Ἕλληνας ἀνεκάλυψε ὅτι τὰ προβιοτικὰ καταπολεμοῦν τὸ ἡπατοκυτταρικὸ καρκίνωμα

Η προστατευτική δράση των προβιοτικών στη γαστρεντερική φλεγμονή και στη μείωση του καρκίνου του εντέρου έχει ήδη αποδειχθεί από διάφορες μελέτες. Τώρα, μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής έναν έλληνα ερευνητή της διασποράς, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια), δείχνει ότι τα προβιοτικά -ζωντανοί «καλοί» μικροοργανισμοί- έχουν ανάλογη ωφέλιμη δράση στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συχνότερη μορφή καρκίνου του ήπατος.

Οι ερευνητές, με επί κεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Παναγιώτου της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χορήγησαν στα ποντίκια ένα νέο μίγμα προβιοτικών, το Prohep, το οποίο επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στα ζώα, ενώ μείωσε το μέγεθος και το βάρος των όγκων κατά 40% σε σχέση με τα πειραματόζωα που δεν είχαν πάρει προβιοτικά.

         Τα προβιοτικά άλλαξαν δραστικά την μικροβιακή κοινότητα στο έντερο των ζώων, ευνοώντας ορισμένα «καλά» βακτήρια (Prevotella, Oscillibacter κ.α.), τα οποία παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες και έτσι προστατεύουν το έντερο και, τελικά, το ήπαρ.

         Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η έκτη συχνότερη μορφή καρκίνου και η δεύτερη πιο θανατηφόρα παγκοσμίως. Οι ιατροί, εδώ και χρόνια, αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες πέραν από τις παραδοσιακές (χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία κλπ).

         Οι ερευνητές εξέφρασαν μάλιστα την αισιοδοξία τους ότι τα προβιοτικά μπορούν να παίξουν ωφέλιμο ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου, ιδίως εάν λαμβάνονται προληπτικά.

         Ο Γιάννης Παναγιώτου αποφοίτησε το 1998 από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 2004. Διετέλεσε καθηγητής στο Κέντρο Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας και από το 2012 είναι επί κεφαλής της Ομάδας Βιολογίας Συστημάτων και Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Παύλος Δρακόπουλος

πηγή

Σύνδρομο GAP, Ἐντερο-ψυχολογικὸ Σύνδρομο ἀπὸν τὴν Δρ Ν. Κάμπελ-McBride

Αὐτοάνοσες ἀσθένειες

Νάρθηκας, φερούλα ἡ κοινή, φερούλα ἡ ἀσαφέτιδα.

Σκλήρυνσις κατὰ πλάκας καὶ ἡ ἀντιστροφή της μέσῳ τῆς διατροφῆς

That gut feeling

φύτρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply