 ευρώ για επισκευή containers μεταφοράς απορριμμάτων σε εξωτερικά συνεργεία, ενώ η δεύτερη την επισκευή κάδων απορριμμάτων με ένταλμα πληρωμής ύψους 31.106,7 ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία ελέγχεται από το ελεγκτικό συνέδριο γιατί δεν προσκόμισε άδεια νομίμου λειτουργίας, ενώ όπως καταγράφεται στην σχετική έκθεση ποτέ δεν ελέγχθηκε επακριβώς το έργο που παρέδωσε.
Παρά το γεγονός ότι οι φωνές είναι πολλές και τα ερωτηματικά για την λειτουργία των δύο εταιρειών ακόμη περισσότερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης κλείνει δουλειές με αυτές, ενώ η τελευταία έγγραφη αναφορά υπηρεσίας για εκτέλεση της τελευταίας αμαρτωλής συμβάσεως, έχει ημερομηνία 16/2/2016.
Συμβάσεις ἑκατομμυρίων μὲ ἑταιρεῖες ...φαντάσματα ἀπὸ τὸν Δῆμο Θεσσαλονίκης!!!4
Ανοίγει θέμα κακοδιαχειρίσεως του δήμου
Η υπόθεση των εταιρειών αναμένεται με ενδιαφέρον να έλθει στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας στον Δήμο Θεσσαλονίκης, παρασκηνιακά όμως το θέμα ήδη κινείται και προκαλεί σεισμό στην «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη. Από την σχετική έρευνα προκύπτει απίθανη προχειρότητα στον τρόπο διοικήσεως του δήμου, με αντιδημάρχους στα όρια νευρικής κρίσεως να κάνουν λόγο για τεράστιες ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων. Χαρακτηριστικό είναι ότι με αφορμή την σύμβαση στην καθαριότητα ζητήθηκε η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε η εταιρεία για να πάρει το έργο, η οποία όπως και πολλές άλλες δεν βρίσκεται στα χέρια της αρμόδιας αντιδημάρχου και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αναζητείται.
Παράλληλα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» επιρρίπτουν ευθύνες σε μέλη της παρατάξεως και πρώην αντιδήμαρχο για προνομιακές σχέσεις με τους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών, ενώ φέρονται να ζητούν την καρατόμηση των αρμοδίων αντιδημάρχων από τον Γιάννη Μπουτάρη μέχρι και την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.
Από την άλλη άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα στον δήμο, ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ενδεικτική του τρόπου διοικήσεως Μπουτάρη, των υπερεξουσιών που απολαμβάνουν συγκεκριμένοι αντιδήμαρχοι και της πιέσεως και απαξιώσεως που δέχεται το δημοτικό συμβούλιο από τα ίδια πρόσωπα. Μάλιστα δηλώνουν με νόημα πως αν δεν ήλεγχε εξονυχιστικά όλες τις συβάσεις ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής και δεν κινούσε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικονομικής επιτροπής την διαδικασία της έρευνας, η σύμβαση θα έτρεχε κανονικά.
Αντίστοιχα φυσικά ερωτήματα προκύπτουν για συμβάσεις των συγκεκριμένων εταιρειών με πολλούς δήμους της χώρας, με την σχετική έρευνα να ανοίγει, καθώς αν αποδειχθούν ορθές οι καταγγελίες, αποδεικνύεται πως δύο από τους εθνικούς προμηθευτές στον τομέα της καθαριότητας, είναι εταιρείες φαντάσματα.
* Όλα τα στοιχεία της υποθέσεως -έγγραφα, ονόματα εταιρειών και επιχειρηματιών, αποφάσεις ΔΣ,- βρίσκονται στην διάθεσή μας και επιφυλασσόμαστε για την δημοσίευσή τους μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Αυτές είναι οι εγκαταστάσεις των εταιρειών- «φαντάσματα» που συνεργάζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης (φωτογραφίες-βίντεο)

Συμβάσεις ἑκατομμυρίων μὲ ἑταιρεῖες ...φαντάσματα ἀπὸ τὸν Δῆμο Θεσσαλονίκης!!!6 Συμβάσεις ἑκατομμυρίων μὲ ἑταιρεῖες ...φαντάσματα ἀπὸ τὸν Δῆμο Θεσσαλονίκης!!!5

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Ο Μπουτάρης, έχοντας στις πλάτες το πανίσχυρο λόμπι δεν έχει να φοβηθεί κάτι.
Θα τον …«ξεπλύνουν» κανονικά.
Τσάμπα φορούσε αστέρια στο πέτο και πενθούσε για το Ολοκαύτωμα;

Σίγμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply