Γερμανοὶ ἀρχαιοκάπηλοι…

Βρὲ κουφάλες Γερμανοί…
Χάσατε τόν Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ἀλλὰ τὰ κλοπιμαία τὰ διατηρήσατε…
Πῶς στόν γέρο διάβολο συμβαίνει αὐτό;;;

Ἀκόμη καὶ ὁλόκληρη τὴν Πύλη τῆς ἀγορᾶς τῆς Μιλήτου ἔχει μετακομίσει, κλεμμένη σαφῶς, στὰ μπορδέλα τὰ μουσεῖα σας…

Ἔφτιαξαν καὶ μουσεῖο τῆς Περγάμου στὸ Βερολῖνο, οἱ ἀθεόφοβοι λήσταρχοι…

Διαβάζουμε σὲ σχετικὸ ἄρθρο, τοῦ capital.gr:

«Το Μουσείο της Περγάμου σχεδιάσθηκε από τους Alfred Messel και Ludwig Hoffmann και κτίσθηκε το διάστημα 1910-1930. Στο μουσείο φιλοξενούνται σε πραγματικό μέγεθος ανακατασκευασμένα μνημειώδη κτίρια, όπως το Pergamon Altar, το Market Gate of Miletus και η Ishtar Gate, τα οποία αποτελούνται από ολόκληρα κομμάτια τα οποία μεταφέρθηκαν από τις εκσκαφές στις οποίες βρέθηκαν.

Το Μουσείο της Περγάμου αποτελεί πόλο έλξεως για μεγάλο αριθμό επισκεπτών της πόλεως του Βερολίνου. Υπολογίζεται, ότι κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 850.000 άνθρωποι, περισσότεροι από κάθε άλλο μουσείο της Γερμανίας.

Και το Μουσείο της Περγάμου υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έλαβαν χώρα στο Βερολίνο. Πολλά από τα εκθέματα αποθηκεύθηκαν σε ασφαλές μέρος και μερικά μεγάλα κομμάτια αποσύρθηκαν με σκοπό να προστατευθούν. Το 1945 ο «Κόκκινος Στρατός» περισυνέλεξε πολλά κομμάτια από συλλογές, τα οποία δεν είχαν προστατευθεί, είτε ως πολεμικά λάφυρα είτε για να προστατευθούν από τις πυρκαγιές που ελάμβαναν χώρα στο Βερολίνο. Μετά το 1958 άρχισε μέρος της επιστροφής τους στην Ανατολική Γερμανία και πολλά από αυτά παραμένουν ακόμη και στις ημέρες μας στο μουσείο Pushkin της Μόσχας και Hermitage της Αγίας Πετρουπόλεως.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι ο Βωμός της Περγάμου (Pergamon Altar), η Πύλη της Αγοράς της Μιλήτου (Market Gate of Miletus), η Πύλη Ishtar (Ishtar Gate) και ο Λιτανευτικός Δρόμος της Βαβυλώνας (Processional Way).

Η επίσκεψη σε όλο αυτό τον μοναδικό σύμπλεγμα μουσειακών κτιρίων στο φημισμένο Νησί των Μουσείων αποτελεί μαι ξεχωριστή επίσκεψη, που αν έχετε την ευκαιρία, θα σας γεμίσει με μοναδικές εμπειρίες και θα σας χαρίσει πολυάριθμες γνώσεις.»

Αἶσχος!!!

Καγιαλὲς Μᾶνος

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply