Ίταλικὸ συνταγματικὸ πραξικόπημα

Αὐτὸ ποὺ συνέβη στὴν Ἰταλία ἰσοδυναμεῖ μὲ πραξικόπημα

Προφανώς κάποιοι στην Ιταλία ουδέποτε έχουν διαβάσει το Σύνταγμα τους.

Αν το είχαν κάνει, θα έβλεπαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει το δικαίωμα να μην εγκρίνει οποιονδήποτε υπουργό του παρουσιάζουν οι κατέχοντες την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος δεν διαθέτει τέτοιαν εξουσία από το Σύνταγμα της Ιταλίας.

Η οποιαδήποτε υποψήφια κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης 10 ημέρες μετά τομ σχηματισμό της και από την Βουλή και από την Γερουσία.

Η καταψήφιση της προτεινομένης κυβερνήσεως από ένα ή περισσότερα σώματα ως άνω δεν την υποχρεώνει να παραιτηθεί, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με πρόταση μομφής, που υπογράφεται από το ένα δέκατο των μελών του σώματος και συζητείται μετά από 3 ημέρες το αργότερο (άρθρο 94 του Συντάγματος).

Με βάση τα παραπάνω, ο εκλεκτός του Προέδρου Sergio Mattarella, o οποιοσδήποτε εκλεκτός, δεν μπορεί να κυβερνήσει παραπάνω από 13 ημέρες χωρίς πολιτική υποστήριξη.

Αν ο προτεινόμενος πρόεδρος της κυβερνήσεως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν παραιτηθεί άμεσα, μετά την απόρριψη του από τα δύο σώματα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσει με άλλον υποψήφιο ή να ρισκάρει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε 3 μήνες το αργότερο.

Για να το κάνει θα πρέπει να συνεννοηθεί πρώτα με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας.

Η συναίνεση των δύο παραπάνω προσώπων απαιτείται, γιατί μπορεί να κατηγορηθεί στην συνέχεια και να αποπεμφθεί με βάση το άρθρο 90 του Συντάγματος για παραβίαση του Συντάγματος ή για εσχάτη προδοσία.

H διαδικασία της αποπομπής για να φάάσει να εγκριθεί σε κοινή σύνοδο Βουλής και Γερουσίας, με βάση τα ισχύοντα σήμερα, χρειάζεται 8 μήνες το αργότερο.

ΠΗΓΗ

Αν ξεκινήσει η διαδικασία της αποπομπής του Προέδρου τον Σεπτέμβριο εφέτος, ο Πρόεδρος θα οδηγηθεί να δικασθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον Μάιο του 2019, δηλαδή μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Οι επαναληπτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο εφέτος δεν λύνουν το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά το περιπλέκουν.

Ως τώρα το παλαιό σύστημα είχε τρόπο να μπλοκάρει την λαϊκή ψήφο από το να κάνει δραστικές αλλαγές για 6 χρόνια περίπου.

Αν όμως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμείνει στην εξωθεσμική παρέμβασή του να μην εγκρίνει τον προτεινόμενο για Υπουργό Οικονομικών, αν προκαλέσει πρόωρες εκλογές γι’ αυτόν τον λόγο και στην συνέχεια παραπεμφθεί και απομακρυνθεί, κινδυνεύει να παραδώσει την Ιταλία ολοκληρωτικά στους Ευρωσκεπτικιστές ως το 2026.

Αν υπάρχει λογική στην Ιταλία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως θα ήταν καλύτερα να τον συμβουλεύσουν να παραιτηθεί από τώρα, παρά να αναλάβει παρόμοιο ρίσκο αργότερα…

Μήπως κάποιοι ανεγκέφαλοι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες φαντάζονται ότι στις επόμενες εκλογές το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα πάρουν λιγότερες ψήφους;

Aν το πιστεύουν, γιατί δεν έκαναν επαναληπτικές εκλογές και στην Γερμανία, που είχε παρόμοιο πρόβλημα ακυβερνησίας πρόσφατα;

John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply