Ξεχασμένες …ἐξυπηρετήσεις ποὺ τώρα «πληρώνονται»!

Επειδή, κατά πως φαίνεται, έχουν αργία οι …επετειολόγοι!

Στις 11 Σεπτεβρίου του 2001 έτρωγα, ως συνήθως, μόνος μου, στο εστιατόριο «Κεντρικόν», του φίλου μου Δημήτρη Κουτουζή.
Απελάμβανα το αγαπημένο μου αρνάκι φρικασέ, όταν ήλθε τρέχοντας στο τραπέζι μου ο Δημήτρης και μ’ ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά, μου είπε:
«Σήκω να δείς τι  έκαναν στοὺς κωλοαμερικανούς».

Τρέξαμε στην τηλεόραση και είδαμε εικόνες με τους Διδύμους Πύργους να καταρρέουν, από την πρόσκρουση αεροπλάνων επάνω τους, ανθρώπους να φουντάρουν στο κενό, Αμερικανούς πολίτες χεσμένους και άλλα πολλά.

Οι επιθέσεις αυτές, που ονομάσθηκαν τρομοκρατικές, χρεώθηκαν από τους Αμερικανούς στον Μπιν Λάντεν και στην Αλ Κάϊντα και αφορμής δοθείσης, ΗΠΑ και Σύμμαχοι επέσπευσαν την εισβολή σε Ιράκ και Αφγανιστάν ενώ, ξεκίνησε ένα παγκόσμιο πογκρόμ συλλήψεων υπόπτων για …τρομοκρατία, που συνελήφθησαν, κρατήθηκαν, βασανίσθηκαν, έχασαν περιουσίες και το δικαίωμα ελεύθερης μετακινήσεως και αρκετοί μπουζουριάσθηκαν στο «Γκουαντάναμο», χωρίς δίκη και περιττές φιοριτούρες.

Όλες οι χώρες του ΟΗΕ, τότε, συσπειρώθηκαν γύρω από το αντιτρομοκρατικό δόγμα των ΗΠΑ (και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) μιας και απ’ αυτές τις επιθέσεις, εκτός των 19 αεροπειρατών, έχασαν την ζωή του 2.973 άνθρωποι και 24 παραμένουν αγνοούμενοι.

Όλες οι χώρες της ΕΕ συνεργάσθηκαν και ανέχθηκαν τα αεροσκάφη της CIA να πραγματοποιούν παράνομες πτήσεις στο έδαφός τους και να συλλαμβάνουν στην ζούλα, όποιον θεωρούσαν οι πράκτορες τρομοκράτη και να τον οδηγούν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μερικά χρόνια αργότερα και επειδή οι περισσότεροι από τους «υπόπτους» είχαν ευρωπαϊκή υπηκοότητα, ένας βουλευτης-γερουσιαστής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ντίκ Μαρτί, ξεκίνησε μίαν μεγάλη έρευνα, για να αποδείξει και να καταγγείλει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είχαν προκαλέσει αυτές οι αντιτρομοκρατικές εκστρατείες.

Ως εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελλάδα, τότε, έζησα από κοντά την προσπάθεια του Ντικ Μαρτι και έστειλα ουκ ολίγες ανταποκρισεις από Στρασβούργο, στα ελληνικά Μίντια.

Ενισχυμένοι από τις αποκαλύψεις Μάρτι, πολλοί Ευρωπαίοι-θύματα της αντιτρομοκρατικής υστερίας των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και δικαιώθηκαν.

Ο πρώτος απ’ αυτούς που δικαιώθηκε, ήταν ο Ελ Μάσρι, γερμανικής υπηκοότητας, που συνελήφθη στο έδαφος των Σκοπίων, από Αμερικανούς πράκτορες και την βοήθεια των σκοπιανών αρχών, τσουβαλιάσθηκε σε μία μυστική φυλακή της CIA σ’ άλλη ευρωπαΪκή χώρα και από εκεί μπουζουριάσθηκε στο Γκουαντάναμο.

Σε μία από τις σχετικές ανταποκρίσεις μου από το Στρασβούργο, είχα αναφέρει ότι αυτή η «διευκόλυνση» που παρείχαν τα Σκόπια στους Αμερικανούς, κάποιαν στιγμή θα μεταφραζόταν σε αναγνώριση του ονόματος της χώρας σε «Μακεδονία» και σε ένταξη τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Τιμώμενη χωρα στην ΔΕΘ ήταν οι ΗΠΑ αλλά δεν άκουσα κάτι γι’ αυτήν την επέτειο.

Ῥούσσης Νῖκος

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply