Διαρκῶς «νομομαγειρεύουν» ὑπὲρ τῶν τοκογλύφων!!!

Οι γενίτσαροι «νομοθετούν» ημέρα-νύκτα για λογαριασμό των αρπακτικών.

Διαρκῶς «νομοθετοῦν» ὑπὲρ τῶν τοκογλύφων!!!

Αν ένας δανειολήπτης έχει πέντε δάνεια και αδυνατεί να εξυπηρετήσει το ένα τότε τα δάνειά του μπορούν να πωληθούν. Γιατί πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση οι δανειστές. Ποιες οι προϋποθέσεις πωλήσεως αυτών των δανείων. Αμέσως μετά την αξιολόγηση οι πρώτες άδειες λειτουργίας στα ξένα και εγχώρια funds.

Μπροστά σε ένα νέο τοπίο θα βρεθεί η ελληνική κοινωνία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολογήσεως, σε σχέση με την πώληση των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τον νόμο 4354/2015 για την διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων επιτρέπεται, εκτός από την πώληση των «κόκκινων» δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων και των στεγαστικών δεύτερης κατοικίας, η πώληση ομάδας εξυπηρετουμένων αρκεί ανάμεσα σε αυτά να υπάρχει μόνο ένα «κόκκινο».

Όπως εξηγεί στο NEWS 247 ο αναλυτής και εξειδικευμένος δικηγόρος κ.Δημήτρης Αναστασόπουλος «είναι πρόδηλο πως οι θεσμοί πιέζουν στην πλήρη απελευθέρωση της πωλήσεως όλων των δανείων, εξυπηρετουμένων και μη, χωρίς κάποιον περιορισμό, με σαφή στόχο την δημιουργία μιας νέας αγοράς, που θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά και διαχείριση όσων δανείων οι Τράπεζες επιθυμούν να «ξεφορτωθούν».

Σε τι όμως θα εξυπηρετούσε η πώληση των εξυπηρετουμένων δανείων τις Τράπεζες; Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Αναστασόπουλο «αυτό που δυστυχώς δεν αναδεικνύεται είναι ο άμεσος συσχετισμός της πολιτικής καταστάσεως με την οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όσο βαθαίνει η πολιτική κρίση, τόσο θα πλήττεται από την αύξηση των κόκκινων δανείων με φυσικό επακόλουθο την περαιτέρω μείωση της αξίας των χαρτοφυλακίων των προς πώληση δανείων και την ανάγκη περαιτέρω ενισχύσεως των Τραπεζών. Τα κόκκινα δάνεια παρουσιάζουν αυξητική τάση και οι προβλέψεις δείχνουν περαιτέρω αύξησή τους μέσα στο 2016. Και πόσο πιθανό πλέον διαφαίνεται το σενάριο οι Τράπεζες τελικά να καταφέρουν να προσελκύσουν τους καταθέτες και τους επενδυτές;». Επιπρόσθετα, «το πρόβλημα είναι ευρύτερο και έχει σχέση με την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες αφού είναι πλέον πολύ πιθανό να επιλέξουν να θυσιάσουν τα μελλοντικά τους κέρδη από την πώληση των εξυπηρετουμένων δανείων προκειμένου να πάρουν ζεστό χρήμα αλλά και να πωλήσουν σε υψηλότερες τιμές το χαρτοφυλάκιο τους. Αδιευκρίνιστο» σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο «παραμένει ακόμα το αν υπάρχει τελικά ενδιαφέρον από τα «κοράκια» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ποιες τιμές και κατά πόσο οι ίδιοι οι θεσμοί έχουν λάβει τέτοια εντολή από τα funds ούτως ώστε να πιέσουν στην πλήρη απελευθέρωση της πωλήσεως τους, συμπεριλαμβανομένων και των εξυπηρετουμένων δανείων.

Διαχείριση των κόκκινων δανείων
Κατά τον κ. Αναστασόπουλο, η εμπειρία διαχειρίσεως κόκκινων δανείων σε άλλες χώρες έδειξε πως το πιθανότερο είναι οι επενδυτές να ενδιαφερθούν σε πρώτη φάση για δάνεια τα οποία έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα «φιλέτα» ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα οποία μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν. «Στην Ισπανία το 2015 σε αντίστοιχη αγορά μεγάλου επενδυτικού ομίλου αγοράστηκαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία όμως είχαν ως εξασφάλιση νεόδμητες κατοικίες, ενώ σχετικά με το κομμάτι των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων το ενδιαφέρον είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο και ήδη τομείς όπως ο τουρισμός προσελκύουν πλήθος ενδιαφερομένων επενδυτών αφού δεν αποτελεί μια στατική επένδυση αλλά την βαριά οικονομία της χώρας. Αναμένεται βεβαίως μέσα στις επόμενες ημέρες ο αναθεωρημένος νόμος Δένδια ο οποίος λήγει την 31η Μαρτίου 2016 ενώ στόχος της κυβερνήσεως είναι να παραταθεί για 3 χρόνια ακόμη» σημειώνει ο κ. Αναστασόπουλος.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply