Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς …φαντασίας!!!

Στην Ελλάδα οι εκατομμυριούχοι «αριστεροί» και οι νεοφιλελεύθεροι γενίτσαροι βρίσκονται στο ίδιο payroll των Rothschild και των Rockefeller. 

Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!3
Κάποιοι άλλοι Έλληνες , παλαιότερα, ήταν επίσης στο Payroll των Rockefeller, αλλά όταν αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους βρέθηκαν σε …λίστα νεκρών. Άλλωστε είναι γνωστό ότι σοβαρός συνδικαλισμός κι εργατικές οργανώσεις σε εταιρείες σιωνιστικών συμφερόντων …ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας.

Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!2 Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!1 Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!4 Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!11 Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!6

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία για να καταλάβουμε πώς λειτουργούσαν όλοι αυτοί που τώρα , μέσω των πρακτορίστικων ΜΚΟ, μας παραδίδουν μαθήματα πολιτισμού, ανοχής και Νέας Τάξεως.

Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!8 Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!7 Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!10

Σίγμα

Ακολουθεί εκτενές άρθρο από το ΕΘΝΟΣ του Μπόμπολα, που αφιέρωσε πολύ περισσότερες λέξεις για τον συνδικαλιστή Λούη Τίκα…Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!5

…από ό,τι έκανε ο Ριζοσπάστης.Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!12

(Εννοείται για να …μαθαίνουμε και να μην τολμήσουμε, ούτε για αστείο, να …ξεφύγουμε από την επίσημη γραμμή των …εξαρτήσεων και της διαπλοκής!!!)

ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ: Η «ΨΥΧΗ» ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Πώς ο Ροκφέλερ δολοφόνησε τον πρόγονό μου»
«Αυτός μια μέρα να ξέρεις ή θα γίνει πολύ μεγάλος ή θα φάει το κεφάλι του», έλεγε ο παππούς μου για τον Λούη Τίκα.Ὁ πραγματικὸς συνδικαλισμὸς ἀνήκει στὴν σφαίρα τῆς ...φαντασίας!!!15

Τελικά συνέβησαν και τα δύο. Ο Λούης, που έμελλε να γίνει ένας θρύλος της εργατικής τάξεως, ήταν αδελφός του. Ένας πάρα πολύ έξυπνος νέος που είχε γεννηθεί το 1886, με αίσθημα δικαιοσύνης, ανήσυχος, που διάβαζε ό,τι βιβλίο έπεφτε στα χέρια του και η γη της Κρήτης δεν τον χωρούσε. Όταν απεφάσισε να πάει στην Αμερική για να αναζητήσει την τύχη του, ο παππούς μου δεν τον άφηνε. Η γιαγιά μου επέμενε. «Άστον να ανοίξει τα φτερά του» του έλεγε. Και πήγε.

Ήταν 25 Μαρτίου 1906». Με τα λόγια αυτά ο κ. Γιώργος Σταυρουλάκης διηγείται στο «Έθνος» την ιστορία του προγόνου του που το 1913 πρωταγωνίστησε ως αρχηγός των Ελλήνων ανθρακωρύχων μαζί με άλλες 26 εθνικότητες στην τεράστια απεργία του Συνδικάτου Ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής στο Κολοράντο. Μια απεργία που κορυφώθηκε στις 20 Απριλίου 1914 με την Σφαγή του Λάντλοου και την άγρια δολοφονία του Λούη Τίκα, άλλων συνδικαλιστών και γυναικόπαιδων που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες ζωής από την πολιτειακή Εθνοφρουρά.

Ήταν η εποχή που η αμερικανική οικονομία προσπαθούσε να ξεφύγει από τον κύκλο της υφέσεως, συνθλίβοντας ακόμη περισσότερο τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργατών: 14 ώρες δουλειάς, μεροκάματα που δεν εξασφάλιζαν τα αναγκαία για την διαβίωση, απουσία μέτρων ασφαλείας, φτώχεια και βαθειά εκμετάλλευση.
Στην ιστορία του Τίκα και άλλων Ελλήνων που συμμετείχαν στις ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις των ορυχείων της Αμερικής από το 1890 έως το 1930 αναφέρεται το νέο ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού με τίτλο «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα».

Η κοιλάδα του Λάντλοου μετά την μεγάλη σφαγή των απεργών και των οικογενειών τους από την πολιτειακή Εθνοφρουρά

Η κοιλάδα του Λάντλοου μετά την μεγάλη σφαγή των απεργών και των οικογενειών τους από την πολιτειακή Εθνοφρουρά

«Ο Λούης έμαθε γρήγορα την αγγλική γλώσσα και τον χρησιμοποιούσαν ως μεταφραστή, ενώ βοηθούσε τους Έλληνες να στέλνουν τα γράμματά τους στην πατρίδα. Βλέποντας ότι με αυτές τις άθλιες συνθήκες ζωής εκεί δεν υπήρχε μέλλον, ίδρυσε το πρώτο εργατικό σωματείο. Οργάνωσε πάρα πολλούς Έλληνες. Ο Ροκφέλερ, ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής, τον θεωρούσε έντιμο πρόσωπο, αναγνώριζε την επιρροή του και απαιτούσε να παρίσταται στις διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση, όμως, ήταν αφόρητη. Με τις διαπραγματεύσεις δεν γινόταν τίποτα. Και ο Τίκας άρχισε να οργανώνει την απεργία. Γύρισε όλα τα ορυχεία, τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν 11.000 εργάτες.

Και η απεργία κηρύχθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1913. Κράτησε μέχρι τον Απρίλιο με την μεγάλη σφαγή.
Στην Κοιλάδα του Λάντλοου τοποθετήθηκαν σκηνές όπου διέμεναν οι ανθρακωρύχοι με τις οικογένειές τους. Κάτω από αυτές έφτιαξαν ορύγματα για να προφυλάσσονται οι γυναίκες και τα παιδιά από την ιδιωτική αστυνομία του Ροκφέλερ που έμπαινε βίαια στον καταυλισμό, κατέστρεφε τα πάντα και έκλεβε τις πενιχρές οικονομίες των εργατών. Σε αυτό το καθεστώς τρομοκρατίας και παρά τον βαρύ χειμώνα που μεσολάβησε με ένα μέτρο χιόνι η απεργία δεν έσπασε, ο αγώνας κρατούσε γερά», λέει ο κ. Σταυρουλάκης.

Άγρια δολοφονία
«Κάποια στιγμή ο Ροκφέλερ προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Τίκα, ζητώντας του να εγκαταλείψει την περιοχή αντί 10.000 δολαρίων. Εκείνος βγήκε και το ανακοίνωσε στους απεργούς, λέγοντάς τους ότι θα μείνει μαζί τους ως το τέλος. Από τότε κάποιοι τον αποκαλούσαν ο «Λέων της Κρήτης». Όταν είδαν ότι δεν μπορούν να διαλύσουν την απεργία αλλιώς, οι εργοδότες κάλεσαν την Εθνοφρουρά. Στις 20 Απριλίου, σούρουπο, γάζωσαν τον καταυλισμό με μυδράλια. Έριξαν κηροζίνη και έβαλαν φωτιά. Πολλοί κάηκαν ζωντανοί και όσοι βρίσκονταν στα ορύγματα πέθαναν από ασφυξία. Οι εργάτες αντιστάθηκαν μέχρι τέλους, ώσπου τους τελείωσαν τα πυρομαχικά. Την παραμονή της Σφαγής ένας συγχωριανός του Λούη Τίκα, με τον οποίο είχαν φύγει μαζί από τα Λουτρά Ρεθύμνου, του είχε πει: «Πάμε να φύγουμε τώρα, να δουλέψουμε σε άλλη Πολιτεία». Ο Τίκας του απάντησε: «Εσύ φύγε, εγώ πρέπει να μείνω να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα».

Επί τρεις ημέρες το πτώμα του Τίκα εκείτετο στην κοιλάδα του Λάντλοου χωρίς να επιτρέπεται σε κάποιον να πλησιάσει.

Επί τρεις ημέρες το πτώμα του Τίκα εκείτετο στην κοιλάδα του Λάντλοου χωρίς να επιτρέπεται σε κάποιον να πλησιάσει.

Ο Μανώλης έφυγε και έζησε ως το 1974. Ο Λούης δολοφονήθηκε την ημέρα εκείνη. Ο υπομοίραρχος που τον σκότωσε έσπασε το κοντάκι του όπλου του επάνω στο κεφάλι του Τίκα και στην συνέχεια τον γάζωσαν πισώπλατα. Η Εθνοφρουρά έβαλε φωτιά για να εξαφανίσει τα πτώματα και απέμειναν μόνο 50, εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν τα 17. Επί τρεις ημέρες οι σοροί του Τίκα και του γραμματέα του Συνδικάτου εκείτοντο εκεί χωρίς να επιτρέπουν σε κάποιον να τις πλησιάσει».

Πίσω στην Κρήτη, ήταν η γιαγιά του κ. Σταυρουλάκη που θα παρελάμβανε το τηλεγράφημα που έφτασε από την Αμερική το 1914 στα Λουτρά Ρεθύμνου. «Δεν ήξερε πώς να το πει στον παππού μου. «Ξέρεις», του είπε, «ήρθε ένα τηλεγράφημα από την Αμερική». Κι εκείνος την κοίταξε στα μάτια και της είπε: «Το περίμενα…»».
Λ. ΒΑΡΔΑΡΟΣ

Πέθαιναν μέσα στους βάλτους από ελονοσία
«Για τις δυσκολίες των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ άκουσα πρώτη φορά από την γιαγιά μου, γιατί ο παππούς μου είχε επιστρέψει από την Αμερική πριν από την κρίση του ’29», μας λέει ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός. Απογόνους των… επιζησάντων δικών μας μεταναστών στις ΗΠΑ, ο κ. Βαρδαρός γνώρισε για πρώτη φορά το 1972 στην Ικαρία, το γενέθλιο νησί του. «Μου αφηγούντο ιστορίες για τους εργάτες που έφτιαχναν τις σιδηροδρομικές γραμμές και πέθαιναν μέσα στους βάλτους από ελονοσία», λέει. «Αργότερα βρέθηκαν στα χέρια μου αυτοβιογραφικά κείμενα μεταναστών, καθώς επίσης και λογοτεχνικά κείμενα για την άλλη Αμερική. Έτσι κατάλαβα ότι ο επίσημος κολακευτικός χαρακτηρισμός της ελληνικής μεταναστευτικής εποποιίας συγκαλύπτει απειράριθμα ατομικά δράματα».

Στα ορυχεία της Αμερικής πολλά μικρά παιδιά-θύματα ακραίας εκμεταλλεύσεως προσέφεραν τον κόπο τους έναντι πενιχρής αμοιβής

Στα ορυχεία της Αμερικής πολλά μικρά παιδιά-θύματα ακραίας εκμεταλλεύσεως προσέφεραν τον κόπο τους έναντι πενιχρής αμοιβής

Και γιατί μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε τίποτα γι’ αυτά; «Γιατί ο όμιλος Ροκφέλερ ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για δεκαετίες για να τα αποσιωπήσει», τονίζει ο σκηνοθέτης. Μέχρι και οι ίδιοι οι Αμερικανοί, εξαιρουμένων των ειδικών ιστορικών ερευνητών, αγνοούσαν μέχρι τα χρόνια του μεταπολέμου -και την κυκλοφορία του εμβληματικού τραγουδιού «The Ludlow Massacre» του Γούντι Γκάθρι- πως ο δήθεν φιλάνθρωπος λάδωνε με αμύθητα ποσά τα ΜΜΕ για να αποκαταστήσουν την εικόνα του στην κοινή γνώμη.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο Λεωνίδας Βαρδαρός απεφάσισε να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση για τους ταξικούς αγώνες στην Αμερική. «Γνωρίστηκα με τους ανθρώπους της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές» και στην συνέχεια ξεκινήσαμε μαζί την έρευνα για την παρούσα ταινία, στην διάρκεια της οποίας γνώρισα πολύ περισσότερα γεγονότα για εκείνη την εποχή».
Γ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ

Σε τρία χρόνια είχαν χαθεί 618 εργάτες
«Την εποχή εκείνη καθημερινά στα ορυχεία σκοτώνονταν άνθρωποι, σε τρία χρόνια είχαν χαθεί 618 εργάτες», εξηγεί ο κ. Σταυρουλάκης. «Το μεροκάματο ήταν πλασματικό, έπαιρναν θεωρητικά 5 δολάρια αλλά ο μέσος όρος ήταν 1,6 δολάρια. Κι αυτό επειδή πλήρωναν τα πάντα: το σπίτι που τους έδινε η εταιρεία, το νερό της εταιρείας, τον παπά της εκκλησίας. Επίσης τους έδιναν ένα τμήμα του σε σκριπ, δηλαδή εταιρικό νόμισμα με το οποίο πήγαιναν να ψωνίσουν υποχρεωτικά σε καταστήματα της εταιρείας, τα οποία είχαν τιμές ακριβότερες κατά 25% από τα άλλα καταστήματα της πόλεως. Έτσι, στην ουσία όχι μόνο δεν πληρώνονταν αλλά χρεώνονταν κιόλας απέναντι στην εταιρεία, με κάποιους να μην καταφέρουν ποτέ να εξοφλήσουν τα χρέη τους…

Οι εργάτες ζητούσαν μέτρα ασφαλείας, αναγνώριση του συνδικάτου και του δικαιώματος στον συνδικαλισμό, αύξηση μισθού και καταβολή κανονικού μεροκάματου για επικίνδυνη εργασία, μεγαλύτερη αμοιβή αν δούλευαν πέραν του οκταώρου -συνήθως εργάζονταν 14 ώρες-, να ζυγίζει δικός τους εργοδηγός το κάρβουνο, να καταργηθεί το εταιρικό νόμισμα και να έχουν δικαίωμα επιλογής σε ξενώνα, γιατρό και κατάστημα».

Αγέρωχος δίπλα στο πορτρέτο του «Λέοντα της Κρήτης» στέκεται ο απόγονός του, Γιώργος Σταυρουλάκης

Αγέρωχος δίπλα στο πορτρέτο του «Λέοντα της Κρήτης» στέκεται ο απόγονός του, Γιώργος Σταυρουλάκης

 Ο θρύλος του Τρινιδάδ

Σήμερα ο Λούης Τίκας είναι ένας θρύλος της πόλεως του Τρινιδάδ και η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις και συνέδρια. Στην κοιλάδα του Λάντλοου έχει στηθεί ανδριάντας του και μνημείο για τους εργάτες που έχασαν την ζωή τους στην μάχη. Η απεργία νίκησε και οι εργάτες κέρδισαν δικαιώματα. Η κηδεία του απέδειξε, άλλωστε, ότι επρόκειτο για ένα σύμβολο της εργατικής τάξεως που δεν θα έσβηνε εύκολα από την συλλογική μνήμη. «Αφού τον διάβασαν στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, μια άμαξα τον μετέφερε προς το νεκροταφείο του Σαν Ραφαέλι στο Τρινιδάδ. Τρεις Έλληνες βρίσκονταν μπροστά κρατώντας μιαν ελληνική σημαία, μιαν αμερικανική και μια σημαία του Κολοράντο. Ακολουθούσαν 500 Έλληνες και χιλιάδες ανθρακωρύχοι, με την πομπή να φτάνει σε μήκος το ένα μίλι», λέει ο κ. Σταυρουλάκης.

Κατερίνα Ροββά

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply