Ὥρα νά …χαθοῦν ποινικές εὐθῦνες ἐνόχων γιά τίς πυρκαϊές;

Γιὰ κάποιους, ἄγνωστον πόσους, ἀλλὰ πολλοὺς σαφῶς, μῆνες παρατείνεται ἡ ἔναρξις τῆς ἀνακριτικῆς διαδικασίας, ποὺ ἀφορᾶ στὴν διερεύνησιν τῶν αἰτίων μά, κυρίως, τῶν ἐνόχων, γιὰ τὸν θάνατο τῶν (ἀκόμη) ἀμετρήτων ἐπισήμως νεκρῶν τῆς 23ης Ἰουλίου. Χρόνος ἀρκετὰ σημαντικὸς γιὰ νὰ ξεχασθοῦν ἤ, ἀκόμη καὶ νὰ ἐξαφανισθοῦν ἢ σκέτο νὰ ἀλλοιωθοῦν στοιχεία.
Καί, δυστυχῶς μας, στὸν τόπο ἐτοῦτον, εἴμαστε μαθημένοι καὶ ἀπὸ παραγραφὲς καὶ ἀπὸ πλαστογραφίες μά, κυρίως, ἀπὸ ἀσυλία τῶν ἐγκληματιῶν.

«Παγώνει» η απόδοση ποινικών ευθυνών για την φωτιά στο Μάτι – Τι πάει πίσω την πορεία της έρευνας

Αίτημα της εισαγγελέως θα χρειασθεί μήνες να ικανοποιηθεί

Την ώρα που δεκάδες συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγϊάς της 23ης Ιουλίου ανέμεναν με αγωνία τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας και την απόδοση ποινικών ευθυνών για την μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ανατολική Αττική, μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής ….μεταθέτει χρονικά τις όποιες προσδοκίες τους για απονομή δικαιοσύνης τους επόμενους μήνες ίσως και το νέο έτος!

Και αυτό διότι, ενώ όλα ήταν έτοιμα για την κλήτευση των πρώτων υπόπτων και εν συνεχεία την άσκηση των ποινικών διώξεων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με παραγγελία της προς την εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά να συμπεριληφθεί στην δικογραφία που έχει σχηματισθεί για τις πυρκαϊές και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοικήσεως κυρίας Μαρίας Παπασπύρου, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι έτοιμο μέσα στους επομένους μήνες!

Σύμφωνα με το lawandorder.gr, πρόκειται για μια εξέλιξη που μεταθέτει χρονικά για το μέλλον την πρόοδο της εισαγγελικής έρευνας, δεδομένου ότι η έρευνα της κυρίας Παπασπύρου ξεκίνησε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου και αν αναλογισθεί κάποιος ότι είχε χρειασθεί ένα 8μηνο ώστε η ίδια υπηρεσία να συντάξει πόρισμα για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσος χρόνος θα χρειασθεί για να ερευνηθεί ένα τόσο πολύπλοκο θέμα όπως η φονική πυρκαϊά της 23ης Ιουλίου.

Ως εκ τούτου μετά την παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ώστε το συγκεκριμένο πόρισμα να συμπεριληφθεί στην δικογραφία για τις φωτιές, η έρευνα δεν μπορεί να προχωρήσει στην κλήτευσή των υπόπτων.

Μάλιστα, σήμερα  ο προϊστάμενος  της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργούσε την έρευνα για τις φωτιές, πήρε στα χέρια το πολυσέλιδο πόρισμα (πάνω από 100 σελίδες) του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής για την φονική πυρκαϊά στο Μάτι. Ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο στοιχείο που ανέμενε για να κλείσει την δικογραφία και να προχωρήσει στην κλήτευση υπόπτων για τέλεση αδικημάτων.

Μάλιστα, με την έναρξη της έρευνάς του κ. Ζαγοραίος είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, τα οποία είχε καλέσει σε εξηγήσεις για ψευδή βεβαίωση που συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές αρχές. Επιπλέον, για την δικογραφία αυτή ο εισαγγελέας είχε προχωρήσει ακόμη και  σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού. 

Τέλος, να σημειωθεί πως ο κ. Ζαγοραίος την ερχομένη Δευτέρα αποχωρεί από την θέση του, καθώς έχει προαχθεί και μετακινείται στην εισαγγελία Εφετών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ο ίδιος την προκαταρκτική εξέταση.

Το γεγονός όμως ότι θα αποχωρούσε από την εισαγγελία Πρωτοδικών λόγω της προαγωγής του ήταν γνωστό στους ανωτέρους του και για τον λόγο αυτόν είχε μείνει ανοικτό από τον περασμένο Αύγουστο το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην θητεία του κ. Ζαγοραίου στην εισαγγελία Πρωτοδικών ώστε να τελειώσει την έρευνα για τις φωτιές, παράταση που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να του έχει δοθεί.

Πλέον την έρευνα του κ. Ζαγοραίου θα διενεργήσουν δυο νέοι εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση τις τελευταίες εβδομάδες οι κ.κ. Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος.

πηγὴ

Ἐννοεῖται πὼς ἔχουμε ἀκόμη χρόνο γιὰ τὶς σχετικὲς παραγραφές, ἀλλὰ ὁσονούπω, πολὺ φοβᾶμαι, πὼς πορευόμεθα πρὸς αὐτὴν τὴν κατεύθυνσιν.
Ἄλλως τὲ ἡ πρόσφατος ἀλλαγὴ ὑπουργοῦ ἐπὶ τῆς (χὰ χὰ χά…!!!) δικαιοσύνης, δὲν μᾶς προδιαθέτει γιὰ τὰ καλλίτερα.

Καὶ ἡ λεπτομέρεια αὐτὴ ἀφορᾶ στὸ θέμα τῆς τοποθετήσεως τοῦ Μιχάλη Καλογήρου στὸ ὑπουργεῖον (ποιάς;) δικαιοσύνης.

Λαμπρὸς νομικός, φέρελπις πολιτικός, ἔμπιστος τοῦ ἀλεξέι καὶ πολλὰ ἀκόμη χρήσιμα καὶ σημαντικά, γιὰ τὸν ἴδιον, ποὺ προδιαγράφουν ἕνα ἀκόμη πιὸ λαμπρὸ μέλλον, γιὰ τὸν ἴδιον πάντα κι ὄχι ἀπαραιτήτως γιὰ ἐμᾶς….

Φαντάζομαι ἐπίσης πὼς ὁ ἐν λόγῳ διορισμὸς οὐδὲ μίαν σχέσιν ἔχει μὲ αὐτό:

Δικηγόροι συμβουλεύουν τον Τσίπρα ενώ προχωρά η έρευνα για το Μάτι

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Όσο προχωρά η εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαϊάς στο Μάτι τόσο οι επικοινωνιολόγοι και οι κομματικοί «μανατζαρέοι» παραχωρούν τις καρέκλες τους σε δικηγόρους στο Μέγαρο Μαξίμου…

…Ὅμως στὶς 13 Μαΐου διαβάσαμε αὐτό:

Τὸ «ἄνοιγμα» τῶν τΣΥΡΙΖΑΝΕΛΙκῶν σαπροφύτων πρὸς τὰ «κεντρο-δεξιά» (λέμε τώρα) εἶναι καὶ τυχαῖον καὶ ἄσχετον….

Γελοῖος ἀνασχηματισμός ἤ…;

Δημόσιον συμφέρον καί δικαιοσύνη ταὐτίζονται;

Ὁ συνήγορος τῶν τρομοκρατῶν.
Ἐὰν καταλάβετε τί ἐννοεῖ ἐπὶ τῆς οὐσίας θὰ δεῖτε πόσο πιὸ κάτω στὸν ..Σταλινισμὸ κατρακυλοῦμε.

Δικαιοσύνη σημαίνει Δημόσιον συμφέρον;

Έλπίζω νὰ διαψευσθῶ θορυβωθῶς καὶ πανηγυρικῶς. Ἐλπίζω νὰ κάνω λάθος.
Ἐλπίζω νὰ βγῶ καὶ νὰ ζητήσω δημοσίως συγγνώμη.
Πολὺ φοβᾶμαι ὅμως πὼς πολὺ ἄσκημα ξεκινήσαμε.

Φιλονόη.

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply

Discover more from Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading