Οἱ κουτοπονηριές τῆς ἐξουσίας ἀποτελοῦν ἀξιόπιστο πολιτικό σχέδιο;

Όπως είναι γνωστό, οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές με σταυρό έγιναν στις 25 Ιανοαρίου 2015.
Οι επόμενες έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 με λίστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού νόμου.
Ο νόμος αυτός προβλέπει ακόμα ότι οι εκλογές, που διεξάγονται εντός 18 μηνών από τις προηγούμενες, γίνονται με λίστα.
Αν κάνουμε τους σχετικούς υπολογισμούς, οι επόμενες εκλογές με σταυρό μπορούν να γίνουν μετά τις 25 Ιουλίου 2016. Επειδή όμως η ημέρα αυτή είναι Δευτέρα, η κοντινότερη ημέρα διεξαγωγής εκλογών με σταυρό είναι η 31 Ιουλίου 2016, ημέρα πολύ κοντινή σε καταβολή συντάξεων.
Οπότε καταλήγουμε ότι η κατάλληλη ημέρα είναι η 7η Αυγούστου 2016 ή οποιαδήποτε Κυριακή μετά την ημερομηνία αυτή.

Αν τα μέτρα για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό ψηφισθούν σύντομα με πίεση των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα.

Αν οι εταίροι δεν μας δόσουν τις αναγκαίες δόσεις για να αποφευχθεί η χρεωκοπία στις 20 Ιουλίου 2016, το Ελληνικό πολιτικό σύστημα στο σύνολο του θα καταστραφεί στις αναπόφευκτες πρόωρες εκλογές με λίστα.
Σ’ αυτές αναμένεται να σαρώσουν όσοι αντιμνημονιακοί έχουν απομείνει, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν θα μπορέσουν να βγουν και να κάνουν προεκλογική εκστρατεία από τις αντιδράσεις των θιγομένων πολιτών.
Η Αστυνομία αναμένεται τότε να είναι πολύ απασχολημένη με την τήρηση της τάξεως, εξαιτίας της παρουσίας τουλάχιστον 50.000 εξαθλιωμένων μεταναστών και τα δημόσια οικονομικά θα βρίσκονται σε άθλια χάλια.
Υπάρχει όμως ακόμα ένας περιορισμός για την δυνατότητα προκηρύξεως προώρων εκλογών, με βάση το Σύνταγμα.
Όταν έχει μεσολαβήσει διάλυση της Βουλής για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, η νέα Βουλή δεν επιτρέπεται να διαλυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν περάσει ένας χρόνος, δηλαδή πριν τις 25 Σεπτεμβρίου 2016 (ημέρα Κυριακή).
Με βάση τα δεδομένα αυτά, ίσως να μπορούσαμε να καταλήξουμε στο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυρό και μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2016.
Υπάρχει όμως ακόμη μία δυνατότητα.
Αν υποθέσουμε ότι υπάρξει πρόταση δυσπιστίας με 120 υπογράφοντες και η κυβέρνηση αποτύχει να λάβει την δεδηλωμένη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναθέσει στην τρέχουσα Βουλή να αναδείξει κυβέρνηση με την διαδικασία των τριών εντολών.
Στην διαδικασία αυτή μπορούν να λάβουν μέρος μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή και θα διαρκέσει περίπου 9 ημέρες,
Αν η διαδικασία δεν οδηγήσει σε δημιουργία κυβερνήσεως, ο Πρόεδρος έχει την δυνατότητα να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.
Η κυβέρνηση για να προκύψουν εκλογές με λίστα θα πρέπει να προκαλέσει την πτώση της πριν της 28ης Ιουνίου 2016.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με παραίτηση της κυβερνήσεως (αυτόβουλα) ή μετά από απόσυρση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν.
Σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί η παραίτηση του πρωθυπουργού, γιατί τότε αναλαμβάνει την πρωθυπουργία αυτοδίκαια ο πρώτος αντιπρόεδρος ή ο πρώτος σε τάξη υπουργός ή τελικά όποιος προταθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα γνωστά πρόσωπα εξ αυτών είναι ο κος Ιωάννης Δραγασάκης και ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής (εκτός απροόπτου).
Φαντάζομαι ότι αν ο κος Τσίπρας παραιτηθεί, θα πρέπει να παραιτηθεί από ευθιξία και ο κος Ιωάννης Δραγασάκης, που τον έχει συμβουλεύσει ως τώρα και θα πρέπει να θεωρείται εξίσου υπεύθυνος για τους χειρισμούς και την οικονομική κατάσταση μετά την απομάκρυνση του κου Γιάνη Βαρουφάκη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΩΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΩΣ

 
Ελπίζω και οι δύο να συνεργασθούν για την προσωρινή διαδοχή του κου Τσίπρα και να μην γίνουν η αφορμή για το ευρύτερο κακό…
Τα πράγματα μπορεί να επιταχυνθούν, αν η Ελλάδα δεν λάβει εγκαίρως δόση από τους εταίρους της για να πληρώσει ομόλογα αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που λήγουν στις 20 Ιουλίου 2016.
Η παραίτηση της κυβερνήσεως θα πρέπει τότε να γίνει πριν τις 11 Ιουνίου 2016, αν βέβαια ο σκοπός δεν είναι να γίνουν εκλογές με άδεια ταμεία την περίοδο, που θα λήγουν τα ομόλογα για να προκύψει από «ατύχημα» το Grexit…
Μία αντίστοιχη εξέλιξη θα κάνει τους εταίρους μας τούρκους, καθώς στις 23 Ιουνίου 2016 διεξάγεται το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα στην Αγγλία για το Brexit…
Eλπίζω τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως προέβλεψα παραπάνω.
Αν όμως συμβούν, θα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι το σχέδιο λειτουργεί ακόμα, όπως το περιέγραψαν πριν δύο περίπου αιώνες…

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply