Παραίτησις Νταβούτογλου;

Tα τοπικά τουρκικά μέσα ενημερώσεως αναφέρουν σενάρια σχετικά με την πρόθεση του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να παραιτηθεί.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ανάμεσα στον Νταβούτογλου και τον αρχηγό του κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο τελευταίος επιδιώκει να εισαγάγει μια εκτελεστική προεδρία μέσα από συνταγματικές αλλαγές.

Ο ανταποκριτής στην Τουρκία της αυστριακής εφημερίδας Der Standard και άλλα γερμανόφωνα μέσα ενημερώσεως αναφέρονται στον τοπικό Τύπο της Τουρκίας, που υποστηρίζει ότι ο ίδιος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο να λάβει την απόφαση.
Ο Νταβούτογλου φέρεται να είπε ότι ήταν έτοιμος να «παραιτηθεί», αν είναι απαραίτητο.
Διευθύνει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ), που συνιδρύθηκε από τον Ερντογάν, ο οποίος χρειάσθηκε να αποστασιοποιηθεί δημοσίως από το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας μετά τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε τον Αύγουστο του 2014.
Ο Ερντογάν δεν κρύβει τα σχέδιά του να εισαγάγει ένα προεδρικό σύστημα στην χώρα, ενώ το ίδιο το ΑΚΡ έχει πρόσφατα λάβει μέτρα για τον περιορισμό των εξουσιών του Νταβούτογλου ως επικεφαλής της κυβερνήσεως.
Ο Τούρκος υπουργός Ενεργείας Berat Albayrak ή ο υπουργός Μεταφορών Binali Υildirim θεωρούνται ως πιθανοί διάδοχοι από τον Ερντογάν, γράφει η Die Zeit παραθέτοντας «δημοσιεύματα».
O Ερντογάν και o Νταβούτογλου έχουν ορίσει συνάντηση σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα.
Εν τω μεταξύ, η Hürriyet Daily News ανέφερε οι εντάσεις μεταξύ των δύο προκαλούν τριγμούς στις αγορές, που ανησυχούν για μια πιθανή επίδραση στη νομισματική πολιτική.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Οι φήμες που κυκλοφόρησαν για τον Νταβούτογλου μπορεί να έχουν κάποια βάση ή να υποκρύπτουν μία σκοπιμότητα από κύκλους, που κρύβονται πίσω από τα ΜΜΕ της Τουρκίας.
Η διαρροή των πληροφοριών από γερμανόφωνα μέσα τους δίνει κάποιο κύρος και αληθοφάνεια, καθώς ο Νταβούτογλου τελείωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο Διεθνές Γερμανικό Σχολείο της Κωνσταντινουπόλεως (Ιstanbul Erkek Lisesi).
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να «εξομολογήθηκε» τα σχέδιά του σε κάποιους «γερμανούς» φίλους του ή τοπικούς ανταποκριτές γερμανικών εφημερίδων.
Πιό πιθανό όμως είναι οι διαδόσεις να οφείλονται στους μύχιους πόθους κάποιων Γερμανών να απομακρυνθεί ο Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία για να σκαλώσουν οι διαπραγματεύσεις για τα ταξίδια χωρίς βίζα των Τούρκων στην ΕΕ.
Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία είχαν γίνει κυρίως με τον Νταβούτογλου, χωρίς επαρκή ενημέρωση του Ερντογάν, που σίγουρα θα διαφωνούσε για κάποιες από τις 72 προϋποθέσεις, που προβλέπονταν.
Οι προϋποθέσεις αυτές, αν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να μειώσουν την επιρροή του περιβάλλοντος Ερντογάν στο σύστημα εξουσίας της Τουρκίας.
Το περιβάλλον Ερντογάν βλέπει από καιρό τις μικρές διαφοροποιήσεις στην πολιτική του Νταβούτογλου ως μία προσπάθεια ελέγχου της συμπεριφοράς του Ερντογάν, που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται όλο και πιο «αυταρχικός» και «απρόβλεπτος».
Η απομάκρυνση του Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς την πρωθυπουργία στον 38χρονο γαμπρό του Ερντογάν Berat Albayrak.
To πρόσωπο αυτό έχει μεγάλη οικονομική δύναμη, καθώς είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμμετοχών Calik Holding, που δραστηριοποιείται στους τομείς της υφαντουργίας, της Ενέργειας, των Κατασκευών, της χρηματοδοτήσεως, των μεταφορών και των μέσων μαζικής ενημερώσεως.
Η εταιρεία αυτή έχει ενοποιημένα κεφάλαια 8 δις δολαρίων, απασχολεί 20.000 εργαζόμενους, έχει ετήσιο τζίρο 2,8 δις δολάρια και σήμερα ασχολείται με την υλοποίηση επενδύσεων αξίας 20 δις δολαρίων.
Η προώθηση του στην πρωθυπουργία θα μπορούσε να ισχυροποιήσει την εξουσία του Ερντογάν, αλλά συγχρόνως θα υπεγράμμιζε στις ευρύτερες λαϊκές μάζες τον «νεποτισμό» του και την διαπλοκή του με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το βαθύ κράτος στην Τουρκία επιθυμεί να γίνει αυτό το λάθος για να δυσφημισθεί ο Ερντογάν στις ευρύτερες λαϊκές μάζες ως ένας επικίνδυνος, διεφθαρμένος και αυταρχικός ηγέτης.
Όταν η εικόνα αυτή παγιωθεί στον πληθυσμό της Τουρκίας, θα βρεθεί κάποιος στρατιωτικός ηγέτης για να τον ανατρέψει με ένα «ξαφνικό» στρατιωτικό πραξικόπημα.
Το σχέδιο αυτό έχει πραγματοποιηθεί άλλη μία φορά στην Τουρκία.
Ο Αντνάν Μεντερές, ως πρωθυπουργός της Τουρκίας, επεχείρησε με την επιτροπή ερευνών (Tahkikat Komisyonu) να συνενώσει την εκτελεστική και την δικαστική εξουσία στο ίδιο όργανο, που οι αποφάσεις του ήταν αμετάκλητες και δεν μπορούσαν να προσβληθούν σε Ανώτερο Δικαστήριο Εφέσεων.
Το αποτέλεσμα: Στις 27 Μαίου 1960 ξέσπασε στρατιωτικό πραξικόπημα από 37 νέους αξιωματικούς.
Ο ίδιος και τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι παρεβίασαν το Σύνταγμα, διοργάνωσαν το πογκρόμ της Κωνσταντινουπόλεως το 1955 ενάντια στους Έλληνες και κατεχράσθησαν κρατικά κεφάλαια, που βρίσκονταν στην διαχείρισή τους.
Μετά από δίκη εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 17.9.1961, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών και Οικονομικών της κυβερνήσεώς του.
Ο ΜΕΝΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΤΟ 1961.

Ο ΜΕΝΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΤΟ 1961.

 
Ο κος Ερντογάν διαθέτει στο βιογραφικό του αρκετές ομοιότητες με τον Μεντερές και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχει.
Και οι δύο ηγέτες ξήλωσαν κάποια στιγμή το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας.
Ο Μεντερές το έκανε το 1950 και ο Ερντογάν το 2009.
H τουρκική οικονομία αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 9% κατά την δεκαετή διακυβέρνηση του Μεντερές (1950-1960)
Σε μία δεκαετία (2002-2012) ο Ερντογάν κατάφερε να αυξήσει επίσης το πραγματικό ΑΕΠ της Τουρκίας κατά 64%.
Παρά την φοβερή οικονομική του επιτυχία, ο Μεντερές δεν κατάφερε να ξεφύγει από την αγχόνη, όταν παραβίασε το τουρκικό σύνταγμα…
H μόνη διαφορά τους είναι ότι ο Μεντερές συνήψε δάνειο με το ΔΝΤ αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων το 1959, ενώ ο Ερντογάν το αποπλήρωσε, μειώνοντας το από 23,5 δις δολάρια το 2002 σε μόλις 412 εκατομμύρια δολάρια στις 14.5.2013.
Ίσως γι’ αυτό να δυσφημίζεται τον τελευταίο καιρό ως αυταρχικός και τρελλός ηγέτης.
Θυμηθείτε το αυτό, όταν τον δείτε να λικνίζεται στην κρεμάλα για «παραβίαση του Συντάγματος» της Τουρκίας.
Το μοναδικό του έγκλημα είναι ότι πραγματικά μισούσε το ΔΝΤ και αγαπούσε την πατρίδα του.
Η απόδειξη: Παρά τις συμβουλές του ΔΝΤ αύξησε κατά 30% τον βασικό μισθό στην χώρα του…
Αντίθετα εδώ στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις της αγαπούν το Σύνταγμα και μείωσαν τον βασικό μισθό κατά 32% για τους νέους, ενώ συγχρόνως φόρτωσαν τον Ελληνικό λαό με χρέη προς το ΔΝΤ ίσης περίπου αξίας με το χρέος , που εξόφλησε η Τουρκία του Ερντογάν.
Καταλάβατε τώρα την ουσία του έργου «Παραμονή στο Ευρώ με κάθε θυσία»;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply