Ῥευστότης γιὰ τὶς γαλλικὲς τράπεζες ἀπὸ τὴν ΕΚΤ (ἐὰν χρειασθῇ)

Ἡ ΕΚΤ μπορεῖ νὰ ἐφοδιάσῃ, μὲ ἔκτακτο ῥευστότητα, τὶς γαλλικὲς τράπεζες, ἐὰν χρειασθῆ

Ουάσιγκτον. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προμηθεύσει μετρητά έκτακτης ανάγκης στις γαλλικές τράπεζες, εάν χρειασθεί μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας την Κυριακή, αλλά δεν αναμένει ότι θα χρειασθεί μια τέτοια κίνηση, ανέφερε το Σάββατο ο αρμόδιος για την χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ Ewald Nowotny.

«Εάν υπάρξουν προβλήματα για συγκεκριμένες γαλλικές τράπεζες σχετικά με την ρευστότητα, τότε η ΕΚΤ έχει τον … ELA, τον μηχανισμό παροχής επείγουσας ρευστότητας, αλλά φυσικά δεν αναμένουμε ειδικές κινήσεις», δήλωσε ο Nowotny, διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Αυστρίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους στις εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τραπέζης.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια ενδεχομένη επαναληπτική εκλογή ανάμεσα στους ευρωσκεπτικιστές υποψηφίους, Marine Le Pen και Jean-Luc Mélenchon, θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστατώνοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών.

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Σήμερα στην Γαλλία αναμένεται να ξεκινήσει μία πραγματική επανάσταση, που θα δοκιμάσει τις αντοχές και την λογική των Γάλλων ψηφοφόρων.

Η χώρα καλείται σε πρώτη φάση να επιλέξει δύο υποψηφίους για να αναμετρηθούν για την προεδρία στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου εφέτος.

Η επιλογή τους όμως είναι περιορισμένη σε μία ομάδα πολιτικών κακίστης ποιότητας.

Η επιδίωξη του κατεστημένου στον πρώτο γύρο είναι να μην πάρει την πλειοψηφία των ψήφων η «επικίνδυνη για το ευρώ» κα Marine Lepen.

Το πρόβλημα όμως είναι πολύ σοβαρότερο, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί η πρωτιά της κας Lepen.

H Γαλλία ευρίσκεται λόγω «τρομοκρατίας» σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης από τον Νοέμβριο του 2015.

Η σημερινή κυβέρνηση περιόρισε μεθοδευμένα την έκφραση της ελευθέρας βουλήσεως των πολιτών, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο τα τρομοκρατικά κτυπήματα.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι γνωρίζουν καλά την κατάσταση, μετά και την πρόσφατη επίθεση μέσα στο Παρίσι, με θύμα ένα αστυνομικό.

Στο διάστημα όλου αυτού του χρονικού διαστήματος, η μαριονέττα του γαλλικού πολιτικού συστήματος κος Hollande προώθησε με αντιδημοκρατικό τρόπο νομοθεσία περιορισμού των εργατικών δικαιωμάτων, εμφανίζοντας την κίνηση ως απαιτουμένη «μεταρρύθμιση».

Για το θέμα αυτό υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις με την μορφή κινητοποιήσεων, αλλά δεν έγιναν ποτέ τόσο μαζικές , ώστε να πέσει ο κος Hollande ή να κινδυνεύσει η κυβέρνηση.

Αυτό από σήμερα αλλάζει.

Οι δυσαρεστημένοι θα ψηφίσουν πίσω από τα παραβάν, χωρίς να φοβούνται το γκλομπ του αστυνομικού ή τα δακρυγόνα.

Η επιλογή τους μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές εξελίξεις.

Το ευρωκατεστημένο ανησυχεί ιδιαίτερα για μία πιθανή υπερίσχυση στον δεύτερο γύρο της κας Marine Le Pen με αντίπαλο τον Jean-Luc Mélenchon.

Αν συμβεί αυτό, οι Γάλλοι στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ακραίας δεξιάς ή ακραίας αριστεράς λύσεως.

Αν βγει πρόεδρος η πρώτη, θα κινδυνεύει το ευρώ και η Γαλλία μπορεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για έξοδο από την ευρωζώνη, ακολουθώντας την Βρεταννία.

Αν βγει πρόεδρος ο δεύτερος, η γαλλική μεγαλοαστική τάξη θα χρειασθεί να πληρώσει μεγάλους φόρους και πολλές «μεταρρυθμίσεις», που ήδη έχουν γίνει , αναμένεται να ανατραπούν.

Επιπλέον, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης στα ΜΜΕ θα πάθουν αφωνία, καθώς δεν θα έχουν πλέον αληθοφανή πολιτικά επιχειρήματα.

Πώς θα δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους την ανάγκη να υπερψηφισθεί η «ακροδεξιά» Le Pen για να διασώσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους;

Πώς θα μπορέσουν στην συνέχεια να ελέγξουν την Le Pen, αν υπερψηφισθεί ενάντια στον Jean-Luc Mélenchon;

O Jean-Luc Mélenchon έχει πραγματική ιδεολογία και θα θελήσει να την εφαρμόσει, εάν τον εκλέξουν.

Η κατάσταση δεν μοιάζει καθόλου με τις εκλογές στην Αυστρία, όπου ανεδείχθη ο «οικολόγος» πρόεδρος Van der Bellen ενάντια στον ακροδεξιό κο Norbert Hofer.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Αυστρίας έκανε τις δηλώσεις του άρθρου και όχι κάποιος άλλος διοικητής Κεντρικής Τραπέζης της ευρωζώνης.

Στην Αυστρία κατάφεραν να ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους για να εκλέξουν τον «άχρωμο» οικολόγο.

Η Γαλλία είναι όμως κάτι πολύ διαφορετικό και οι ψηφοφόροι της δεν τρώνε κουτόχορτο…

Ο κος Ewald Nowotny υποτίθεται ότι καθησυχάζει τις αγορές, αναφέροντας μίαν εξέλιξη, που προοιωνίζει bank run σε «κάποιες γαλλικές τράπεζες».

Μας λέει στην ουσία ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρησιμοποιηθεί ο ELA.

Στην αντίστοιχη περίπτωση όμως στην Ελλάδα ο ELA έφθασε σε αξία περίπου 89 δισεκατομμυρίων ευρώ στις παραμονές των capital controls.

Θα μπορέσουν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη στην Γαλλία, αν η κα Le Pen εκλεγεί πρόεδρος στις 7 Μαίου εφέτος;

Στην Ελλάδα ουδέποτε προέκυψε  συντεταγμένο bank run.

Ουδέποτε κάποιος αρμόδιος ετόλμησε να υπαινιχθεί ότι κάποιες Ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν πρόβλημα στο μέλλον. Αυτό θα χαρακτηριζόταν εύλογα ως ανεύθυνη κινδυνολογία.

Κατέληξαν όμως να τις κλείσουν όλες στις παραμονές του δημοψηφίσματος και να επιβάλουν capital controls.

H κίνησή τους δεν απέτρεψε το «όχι» από το να υπερισχύσει στο δημοψήφισμα της Ελλάδος.

Ούτε στις 7 Μαίου θα καταφέρουν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.

Πολύ περισσότερο τώρα, καθώς στο τριήμερο της επερχομένης Πρωτομαγιάς προβλέπεται να διεξαχθούν στην Γαλλία πολυπληθείς διαδηλώσεις και σημεία και τέρατα, ιδιαίτερα αν ο Jean-Luc Mélenchon περάσει στον δεύτερο γύρο.

Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυτογελοιοποιηθούν, καθώς στην συνέχεια θα πρέπει να βρουν τρόπο να συμβιβάσουν τις απόψεις της κας Le Pen ή του κου Jean-Luc Mélenchon με αυτές της κας Merkel.

Αυτό θα απαιτήσει μία πολύ δύσκολη διαδικασία προσεγγίσεως, όπου θα χρειασθούν επώδυνοι συμβιβασμοί εκ μέρους της Γερμανίας και αλλαγή πολιτικής ή και προσώπων (απομάκρυνση κου Σόιμπλε).

Οι Γερμανοί θα πρέπει να εύχονται να εκλέξουν αύριο οι Γάλλοι την μαριονέτα τους, τον κο Macron .

Ο παραπάνω έχει παντρευθεί γυναίκα μεγαλύτερη του κατά 24 χρόνια , που προϋπήρξε δασκάλα του στο Λύκειο των Ιησουιτών της Αμιένης , πριν γίνει ερωμένη του και την χωρίσει από τον τραπεζίτη άνδρα της.

O ΜΑCRON KAI H ΔΑΣΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ…

Έχει τα απαραίτητα «προσόντα» να συνεννοηθεί καλλίτερα με την κα Merkel ή να την «σαγηνεύσει» με την γοητεία του.

Τόσο ο Macron, όσο και η Merkel δεν χρειάζονται να φροντίσουν για το μέλλον των παιδιών τους, καθώς δεν διαθέτουν κάποιο δικό τους παιδί.

Φροντίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια των συζύγων τους.

Αν όμως εκλεγεί η Le Pen, η κατάσταση διαφοροποιείται.

Αυτή έχει τρία παιδιά, δύο αποτυχημένους γάμους και μέτριες επαγγελματικές και νοητικές επιδόσεις.

Και οι δύο σύζυγοι και ο σημερινός της σύντροφος εργάζονταν στο κόμμα της και ήταν υφιστάμενοί της.

Συχνά τσακωνόταν με τους συνεργάτες της και έφθασε στο σημείο να απομακρύνει και τον «Επίτιμο» πρόεδρο και πατέρα της από την ισόβια θέση του στο κόμμα.

Ως δικηγόρος ανελάμβανε κυρίως υποθέσεις κατηγορουμένων, που δεν είχαν να πληρώσουν, ακόμα και αλλοδαπούς.

Το 2012 της αφαίρεσαν το δίπλωμα οδηγήσεως μετά από 8 σοβαρές παραβάσεις και 12 πόντους στο point system.

Aν ήταν οποιοσδήποτε άλλος κοινός άνθρωπος, θα έπαιρνε μαθήματα και θα είχε σήμερα δίπλωμα.

Αυτή όμως επέλεξε να προσφύγει στα δικαστήρια για να ξαναπάρει το δίπλωμα με ανάκληση της αποφάσεως, υποστηρίζοντας ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν οδηγούσε η ίδια, αλλά ο οδηγός της.

‘Οπως ήταν φυσικό έχασε.

ΠΗΓΗ

Φαντασθείτε την να να διαπραγματεύεται κάποιο σοβαρό θέμα της Γαλλίας με κάποιον από τους Ευρωπαίους ηγέτες ή με την κα Merkel.

Δεν θα προτιμούσατε και εσείς τον κο Jean-Luc Mélenchon;

Το ευρώ σε κάθε περίπτωση δεν σώζεται.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη, καθώς στις 11 και στις 18 Ιουνίου εφέτος ακολουθούν οι βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας.

ΠΗΓΗ

Τότε οι «σύμμαχοι» στον αγώνα κατά της Marine Lepen θα τραβούν τα μαλλιά τους με τα αποτελέσματα και θα φάνε τα μουστάκια τους.

Στο σημείο αυτό δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι τα capital controls προέκυψαν και στην Ελλάδα τον μήνα Ιούνιο το 2015.

Tον Ιούλιο εφέτος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο η Εσθονία.

Αυτή θα παραλάβει και την καυτή πατάτα των αποτελεσμάτων της Γαλλίας…

John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply