Ἰσραηλινοὶ μπελάδες γιὰ τὴν Deutsche Bank

Tὰ γραφεῖα τῆς Deutsche Bank στὸ Ἰσραὴλ ήλέγχθησαν ἀπὸ τὴν ἐφορία καὶ ὁ Διευθύνων Συμβουλός της συνελήφθη γιὰ φορολογικὲς παραβάσεις

Ιδού ο ορισμός της ειρωνείας: Μόλις τρεις ημέρες μετά την τεράστια ολοσέλιδη διαφήμιση της Deutsche Bank στα γερμανικά μέσα ενημερώσεως, όπου ζητούσε συγγνώμη για το «παράπτωμα» του στησίματος τιμών στις αγορές, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, ο Boaz Schwartz, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τραπέζης στο Ισραήλ, συνελήφθη για υποτιθέμενες παραβάσεις σχετικά με τον φόρο προστιθεμένης αξίας, που αφορούν στους πελάτες της εταιρείας, σαν ένα τελευταίο πλήγμα στις προσπάθειες της γερμανικής εταιρείας να τερματίσει χρόνια των νομικών ζητημάτων και παραπτωμάτων, ωθώντας κάποιους να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια της «απολογίας» της Deutsche Bank.

Ο Schwartz, που είναι ύποπτος για την δήλωση ανακριβών συναλλαγών αξίας 550 εκατομμυρίων σέκελ (146 εκατομμυρίων δολλαρίων), συνελήφθη την Τρίτη, ανέφερε το Bloomberg, μιαν ημέρα μετά την έφοδο, που πραγματοποίησαν οι φορολογικές αρχές στα γραφεία της τράπεζας στο Ισραήλ, κατά την οποία κατασχέθηκαν φορητοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα στελεχών, σύμφωνα με μια δήλωση της φορολογικής αρχής του Ισραήλ. Απελευθερώθηκε υπό όρους από την δικαστή Karen Miller της Εισαγγελείας της Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή αστυνομία δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την σύλληψη του στελέχους.

Η φορολογική αρχή Ισραήλ ανέφερε ότι οι προβαλλόμενες πράξεις έχουν αναφερθεί σαν να διεξάγονται από αλλοδαπούς και να αποφεύγεται η καταβολή ΦΠΑ στο Ισραήλ με ποσοστό 17-τοις εκατό. Σε δήλωσή της , η Deutsche Bank ανέφερε ότι «ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο και τις αυστηρές νομικές συμβουλές, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό», εκτός αν την πιάσουν.

Το υπόλοιπο της ιστορίας είναι γνωστό: η σύλληψη είναι το τελευταίο σκάνδαλο που ταλανίζει την τράπεζα, που αγωνίζεται να διευθετήσει αγωγές και να ξανακτίσει την εμπιστοσύνη, καθώς τα έξοδα για τα παραπτώματά της οδήγησαν την Deutsche Bank, που εδρεύει στην Φρανκφούρτη, σε δύο χρόνια με ζημιές. Οι δικαστικές υποθέσεις, που χρονολογούνται εδώ και πολλά χρόνια, κόστισαν στην «φήμη και την εμπιστοσύνη» της εταιρείας, εκτός από περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολλάρια) από τον Ιούλιο του 2015, που ο John Cryan ανέλαβε ως διευθύνων σύμβουλος, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος στην διαφήμιση στις γερμανικές εφημερίδες αυτό το Σαββατοκύριακο, αποδίδοντας τις παραβάσεις στην «ανάρμοστη συμπεριφορά μερικών» εργαζομένων.

Η Deutsche Bank είχε έσοδα 9 εκατομμύρια ευρώ (9,6 εκατομμύρια δολλάρια) στο Ισραήλ το 2015, τα οποία παρήγαγαν ένα προ φόρων κέρδος ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τραπέζης. Η επιχείρηση απασχολούσε 11 εργαζομένους στην χώρα στα τέλη του 2015, δείχνει η έκθεση.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ επιβάλλει κυρώσεις στην γερμανική τράπεζα, η οποία στα τέλη του 1990 παρεδέχθη και εξέφρασε την λύπη της «που ασχολήθηκε με ναζιστικό χρυσό», μπορεί να αξίζει να την προσέχουμε αυτό τον καιρό.

ΠΗΓΗ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η είδηση δεν θα πρέπει να εκπλήξει κάποιον.

Σύμφωνα με άρθρο το 2015 το υποκατάστημα της Deutsche Bank στο Ισραήλ είχε κερδοφορία προ φόρων 55,5%. (=5/9)

Αυτό, που θα έπρεπε να μας εκπλήξει είναι το είδος των δραστηριοτήτων, που οδήγησαν σε μία παρόμοια κερδοφορία το έτος 2015.

Από τα αναφερόμενα στο άρθρο, υποθέτουμε ότι οι ελεγχόμενες συναλλαγές από την εφορία αφορούσαν στο έτος 2016 και έγιναν με κάποιες νομικές οντότητες, που θα μπορούσαν «εύλογα» ή «νομότυπα» να παριστάνουν τους αλλοδαπούς σε σχέση με το Ισραήλ.

Το ύψος των συναλλαγών, που ερευνώνται είναι σημερινής αξίας 858 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούμαστε, καθώς 858 εκατομμύρια δολλάρια με ποσοστό ΦΠΑ 17% αποδίδουν φόρο 146 εκατομμύρια δολλάρια, όσες είναι και οι ερευνώμενες απώλειες του ισραηλινού δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά στο 9,5% των εσόδων της τραπέζης για το 2016.

Σαν ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο , αλλά δεν έγινε αντιληπτό έως σήμερα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της τραπέζης ή τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή της.

Μην ξεχνάμε ότι η Deutsche Bank πάντα …«ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο και τις αυστηρές νομικές συμβουλές, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό».

Είναι φυσικό να μην έχει κάνει ακόμα τον έλεγχο, αφού δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα λογιστικές καταστάσεις για το 2016…

To ποσό των 858 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να αφορά σε κάποιον μεγάλο πελάτη του καταστήματος της Deutsche Bank στο Ισραήλ, να προέκυψε από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στο Ισραήλ και να υπάρχει κάποια απόδειξη για εξαγωγή αυτού του ποσού στο Ισραήλ.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις και ύστερα από μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, συναντήσαμε μία περίεργη οικονομική είδηση για το Ισραήλ με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2016.

ΠΗΓΗ

Σύμφωνα με το άρθρο, η Αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανέφερε στις οικονομικές της καταστάσεις (προφανώς του 2015) ότι επανεπάτρισε κεφάλαια στις ΗΠΑ αξίας 858 εκατομμυρίων δολλαρίων, που προορίζοντο για επενδύσεις στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Η κίνηση φάνηκε περίεργη τότε, γιατί τo 2015 η Noble Energy εμφάνιζε ζημίες προ φόρων αξίας 891 εκατομμυρίων δολλαρίων στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια περίοδο η εταιρεία στο Ισραήλ είχε κέρδη 318 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιός λογικός επιχειρηματίας αποεπενδύει από κερδοφόρες περιοχές για να ενισχύσει ζημιογόνες περιοχές;

H κίνηση τότε δεν ανησύχησε το Ισραήλ, γιατί δεν γνώριζε ότι η εταιρεία θα πούλαγε στις 5.7.2016 μερίδιό της ποσοστού 3% στο εξωχώριο πεδίο φυσικού αερίου του Ισραήλ Tamar στην ισραηλινή εταιρεία Harel Group για 369 εκατομμύρια δολλάρια.

ΠΗΓΗ

Είναι εύλογο ότι σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ θα τρέμει στην ιδέα ότι με παρόμοιο τρόπο θα μπορούσαν να φύγουν από το Ισραήλ, με κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ, όλες οι επενδύσεις της Noble Energy στα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου, με παράλληλο δανεισμό κάποιων Ισραηλινών από την μισητή Deutsche Bank.

Πάντως, εάν η έρευνα της ισραηλινής εφορίας αφορά αυτή στην υπόθεση, η Deutsche Bank την πλήρωσε κατά λάθος.

Πώς θα μπορούσαν οι τόσο φανατικοί με την νομιμότητα Γερμανοί τραπεζίτες της Deutsche Bank να συμβουλεύσουν «αλλοδαπούς» πελάτες τους να μεταμφιέσουν αφορολόγητα έσοδά τους από πώληση φυσικού αερίου σε ποσοστά ιδιοκτησίας εξωχωρίου εταιρείας και να τα πουλήσουν σε ισραηλινό ασφαλιστικό όμιλο, γλυτώνοντας τον ΦΠΑ;

Ένα παρόμοιο σχέδιο υπερβαίνει την οικονομική νοημοσύνη των Γερμανών τραπεζιτών .

Αλλά, όπως απεδείχθη και με τις υπόλοιπες διεθνείς κομπίνες τους, είναι αρκετά ανόητοι και άπληστοι για να μπορούν να εκτελέσουν ένα παρόμοιο σχέδιο, που τους υπεδείχθη από κάποιο εγχώριο ή «διεθνή» εντολέα και στην συνέχεια να πιασθούν, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Οπότε, παραμένει σε ισχύ η συμβουλή να παρακολουθείτε τις ειδήσεις για την Deutsche Bank (και το Ισραήλ), τουλάχιστον μέχρι τις 20 Μαρτίου 2017…

John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply