Ἡ Ἑλλὰς εἶναι ἕνα ἱστορικὸ λάθος…

Ἡ Ἑλλὰς εἶναι ἕνα ἱστορικὸ λάθος...«Η Ελλάδα είναι ένα ιστορικό λάθος» είχε πει κάποτε ο μακαρίτης ο Αξελός.

Βαριά κουβέντα. Κι όμως, αν αυτή η τρομακτική πρόταση διαβαστεί σωστά, δύναται να ερμηνεύσει όλες τις πτυχές του νεοελληνικού φαινομένου έτσι όπως προέκυψε μετά την Ανεξαρτησία.

Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να πάμε πολύ πίσω. Στις δομές που συντήρησαν την σκλαβιά τέσσερις αιώνες, στο φρόνημα που σφυρηλατήθηκε σε αυτούς τους χρόνους, στους λόγους που οδήγησαν στην Επανάσταση, στους λόγους που φθάσαμε στην οδυνηρή ήττα (η Επανάσταση πνίγηκε στο αίμα, και δυστυχώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν το γνωρίζουν, πιστεύουν ότι νικήσαμε), στους λόγους που δεν κατάφερε με τις δικές ΤΗΣ δυνάμεις να οδηγήσει σε αποτίναξη του ζυγού, για να φτάσουμε στην δημιουργία ενός «ελεύθερου κράτους» καταδικασμένου να ζήσει μέσα στο ανελεύθερο του ετεροκαθορισμού και της εξαρτήσεως. Και βέβαια έξω από κάθε ιδέα διαφωτισμού.

Θα μπορούσε να γίνει αλλιώς και πώς; Αυτό είναι το ερώτημα. Και φοβάμαι πως η απάντηση κρύβει πολύ πόνο. Και κανείς δεν θέλει να πονέσει. 

Ἀλικᾶκος Δημήτρης

φωτογραφία

(Visited 684 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Ἡ Ἑλλὰς εἶναι ἕνα ἱστορικὸ λάθος…

  1. Αφού κανείς δεν θέλει να πονέσει, τότε δεν θέλει να μάθει. Κι αφού δεν θέλει να μάθει τότε πρέπει να πάθει. Κι έχει να πάθει τόσα δεινά που δεν διανοείται πόσο τρομερά θα πονέσει. Αρα δεν είναι καλύτερα να πονέσει άπαξ και μετά αφου μάθει να δημιουργήσει το δικό του ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος;

Leave a Reply