Δέν ἀμφισβητεῖ ὁ Ἐρντογάν τήν ἐδαφική μας ἀκεραιότητα;

Ὅταν ὁ Παπποῦς Νῖκος Ἀρβανίτης οὐρλιάζῃ, ἐπὶ ἡμέρες, ὄτι ὁ Ἐρντογὰν οὐδέποτε εἶπε αὐτὰ ποὺ ἰσχυρίζεται τὸ ΤσιπροΚαμμένο πολιτικὸ ἀληταριό, γιὰ τὴν Θεσσαλονίκη, τὸ Αἰγαῖον, τὴν Θρᾴκη καὶ ὅτι οἱ πολιτικὰ πουλημένοι καὶ διεφθαρμένοι κι ἀποτυχημένοι ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ προσπαθοῦν νὰ κατασκευάσουν ἑλληνοτουρκικὴ κρίση, νὰ τὸν ἀκοῦτε:

Δέν ἀμφισβητεῖ ὁ Ἐρντογάν τήν ἐδαφική μας ἀκεραιότητα;

ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ «ΑΠΕ-ΜΠΕ» ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Τεράστια γκάφα του ΑΠΕ ΜΠΕ: Παρολίγο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία – ο Ερντογάν δεν ζήτησε δημοψήφισμα στη Θράκη
 

Σε άνευ προηγουμένου γκάφα υπέπεσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδησεων, ανασκευάζοντας μετά από πολλές ώρες τις δηλώσεις που φερόταν να έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δημοψήφισμα στην Θράκη, αμφισβητώντας ταυτόχρονα την ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης, νησιών του Αιγαίου και την κατάσταση στην Κύπρο. Δηλώσεις οι οποίες έτσι όπως μεταδόθηκαν προκάλεσαν εύλογα θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα και παρολίγο να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία.

Στο διορθωτικό τηλεγράφημα που εστάλη το απόγευμα δεν υπάρχει κάπου η λέξη «δημοψήφισμα» στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, αλλά η αναφορά της λέξεως αποδίδεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εκδόσεως της εφημερίδας Σαμπάχ, για επεξήγηση του «Εθνικού Συμβολαίου» των Τούρκων το 1920.

Μετά τις εξελίξεις αυτές το ΑΠΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο «Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, την Μοσούλη, την Θράκη και την Κύπρο» το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει την συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.
Μιχάλης Ψύλος
Πρόεδρος ΔΣ κ Γενικός Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕ:
«Η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στην γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για την «Δυτική Θράκη».
«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, την Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία», υπεστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Ρίζε και προσέθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η
στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιελάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκπεφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ιδίων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει ορισθεί ως αποτέλεσμα ελευθέρου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υπεστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, την Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, την Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, την Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ:
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο «Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, την Μοσούλη, την Θράκη και την Κύπρο», τα αναφερόμενα στην τρίτη και τετάρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:
«Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με την Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει να ορισθεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, την Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, την Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, την Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Ακολουθεί το τηλεγράφημα διορθωμένο.
«Η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στην γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για την «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, την Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία», υπεστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στημ Ρίζε και προσέθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η
στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με την Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει ορισθεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, την Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, την Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΠΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ:
«Η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στην γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί. Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, την Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία».
«Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας», προσέθεσε.
Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιελάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι τα σύνορα θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκπεφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ιδίων των πληθυσμών. Το «Εθνικό Συμβόλαιο» των Τούρκων ακολούθησαν βεβαίως στην συνέχεια όλες οι συνθήκες με βάση τις οποίες ορίστηκαν τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας.
Η μετάδοση των αρχικών δηλώσεων προεκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από όλα τα πολιτικά κόμματα στην Αθήνα, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε ιδιαίτερα σκληρή απάντηση, με βάση το αρχικό – λάθος – τηλεγράφημα του ΑΠΕ.
Αργά το απόγευμα το ΑΠΕ ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας του με τον συνεργάτη- ανταποκριτή του στην Τουρκία, μιλώντας για «τραγικό σφάλμα»…
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 Μπαρμπανῖκος

Σημειώσεις

Σημαντικὲς παρατηρήσεις σὲ ὅλα τὰ παραπάνω.

Ἀφ΄ ἑνὸς πρέπει νὰ συνυπολογίσουμε πὼς εἶναι πολλοὶ αὐτοὶ ποὺ θέλουν νὰ ἐρεθίσουν τὰ πνεύματα, ἀνάμεσα στὴν Ἑλλάδα καὶ στὴν Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων φυσικὰ καὶ τῶν …«ὀκτὼ φυγάδων», ποὺ ἠτήθησαν ἄσυλο ἀλλὰ ποὺ στὴν πραγματικότητα ἤξεραν τὸ ποῦ ἦλθαν. Τὸ γιατὶ δὲν κατέφυγαν στὴν Βουλγαρία εἶναι ἐρώτημα ποὺ θὰ ἀπαντηση, ἐὰν ἀπαντήσῃ, ἕνας ἔντιμος ἱστορικὸς τοῦ μέλλοντος.

Μέσα σὲ αὐτοὺς τοὺς πολλοὺς περιλαμβάνονται καὶ πολλοὶ …«πατριώταροι», ἀλλά, κυρίως, δημοσιοκάφροι καὶ …«τουρκολόγοι», ποὺ συνήθως …κατασκευάζουν εἰδήσεις.

Ὁ Ἐρντογάν, καθὼς ἐπίσης καὶ κάθε πολιτικὸς αὐτοῦ τοῦ μεγέθους, δὲν εἶναι …ἀγγελοῦδι κι ἀθῷος. Οὐτε λόγος.
Καὶ τὶς διαπλοκές του διαθέτει καὶ τὰ βαρίδια του, ἀλλὰ καὶ τὶς …ἐντολές του.
Καὶ δὲν εἶναι τόσο …σύμπτωσις ἡ …σύμπτωσις τῆς προσφάτου συναντήσεώς του μὲ τὸν Κίσινγκερ καὶ τὸν Ῥόθτσάιλντ.
Καὶ οὔτε εἶναι τυχαία ἡ τοποθέτησίς του στὰ περὶ συνθήκης τῆς Λωζάννης, ἀμέσως μετὰ τὴν συνάντησίν τους.
Οὔτε φυσικὰ εἶναι τυχαῖον ποὺ τώρα ἡ Μοσούλη μπαίνει στὸ στόχαστρο. Ἡ Μοσούλη ποὺ εἶναι μία ἀπὸ τὶς περιοχὲς ποὺ διεκδικεῖ ἡ Τουρκία καὶ δὲν δύναται νὰ τὴν ἁρπάξῃ, ἐὰν δὲν ἀμφισβητήσῃ διεθνεῖς συνθῆκες.
Ἄλλως τὲ ὁ Ἐρντογὰν εἶναι ἡγέτης τῶν Τούρκων καὶ αὐτῶν τὰ συμφέροντα, θεωρητικῶς, ὑπηρετεῖ.
Ἡ Τουρκία οὐδέποτε ἀπέκρυψε τὶς βλέψεις της στὰ ἐδάφη μας καὶ τὸ ΝΑΤΟ οὐδέποτε ἀπέκρυψε τὴν ὑποστήριξίν του πρὸς αὐτήν. Ἄρα δὲν ἀγνοοῦμε αὐτὰ ποὺ λέγονται, ἀκόμη κι ἐὰν λέγονται μὲ μεγάλη προσοχὴ καὶ μαεστρία καὶ ὑπονοοῦν γενικῶς, δίχως νὰ ἐξειδικεύονται.

Φυσικὰ τὰ τσιπροκαμμένα ἐκμεταλλεύονται τὴν προπαγάνδα τῶν δημοσιοκάφρων γιὰ δικό τους ὄφελος, εὐελπιστώντας νὰ κρτήσουν ἀκόμη λίγο τὶς θέσεις τους. Πρὸς τοῦτον καὶ κάθε σαχλαμάρας, πράκτορας, ἀνθέλλην ἔχει καταλάβει ὅλα τὰ νευραλγικὰ πόστα, ἐλέγχει τὴν πληροφορία καὶ μᾶς δουλοποιοεῖ καθημερινῶς καὶ περισσότερο.

Τέλος, ἀκόμη πιὸ οὐσιῶδες, εἶναι τὸ ὅτι τὰ διεθνῆ Μ.Μ.Ε. χαρακτηρίζουν τὸν Ἐρντογὰν ὡς σουλτᾶνο, κάτι ποὺ ἀποδεικνύει πὼς γιὰ κάποιον λόγο στέκεται ἐμπόδιο στὰ σχέδιά τους. (Ἤ, αὐτὲς τὶς ἐντολὲς λαμβάνει…!!!) Κατ’ ἐπέκτασιν ὅλα αὐτὰ ποὺ ἀκούγονται δὲν εἶναι γιὰ νὰ τὰ ἀγνοοῦμε, ἀλλὰ γιὰ νὰ προβληματισθοῦμε ἀναφορικῶς μὲ τὸ ἐὰν ἔχῃ, ἤ ὄχι, ἐντολὴ ὁ Ἐρντογὰν νὰ στραφῇ ἐναντίον μας. Γιὰ τὴν ὥρα ἴσως ὄχι, ἀλλὰ δὲν ἀποκλείεται, ἐὰν δὲν …συμβιβασθῇ, νὰ ἀντικατασταθῇ, μὲ συνοπτικὲς διαδικασίες.

Φιλονόη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply