Ἰδιαιτέρα προσοχὴ στὴν Τουρκία τώρα

Προσέξτε τώρα τὴν Τουρκία πρὶν νὰ κάνῃ τὴν μοιραία στροφή!

Τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς αγορές επιτέθηκαν άγρια στην οικονομία της Τουρκίας.

Σκοπός τους ήταν να κάμψουν το καθεστώς του προέδρου Ερντογάν, εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας στις 24 Ιουνίου εφέτος.

Για την ώρα η κίνηση φαίνεται να αποδίδει , καθώς η τιμή της τουρκικής λίρας υποχωρεί σημαντικά έναντι των ξένων νομισμάτων.

ΠΗΓΗ 

Η Κεντρική τράπεζα της χώρας έσπευσε σήμερα να ανεβάσει το παρεμβατικό επιτόκιο κατά 3% στο 16,5% για να υπερασπισθεί την τουρκική λίρα, παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία του Ερντογάν να μην γίνει παρόμοια άνοδος.

Η αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε μία ασήμαντη διόρθωση στην ισοτιμία της τούρκικης λίρας, αλλά το πρόβλημα αναμένεται να παραμείνει μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον.

Η κίνηση της Κεντρικής τράπεζας αναμενόταν από τις αγορές και ήταν εύκολο να προεξοφληθεί.

Οι αγορές όμως αγνοούν τον πολιτικό κίνδυνο, που αυξήθηκε επικίνδυνα.

Η Τουρκία χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ έναν ισχυρό σύμμαχο για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει την επίθεση.

Η Δύση με την ανόητη ενέργειά της θα ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ερντογάν και της παρατάξεώς του στις επικείμενες εκλογές.

Οι Τούρκοι παραδοσιακά στηρίζουν την ηγεσία τους, όταν δέχονται ολομέτωπη επίθεση και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο.

‘Οταν ο Ερντογάν επικρατήσει, θα προκύψει και η τιμωρία των αγορών.

Στην οικονομία της Τουρκίας έχουν επενδύσει πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως πχ το Κατάρ.

Οι επενδύσεις αυτές θα προκαλέσουν στις χώρες αυτές μεγάλες οικονομικές ζημίες .

Στην συνέχεια, θα τις αναγκάσουν σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη και την Αμερική για να ισοφαρίσουν τις ζημίες και να αποκτήσουν ρευστότητα.

Iδιαιτέρας σημασίας κίνδυνο αποτελεί η επένδυση του Qatar στη Deutsche Bank, που κατέχει ποσοστό λίγο παρακάτω από το 10%.

Tυχόν εσπευσμένη αποχώρηση του Qatar από την επένδυση στη DB θα σημάνει κινδύνους για την κινέζικη εταιρεία συμμετοχών ΗΝΑ, την BlackRock και την Cerberus.

 ΠΗΓΗ 

H κρίση στην Τουρκία έχει την δυνατότητα να επεκταθεί στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας στις παραπάνω εταιρείες τεράστιες ζημιές.

Ανεξάρτητα από αυτό, η οικονομική κρίση στην Τουρκία θα φέρει κοντύτερα το Ιράν και την Ρωσσία.

Τι θα συμβεί λοιπόν, εάν μετά τις εκλογές η Τουρκία αποφασίσει να συμμετάσχει ισότιμα σε ζώνη ελευθέρων συναλλαγών σε συνεργασία με την Ρωσσία και το Ιράν;

O πρόεδρος Ερντογάν ήδη κάνει οικονομικές συνεργασίες με τις παραπάνω χώρες, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει και το σχέδιο εντάξεως στην Ευρωπαική Ένωση.

Μετά τις εκλογές, η οικονομία της Τουρκίας θα είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, που η ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση δεν θα την συμφέρει πλέον.

Είναι έτοιμοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι να δουν την Τουρκία να αποχωρεί από το ΝΑΤΟ και να γίνεται πιστή στρατιωτική και οικονομική σύμμαχος της Ρωσσίας στο κοντινό μέλλον;

Ακριβώς επειδή δεν είναι έτοιμοι και δεν αναμένουν μία παρόμοια εξέλιξη, η μόνη εύκολη λύση θα είναι να απομακρύνουν τον Ερντογάν από την εξουσία με «ανώμαλο» τρόπο.

Η Τουρκία όμως δεν είναι Αίγυπτος.

Εάν το πραξικόπημα τους αποτύχει, δεν θα έχουν άλλην επιλογή από την καταστροφή της τουρκικής πολεμικής μηχανής και ιδιαίτερα του τουρκικού ναυτικού με την πρόκληση ενός τοπικού πολέμου.

Τα εξαμίλια πλησιάζουν, αμέσως μετά την νέα εκλογική νίκη του Ερντογάν αυτόν τον Ιούνιο…

Drake John

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply