Ἡ διατραπεζικὴ χρηματοδότησις παγώνει στὴν Κίνα ἐνᾦ σταματᾶ ἡ διαπραγμάτευσις ὁμολόγων

Ἡ διατραπεζικὴ χρηματοδότησις παγώνει στὴν Κίνα ἐνᾦ ἡ διαπραγμάτευσις κρατικῶν ὁμολόγων σταματᾶ μετὰ τὴν μαζικὴ ἀφαίρεση Ῥευστότητος

Νωρίτερα σήμερα, με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι μετά την επιθετική μείωση ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά χρηματοδοτήσεως την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεως του 2017, η Λαική τράπεζα της Κίνας ( PBOC ) σταθεροποίησε πολύ χαμηλότερα όχι μόνο το γιουάν (sy 6,9498 έναντι 6,9370 την τελευταία ημέρα του 2016 , ακόμη και αν αυτή η τιμή ήταν επίσης ισχυρότερη από το Offshore Yuan), αλλά η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απέσυρε ακόμα περισσότερη ρευστότητα.
.
Το έκανε αυτό παρέχοντας ρευστότητα 20 δις CNY μέσω αντιστρόφων πράξεων επαναγοράς διάρκειας 7 ημερών και άλλα 20 δις CNY μέσω αντιστρόφων πράξεων επαναγοράς διάρκειας 14 ημερών , εκτελώντας πράξεις ανοικτής αγοράς την Τρίτη , σύμφωνα με διαπραγματευτές , ενώ συνέχισε να παραλείπει την χρήση αντιστρόφων πράξεων επαναγοράς με διάρκεια 28 ημερών.
.
Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια καθαρή διαρροή ρευστότητας 155 δις CNY για την ημέρα και ακολούθησε μια σημαντική διαρροή καθαρής ρευστότητας αξίας 245 δις CNY την περασμένη εβδομάδα , την πρώτη μείωση ρευστότητας σε τρεις εβδομάδες.
Εμείς αμέσως συνεχίσαμε με μια προειδοποίηση:

H PBOC απορρόφησε καθαρή ρευστότητα 155 δις CNY όλη την ημέρα.Προσέξτε τις αποδόσεις των ημερησίιων πράξεων επαναγοράς SHIBOR / HIBOR.

Μόλις λίγο περισσότερο από μια ώρα αργότερα, φαίνεται ότι η προειδοποίηση μας επιβεβαιώθηκε , καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο ημερήσιο καθορισμό τιμών (fixing) του Treasury Market Association, , ως αποτέλεσμα της μαζικής διαρροής ρευστότητας από την PBOC, η οποία ρούφηξε σχεδόν το ένα τρίτο ενός τρις γιουάν κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η διατραπεζική αγορά πάγωσε και πάλι ως εξής:
.
To επιτόκιο μηνός για το γιουάν στην διατραπεζική του Χονγκ Κονγκ αυξάνεται κατά 1,16 % σε 13,01%,
Το επιτόκιο τριών μηνών στο CNH Hibor αυξάνεται κατά 0,89% σε 10,02%

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ CNH HIBOR ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

 
Το πιο σημαντικό, το επιτόκιο μίας ημέρας CNH Hibor αυξήθηκε κατά 4,95% έως και 17,76%, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας και πάλι ένα ακόμη καθημερινό πάγωμα του διατραπεζικού δανεισμού , έτσι ώστε η PBOC να μπορέσει να τιμωρήσει όλους εκείνους, που εξακολουθούν να παραμένουν δανεισμένοι στο γιουάν.

TO ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ CNH HIBOR

Τα καλά νέα: τουλάχιστον το UCD/CNH υποχώρησε κατά τουλάχιστον 200 μονάδες βάσεως κατά την συνεδρίαση της ημέρας .
Τα κακά νέα είναι ότι είναι ασαφές πόσο περισσότερη από αυτή την καθημερινή κυμαινόμενη τιμωρία μπορούν ακόμα να αντέξουν οι τράπεζες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ .
.
Αλλά σταθείτε, καθώς το διατραπεζικό πάγωμα δεν ήταν όλα όσα συνέβηκαν.
Σε μια επανάληψη αυτού , που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες, όταν η Κίνα σταμάτησε την διαπραγμάτευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπληρώσεως για τα κρατικά ομόλογα της, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η διαπραγμάτευση στην Σαγκάη των κρατικών ομολόγων με επιτόκιο 3,99% και λήξη τον Μάιο του 2065 μετά από « ανώμαλες διακυμάνσεις.»
.
Δεν ήταν ακριβώς σαφές τι σήμαινε η συγκεκριμένη φράση εκτός από «επιθετικές πωλήσεις¬, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΛΗΞΕΩΣ 2065


Σύμφωνα με μία δήλωση, η διαπραγμάτευση ορίστηκε να συνεχισθεί στις 11.06 π.μ., αφού σταμάτησε στις 10:36 π.μ., αλλά όχι πριν από την προειδοποίηση του χρηματιστηρίου προς τους επενδυτές να «παραμείνουν ορθολογικοί και την υπενθύμιση των κινδύνων των συναλλαγών».
.
Με άλλα λόγια, σας παρακαλούμε να μην πουλάτε, ειδικά όταν η κεντρική τράπεζα μόλις αφαίρεσε ένα ποσό ρεκόρ ρευστότητας από την αγορά.
.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
H Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ενεργεί με μονεταριστικό τρόπο.
Η σκοπιμότητα των τελευταίων ενεργειών της μπορεί να υποκρύπτει σημαντικές μελλοντικές εξελίξεις σε 4 βδομάδες από σήμερα.
Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, η αφαίρεση ρευστότητας έγινε για διάστημα δύο και τεσσάρων εβδομάδων και ήταν ισόποση για τα δύο διαστήματα.
Η κίνηση θυμίζει αντίστροφα την διαδικασία ποσοτικής χαλαρώσεως QE, αλλά για μικρότερο διάστημα.
.
Η POBC στην ουσία δανείζεται προσωρινά ρευστότητα από τις αγορές, εμποδίζοντας τις τράπεζες να δανείζουν μεταξύ τους ποσά.
Με τον τρόπο αυτό τους απαγορεύει να δημιουργούν πιστώσεις και αύξηση της χρηματικής βάσης για διάστημα ως και 2 εβδομάδες από τώρα.
Επιπλέον επιστρέφει στις τράπεζες ομόλογα, που είχαν δώσει στην PBOC στα πλαίσια δανεισμού τους μέσω υφιστάμενων συμφωνιών επαναγοράς διάρκειας ως 2 εβδομάδες.
Αν ανατρέξουμε στο ημερολόγιο, θα δούμε ότι 2 βδομάδες από σήμερα το ημερολόγιο θα δείχνει 16 Ιανουαρίου , ημέρα Δευτέρα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε στις 20 Ιανουαρίου 2017 αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ ο πρόεδρος Tραμπ.
Μήπως λοιπόν η PBOC σχεδιάζει μία βδομάδα πριν την ημερομηνία αυτή ισχυρή υποτίμηση του γιουάν?
Aν υπήρχε τέτοιο σχέδιο και γινόταν διαρροή του, όλοι οι οικονομικοί παράγοντες θα έσπευδαν να δανεισθούν γιουάν από όπου μπορούσαν.
Στη συνέχεια μετά την υποτίμηση θα έσπευδαν να εξοφλήσουν τα χρέη και θα κέρδιζαν σημαντικά ποσά.
Αλλά με τις τωρινές κινήσεις της η PBOC προκαλεί σημαντικό ημερήσιο κόστος στους κερδοσκόπους.
.
Και να ήθελαν να επιχειρήσουν αυτό τον ελιγμό , το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ζημιογόνο.
Πόσο όμως θα υποτιμήσουν το γιουάν οι Κινέζοιq
.
Στο σημείο αυτό θα θυμήσουμε ότι σκέφτονται σαν γνήσιοι μονεταριστές και γνωρίζουν πολύ καλά τη θεωρία κινδύνων και τη στατιστική.
Επιπλέον βασίζονται και στα επιτόκια, που διαμορφώνονται « ελεύθερα» από τις αγορές.
Μετά από τις παραπάνω παραδοχές, αν η VaR για τρεις μήνες είναι το ετήσιο επιτόκιο 10,02%, η VaR για μία βδομάδα πρέπει να είναι 10,ο2/(12)^ο,5, δηλαδή 2,9% το χρόνο.
Αν αφαιρέσουμε το 2,9% από το ημερήσιο διατραπεζικό επιτόκιο 17,76% , καταλήγουμε ότι οι αγορές «διαισθάνονται» ή εκτιμούν ότι η υποτίμηση θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον της τάξεως του 14,86%.
Αν επαληθευτώ, σας απέδειξα ήδη ότι δεν είμαι προφήτης…
.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply