Χάλια… Παντοῦ μαῦρα χάλια…

Εντάξει ρε, δεν τρέχει κάτι…
Από τις 30 Οκτωβρίου έχω στα χέρια μου την έκθεση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τα π@υστιρλίκια που σέρνει στην Ελλάδα, για τα μαύρα χάλια που έχει στο μεταναστευτικό, στην υγεία και στην εκπαίδευση.
Έπρεπε όμως, ως σωστός επαγγελματίας, να σεβασθώ το εμπάργκο που έληγε προχθές τα μεσάνυκτα.

Hi Nikos,
Thank you for your interest. Please find the embargoed copy in attachment.
Best regards,
Stefano

Εντάξει κοθώνια;
Εάν μπορούσαν θα την «έπνιγαν» την έκθεση….

Επίτροπος παρουσιάζει τα…χάλια της Ελλάδας σε υγεία, εκπαίδευση και μεταναστευτικό!

Τα «μαύρα χάλια» που έχει η Ελλάδα, τόσον στον τομέα της υποδοχής και διαβιώσεως μεταναστών όσον και στους τομείς της υγείας και της εκπαιδεύσεως, περιγράφει σε έκθεσή της που δίνεται σήμερα (6 Νοεμβρίου) στην δημοσιότητα, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović!

Βασιζόμενη στα όσα διεπίστωσε «ιδίοις όμασι», από την επίσκεψή της στην Ελλάδα 25-29 Ιουνίου 2018, η Επίτροπος διαπιστώνει ότι στην χώρα δεν υπάρχει διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους ενώ είναι τραγικές οι συνθήκες υποδοχής και διαβιώσεως μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα και να υιοθετήσει μακροπρόθεσμες πολιτικές για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και εντάξεως των μεταναστών αλλά και για  να αναστρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις της λιτότητας, στους τομείς της υγείας και της εκπαιδεύσεως», υποστηρίζει η Επίτροπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για το μεταναστευτικό υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες υποδοχής παραμένουν πολύ κάτω από αποδεκτά πρότυπα, ειδικά στα νησιά. Και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις κακές συνθήκες υγιεινής, την ψυχολογική δυσπραγία και την αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και τους αιτούντες άσυλο στα νησιά.

Οι συνθήκες στεγάσεως προσφύγων και μεταναστών είναι ανεπαρκείς και δεν υπάρχει κάποια κοινωνική υποστήριξη στα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών ενώ, γίνεται ευρεία χρήση του καθεστώτος «προστατευτικής κρατήσεως» σε πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να υπάρχει στέρηση της ελευθερίας τους, τονίζει στην έκθεσή της η Επίτροπος.

Να σταματήσουν αμέσως οι κρατήσεις ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών  και να διασφαλισθεί η πρόσβασή τους στην ελληνική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, καταλήγει η Επίτροπος.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι « η Ελλάδα γίνεται χώρα προορισμού και δεν είναι πλέον απλά χώρα διελεύσεως» για πρόσφυγες και μετανάστες, δηλώνει κατηγορηματικά η Επίτροπος Mijatović, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας συνολικής και μακροπρόθεσμης πολιτικής επικεντρωμένης ιδίως στην οικογενειακή επανένωση, την μακροχρόνια διαμονή και την ιθαγένεια, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, τα μαθήματα γλώσσας και εντάξεως, καθώς και την καταπολέμηση του ρατσισμού διακρίσεων σε βάρος των μεταναστών.

Υγεία και Εκπαίδευση

Ιδιαίτερα ανήσυχη, εμφανίζεται στην έκθεση της η Επίτροπος, για τις επιπτώσεις της κρίσεως στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και ειδικά στους τομείς της υγείας και της εκπαιδεύσεως.

Αναφέρεται σε ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περιθάκψεως και υπογραμμίζει ότι, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των ασθενών έχουν παρεμποδίσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

«Καλώ τις αρχές να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, την άρση των εμποδίων στην καθολική ιατρική κάλυψη και την υποστήριξη του τομέα της ψυχικής υγείας και της φροντίδας των ατόμων με αναπηρίες.»

 Στον τομέα της εκπαιδεύσεως, οι περικοπές του προϋπολογισμού υποβάθμισαν περαιτέρω τις συνθήκες  ευημερίας των μαθητών, τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και είχαν επιπτώσεις στον σχολικό εξοπλισμό.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply