Δασόκοττα στὴν Καστοριὰ

Δασόκοττα (Tetrastes bonasia) Καστοριά (Ναι στην Καστοριά!!!)ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ξαναγύρησε μετά από πολλά πολλά χρόνια.

Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη ημέρα.
Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτήν την καταγραφή αυτού του είδους, είναι η πρώτη φωτογραφία ζωντανού πτηνού που έχει βγεί ποτέ στην Καστοριά και ίσως η νοτιώτερη σε όλην την Ελλάδα.

Το κυνήγι αυτού του πτηνού εννοείται πως απαγορευεται ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ!
Τα άτομα που ζουν σήμερα στην Ελλάδα είναι παρα πολύ λίγα και κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση. Έννοείται πως έχω ειδοποιήσει τον πρόεδρο και όλα τα μέλη της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, ώστε συντονισμένα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία αυτού του μικρού πληθησμού Δασοκοτών, από τον μεγαλύτερο εχθρό τους που δεν είναι άλλος απο την λαθροθηρία.
Από μαρτυρίες γνωρίζουμε πως το είδος αυτό υπήρχε στην περιοχή μας πριν πολλά χρόνια, το κυνήγι του όμως εξαφάνισε εντελλώς το είδος από τον νομό μας.
Τώρα, μετά απο 50 η 60 χρόνια ξαναγύρισε.

Είμαστε υπεύθυνοι λοιπόν για την διάσωσή του.
Είμαστε υπεύθυνοι όλοι οι Καστοριανοί κατά κύριον λόγο, να του δώσουμε χώρο να ζήσει να αναπαραχθεί και να κοσμεί με την παρουσία του τα Δάση της Καστοριάς.

Καπουργᾶς Κωνσταντῖνος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply