Ὑπουργοὶ συναντῶνται στὸ Παρίσι γιὰ τὴν εἰρήνευσιν στὴν Μέση Ἀνατολή

Ὑπουργοὶ φθάνουν στὸ Παρίσι γιὰ συνάντηση κορυφῆς γιὰ τὴν εἰρήνη στὴν Μέση Ἀνατολή

 

Yπουργοί από διάφορες χώρες της Δύσεως και της Μέσης Ανατολής άρχισαν να φθάνουν στο Παρίσι για ένα συνέδριο την Κυριακή με στόχο να ξεκαθαρίσουν, εάν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις και να δώσουν νέα ζωή στις ετοιμοθάνατες ειρηνευτικές συνομιλίες .

Εκπρόσωποι από 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των βασικών ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών, καθώς και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένονται στο Παρίσι για μία συνάντηση, που ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει απορρίψει ως «μάταιη» και «στημένη». Ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε οι Παλαιστίνιοι πρόκειται να εκπροσωπηθούν.

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande για να συντηρήσει στους Γάλλους υπηκόους του το αίσθημα ότι έχουν λόγο στην παγκόσμια διπλωματία διοργανώνει σήμερα μία παγκόσμια σύνοδο για το παλαιστινιακό χωρίς την παρουσία των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.

Η κίνηση αυτή, που δεν έχει κάποιο νόημα, κατάφερε να προσελκύσει εκπροσώπους 70 χωρών.

Αναμένεται ότι στα συμπεράσματα της συνόδου θα διατρανώνεται η πεποίθηση ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών, «που δεν θα έχουν όμως πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Με τον τρόπο αυτό σκοπεύουν να δεσμεύσουν τον μελλοντικό Αμερικανό πρόεδρο κο Τραμπ να μην επιχειρήσει την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί στο παρελθόν και υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στο Υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ για την υλοποίησή της.

Υπάρχει όμως και το δικαίωμα του προέδρου μέσα σε 6 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του να την μπλοκάρει για το σύνολο της θητείας του.

Αυτό έκαναν ανεξαιρέτως όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι έως σήμερα.

Ο κος Τραμπ όμως θέλει να εφαρμόσει την δική του μέθοδο για να «γίνει ο πιό φιλοϊσραηλινός πρόεδρος των ΗΠΑ», καθώς η κόρη του Ιβάνκα έχει ασπασθεί τον ιουδαϊσμό και έχει παντρευθεί εβραίο.

Δυστυχώς ο κος Τραμπ αγνοεί ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν την απαίτηση να είναι η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του δικού τους κράτους.

Η επιμονή του Τραμπ στην υλοποίηση της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα, καθώς δεν θα είναι σαφές σε ποιά χώρα οι ΗΠΑ θα εκπροσωπούνται με μία παρόμοια πρεσβεία.

Αν θεωρηθεί ότι εκπροσωπούν τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, τότε οι Άραβες θα θεωρήσουν ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αγνοώντας ότι στην πράξη αυτή είναι διαιρεμένη σε δύο κομμάτια.

Η κίνηση θα είναι η ταφόπλακα του σχεδίου για δύο ανεξάρτητα κράτη.

Από την στιγμή που το σχέδιο αυτό εγκαταλειφθεί επίσημα, το Ισραήλ θα πρέπει να αναμένει αύξηση της τρομοκρατίας στα εδάφη του.

Aνεξάρτητα,η περιοχή θα γίνει στόχος των γειτονικών κρατών, που θα επιδιώξουν άμεσα να προσαρτήσουν τα εδάφη των Παλαιστινίων στο έδαφός τους.


H MΠΛΕ ΛΟΥΡΙΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ…

 

Οι κάτοικοι της διεκδικουμένης περιοχής θα πρέπει ή να γίνουν πολίτες του Ισραήλ β’ κατηγορίας ή να γίνουν πολίτες της Ιορδανίας…

Και οι δύο επιλογές θα είναι προβληματικές, καθώς απαιτούν αλλαγή συνόρων ή μετακινήσεις πληθυσμών.

Το καθεστώς της Ιορδανίας δεν είναι τόσο ισχυρό, ώστε να αντέξει την διατροφή και συντήρηση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων παλαιστινιακής καταγωγής.

Αλλά και το καθεστώς της Αιγύπτου, όπου πρόσφατα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 28,3 %, δεν θα αντέξει στους κραδασμούς.

ΠΗΓΗ

Η προηγουμένη κυβέρνηση της Αιγύπτου ανετράπη με πραξικόπημα το 2013 από τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

ΠΗΓΗ 

Η προηγουμένη κυβέρνηση των αδελφών μουσουλμάνων διοργάνωνε συγκεντρώσεις με αίτημα την ανακατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Ισραηλινούς.

Ο σημερινός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Ισραηλινούς το 2014 ότι η Αίγυπτος θα παραμένει σταθερή στις ρυθμίσεις της Αιγυπτοισραηλινής συνθήκης του 1979.

ΠΗΓΗ

Αλλά  δεν θα πρέπει να ξεχνά κάποιος με ποιόν τρόπο τελείωσε η ζωή του Ανουάρ Σαντάτ, που υπέγραψε αυτή την συνθήκη.

ΠΗΓΗ:

https://youtu.be/qEX5WhlqPyg

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όταν κάποιοι την ξεχνούν.

Αν το σχέδιο των δύο ανεξαρτήτων κρατών εγκαταλειφθεί, θα πρέπει να ετοιμάζονται στην Αίγυπτο ή στην Ιορδανία και για μία μεγαλοπρεπή κηδεία κάποιου αξιωματούχου…

John Drake

εἰκὼν

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply