Φεστιβὰλ Τρύγου

Ευλογημένη εποχή της συγκομιδής. Ιερότερη όλων των συγκομιδών είναι ο τρύγος κι αισθαντικότερη πάντων το πάτημα των σταφυλιών. Ο τρύγος δεν ήταν κι ούτε είναι απλή υπόθεση, έπρεπε να γίνει στην ώρα του με τον καιρό πάντα σύμμαχο. Το φθινόπωρο εφέτος μας δείχνει το καλύτερο συγκομιδικό του πρόσωπό, εμείς μόνο δεν έχουμε τι να συγκομίσουμε.
Παντού γενική συγκομιδική παρακμή και βέβαια σταφυλιών, εκτός από τη Χελιδόνα, που αποτελεί την φωτεινή εξαίρεση του κανόνα.
Φεστιβάλ τρύγου.

Ο σύλλογος του χωριού, κατά παράβαση της ευρυτανικής προχειρότητος, οργάνωσε ένα πραγματικό παραγωγικό φεστιβάλ, με ρίζες την παλαιά παράδοση του χωριού στην αμπελουργία, κορμό την συνέχισή της, «κερνώντας στ΄ αρχαία ποτήρια το νέο κρασί» και φύλλα και άνθη τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες μειγνύεται το παραδοσιακό και το σύγχρονο, σε μια νέα σύνθεση με φαντασία, όραμα και μέλλον.

Και το ουσιαστικότερον είναι το πάτημα των σταφυλιών όπου:

«Ἂν παιδίσκη, τὸ λινὸ
χιτώνιο χαμορίχνοντας, σ΄ ἐκάλη
γύρο στὸν κληματόδετο ληνό,
ὅπου μὲ τὸν ἀράπη Σειληνό,
χοροπηδώντας, μασκάλη με μασκάλη
μὴν ἀναβάλῃς!»

Ποιος άλλος θα ορμήνευε κάτι τέτοια, εκτός από τον αισθησιακότερο και οργασμικότερο νεοέλληνα ποιητή;

Καλά -λοιπόν-ταξίδια ψυχικής ευφορίας και σωματικής ευωχίας με μπρούσκο χελιδονίτικο κρασί, που ασμένως και δεόντως τιμήσαμε στο φεστιβάλ τρύγου των σταφυλιών του, και που πολύ σύντομα θα γίνει το μόνο ΠΟΠ προϊόν στην παραγωγικότατη γη των Ευρυτάνων, που προς το παρόν μεγαλουργεί σε παραγωγή χωροφυλάκων, δημοσίων υπαλλήλων και λοιπών τρωκτικών του δημοσίου χρήματος.

Χουλιαρᾶς Ἀλέξανδρος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply