Ἡ «κολοβή» εὐρω-ὁμοψυχία γιὰ τὸ προσφυγικό.

Όχι θα τους άφηνα να πωλούν φύκια για …μεταξωτές κορδέλλες!

Ἡ «κολοβή» εὐρω-ὁμοψυχία γιὰ τὸ προσφυγικό.

«Κολοβή» ευρω-ομοψυχία για το προσφυγικό

Χωρίς την υπογραφή των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής (Γιώργος Επιτήδειος Λάμπρος Φουντούλης, Ελευθέριος Συναδινός), του ΚΚΕ ( Σωτήριος Ζαριανόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαδάκης), του ανεξάρτητου Νότη Μαριά και του Νίκου Χουντή (Λαϊκή Ενότητα), είναι η επιστολή των 18 Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, που στάλθηκε στο σύνολο των ευρωβουλευτών και με την οποία ζητείται «ομοψυχία και συστράτευση», για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη.

Από τις υπογραφές των Κυπρίων ευρωβουλευτών σ’ αυτή την επιστολή, επίσης, απουσιάζει εκείνη του Νεοκλή Συλικιώτη, του «Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού» της Ομάδας της Ευρωαριστεράς.

Μέσω αυτής της «κολοβής», από πλευράς συνθέσεως, επιστολή των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, επιχειρείται η …ευαισθητοποίηση (sic) όλων των ευρωβουλευτών, ανεξαρτήτως πολιτικής ομάδος, «να αναλάβουν δράση και να χαράξουν μια κοινή πορεία πλεύσεως για την ταχύτερη και ασφαλέστερη επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση».

Οι υπογράφοντες, Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές, δεν κάνουν κάποια νύξη στην επιστολή τους, για τα αίτια δημιουργίας των προσφυγικών ροών εξαιτίας των πολέμων στην Συρία και στο Αφγανιστάν, δεν επιρρίπτουν ευθύνες στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της για την συμμετοχή τους σε αυτούς τους πολέμους και περιορίζονται σε εκκλήσεις, για την ενίσχυση της Ελλάδος που, όπως υποστηρίζουν, βαραίνει περισσότερο το προσφυγικό πρόβλημα!

Ακολουθεί, το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Βρυξέλλες, 04 Μαϊου 2016

Αγαπητέ συνάδελφε,

Είναι γνωστές σε όλους μας οι προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει η Ευρώπη όσον αφορά στο προσφυγικό. Είναι, επίσης, γνωστό ότι ο δυσανάλογος επιμερισμός των προκλήσεων αυτών βαραίνει κατά κύριο λόγο την Ελλάδα, ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Εμείς λοιπόν, οι Έλληνες ευρωβουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή με την συμπόρευση και των Κυπρίων συναδέλφων μας, αποφασίσαμε σε μια πρόσφατη συνάντησή μας στο Στρασβούργο να παραμερίσουμε τις όποιες πολιτικές μας διαφορές και να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, σας απευθύνουμε με συναδελφικά αισθήματα και εκτίμηση την παρούσα επιστολή ζητώντας την συναντίληψη αλλά και την συμβολή σας. 

Θεωρούμε ότι όλοι εμείς, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων πολιτών, έχουμε ιδιαίτερο χρέος να αναλάβουμε δράση και να χαράξουμε μια κοινή πορεία πλεύσεως για την ταχύτερη και ασφαλέστερη επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει επιφυλάξεις και παρουσιάζει προβλήματα στην εφαρμογή της. Αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, που οδηγούν στην, επίσης, ελλιπή και αποσπασματική εφαρμογή κρισίμων αποφάσεων. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ενταθεί, ανάλογα και με τις θεσμικές αρμοδιότητες που έχει καθένας μας, και η δική μας πίεση προς τις σωστές αυτές κατευθύνσεις.

Ένα άλλο θέμα, στο οποίο θεωρούμε απαραίτητη την συμβολή σας, είναι η ηθική και εμπράγματη ενίσχυση των προσφύγων αλλά και του ελληνικού πληθυσμού, που εξαντλεί ήδη τις δικές του δυνατότητες φροντίδας. Αναμφισβήτητα θα έχετε δει δραματικές εικόνες από την διαβίωση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, τα λιμάνια ή τα χερσαία σύνορα. Ενώ όμως δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πραγματικότητα ξεπερνά συχνά αυτές τις εικόνες, υπάρχουν παράλληλα οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοικήσεως αλλά και η συγκινητική αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων. Την στιγμή μάλιστα που η κατάσταση αυτή επιδεινώνει τις ήδη δυσχερείς, λόγω της κρίσεως, οικονομικές συνθήκες των κατοίκων. 

Αυτήν την πραγματικότητα αλλά και την ελκυστική πάντοτε φύση των ελληνικών νησιών, σε καλούμε, αγαπητέ/ή συνάδελφε, να γνωρίσεις από κοντά. Έχομε την πεποίθηση ότι μια παρόμοια επίσκεψη, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από συναδέλφους στο πλαίσιο ειδικών αποστολών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συμβάλει αποφασιστικά στην σωστή σου ενημέρωση αλλά και στην μεταφορά μιας αυθεντικής και ανθρώπινης εμπειρίας στους πολίτες της δικής σου πατρίδας. 

Αγαπητέ συνάδελφε,

Η κοινή παρουσία στην Μυτιλήνη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου αντανακλά ακριβώς αυτήν την ανάγκη αναλήψεως κοινών πρωτοβουλιών. Πέραν του ισχυρού συμβολισμού, αξίζει να σημειωθεί το μήνυμα που απέστειλε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζοντας τον θαυμασμό του «για τον ελληνικό λαό που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μπόρεσε να κρατήσει ανοικτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες», ενώ υπεγράμμισε ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να υψώνει τείχη, αλλά γέφυρες». 

Είναι πια φανερό, αγαπητέ συνάδελφε, ότι το προσφυγικό δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για την Ελλάδα ή την ηγεσία της Ευρώπης, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Καλούμαστε, λοιπόν, να μην παραμένουμε θεατές σε ένα δράμα που πλήττει ανεπανόρθωτα τις ευρωπαϊκές αξίες και οξύνει την μισαλλοδοξία στην Ευρώπη. Είναι ανάγκη να αφήσουμε στο περιθώριο πολιτικές αντιθέσεις και διαφορές, αν υπάρχουν, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα πολλά που μας ενώνουν. 

Στο πλαίσιο αυτό, μια συμβολική αλλά και παράλληλα σημαντική πράξη στηρίξεως θα ήταν η σύγκλιση μιας έκτακτης συνεδριάσεως της Διασκέψεως των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα από τα ελληνικά νησιά που έχουν πιεσθεί ιδιαίτερα από τις προσφυγικές ροές.

Σε αυτόν τον αγώνα, που δικαιώνει, πιστεύουμε, τις αξίες της Ευρώπης, αναμένομε την συμπαράσταση, τις πρωτοβουλίες ή και τις προτάσεις σου.

Με συναδελφικά αισθήματα και εμπιστοσύνη, εκπροσωπώντας τους Έλληνες και Κυπρίους Ευρωβουλευτές που συνυπογράφουν αυτήν την επιστολή,

Με εκτίμηση,

Γιώργος Γραμματικάκης, Ευρωβουλευτής

Συνυπογράφουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές:

Νίκος Ανδρουλάκης,

Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ,

Θοδωρής Ζαγοράκης,

Εύα Καϊλή,

Μανώλης Κεφαλογιάννης,

Στέλιος Κούλογλου,

Κωνσταντίνα Κούνεβα,

Μιλτιάδης Κύρκος,

Γιώργος Κύρτσος,

Δημήτρης Παπαδημούλης,

Σοφία Σακοράφα,

Μαρία Σπυράκη,

Κώστας Χρυσόγονος

Την συμπόρευσή τους δηλώνουν και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές:

Ελένη Θεοχάρους,

Κώστας Μαυρίδης,

Δημήτρης Παπαδάκης,

Τάκης Χατζηγεωργίου,

Λευτέρης Χριστοφόρου»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Ἡ «κολοβή» εὐρω-ὁμοψυχία γιὰ τὸ προσφυγικό.

  1. Γιατι δεν τους απαντουσαν κι αυτοι με το προσφιλες:

    “Αγαπητε συναδελφε σαλτα και γ@μησου”

Leave a Reply