Ὑπεύθυνα τά ἀντιβιοτικά γιά καρκίνους τοῦ ἐντέρου;

Τὰ ἀντιβιοτικὰ φαίνεται νὰ αὐξάνουν τὸν κίνδυνο τοῦ καρκίνου τοῦ ἐντέρου!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, η μακροχρόνια χρήση των αντιβιοτικών κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής αυξάνει την πιθανότητα αναπτύξεως προδρόμων βλαβών για καρκίνο του εντέρου. Η έρευνα, για άλλην μια φορά, υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των βακτηρίων του εντέρου.

Νέα ερευνητικά στοιχεία για την σύνδεση μεταξύ των αντιβιοτικών, της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, και τον κίνδυνο εμφανίσεως καρκίνου του εντέρου.

Το 2017, θα υπάρχουν περίπου 95.520 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 39.910 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ορθού μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την εξαίρεση των καρκίνων του δέρματος, ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός καρκίνος στις ΗΠΑ

Οι παράγοντες κινδύνου εμφανίσεως καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, την χαμηλή διατροφική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, την υπερβαρία και την παχυσαρκία και την κατανάλωση αλκοόλ. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν δυο εβδομάδες, μπορεί να προσθέσει και την μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών σε αυτή την λίστα.

Υπάρχουν αιτιολογικές συνδέσεις πολλών κλινικών παθολογικών οντοτήτων με την λήψη αντιβιωτικών συμπεριλαμβανομένων, της νόσου ευερέθιστου εντέρου, κοιλιοκάκης ακόμα και της παχυσαρκίας.

Η σύνδεση αυτή πιστεύεται ότι είναι λόγω της επιπτώσεως που έχουν τα αντιβιοτικά στην εντερική μικροβιακή χλωρίδα μεταβάλλοντας τον αριθμό και το είδος των μικρο-οργανισμών του εντέρου. Γεγονός που μπορεί να ενεργοποιήσει παθολογικούς μηχανισμούς εμφανίσεως νόσων.

Στην παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το αρχείο μελέτης νοσηλευτριών. Ένα αρχείο που έχει επιδημιολογικά στοιχεία από νοσηλεύτριες από το 1976.

Κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας διεγνώστησαν 1195 πολύποδες εντέρου οι οποίοι είναι καλοήθεις όγκοι που όμως θεωρούνται πρόδρομες βλάβες για τον καρκίνο του εντέρου.

Στα αποτελέσματα της έρευνας ευρέθη ότι μόνο η μακροχρόνια χρήση των αντιβιωτικών σχετίζεται με την ανάπτυξη αυτών των βλαβών.

Αυτή η συσχέτιση παραμένει σημαντική, ανεξάρτητα από το εάν ή όχι το αδένωμα έχει στοιχεία κακοήθειας. Η συσχέτιση είναι σημαντική μόνον για το εγγύς κόλον.

Το εγγύς κόλον είναι το πρώτο τμήμα του κόλον, συνδέεται με το λεπτό έντερο, και αποτελείται από το τυφλό έντερο, το άνω παχύ έντερο, ηπατική καμπή, εγκάρσιο κόλον, και σπληνική καμπή.

Φυσικά, περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αν και η μελέτη ήταν ευρείας κλίμακας, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις. Η μελέτη είναι παρατηρητική, καθιστώντας ασαφή συμπεράσματα για την αιτιολογική συσχέτιση. Επιπλέον υπάρχεί περίπτωση ορισμένος αριθμός αδενωμάτων να προϋπήρχαν της λήψεως των αντιβιωτικών. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κλινικές παθολογικές οντότητες που απαιτούν την λήψη αντιβιωτικών, θεωρούνται από μόνες τους αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέους εντέρου.

Ἀθανάσιος Μπουκάλης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply