Τὰ παγόβουνα δὲν χάνονται! Ἀναγεννῶνται!


Τὰ παγόβουνα δὲν χάνονται! Ἀναγεννῶνται! Κι ἐνᾦ ὅλος ὁ πλανήτης τρέμει ἀπὸ τὸν φόβο του γιὰ τὸ λιώσιμο τῶν πάγων, τὰ παγόβουνα ἔρχονται νὰ μᾶς ἀποδείξουν πὼς ὅλοι αὐτοί, οἱ «μεγάλοι» καὶ «τρανοί», ψεύδονται ἀσυστόλως!

Τὰ παγόβουνα πράγματι λειώνουν. Ἴσως διότι «ἀνανεώνονται»… Ἴσως διότι κάποιοι τὰ «λειώνουν»… Ἤ ἴσως διότι δὲν …λειώνουν!

Πάντως, ἀπὸ πνιγμὸ τελικῶς δὲν κινδυνεύουμε! Ὄχι ἀπὸ τέτοιον πνιγμό! Ὅπως ἀντιλαμβάνεστε, μᾶς ἔχουν «στήσει» ἕνα θαυμάσιο σενάριο «ἐπιστημονικῆς» φαντασίας. 

Ἡ Φύσις ὅμως, ἡ Ζωή, ἔχει ἄλλα σχέδια… Τὰ ὁποῖα οὐδόλως συμβαδίζουν μὲ τῶν ἐδῶ «κοσμοεξουσιαστῶν»… Πρὸς τοῦτο ἔπιασε δουλειά. 

Τὰ παγόβουνα ὄχι μόνον δὲν τελειώνουν, ἀλλὰ ἀναδομοῦνται. Ἀναγεννῶνται! 

Τοὺς ἀφήνουμε νὰ λένε βλακεῖες καὶ ψέμματα κι ἐμεῖς φυσικὰ ἐνημερώνουμε τοὺς πᾶντες. Δὲν ἀξίζει τὸν κόπο νὰ χάνουμε τὸν ὗπνο μας γιὰ ἀνοησίες.

Φιλονόη. 

Υ.Γ.Ἐδῶ καὶ ἀρκετὲς ἡμέρες, ἔχει πέσει στὴν ἀντίληψί μου ἠ παρακάτω εἴδησις. Δὲν ἔσπευσα νὰ τὴν δημοσιεύσω, διότι δὲν εἶχε ἀναρτηθεῖ κάποιο ταινιάκι συμβατὸ μὲ τὸ ἱστολόγιον.  Σήμερα ὅμως τὸ «πέτυχα» καὶ σᾶς τὸ παρουσιάζω.

Σημαντικὴ παρατήρησις:

Μὴν πιστέψετε ΤΙΠΟΤΑ ἀπὸ ὅσα γράφει ὁ ἀρθρογράφος. Ἔχουν πάθει μεγάλη «ζημιὰ» ἀπὸ τοὺς παγετῶνες ποὺ ἀναγεννῶνται. Δὲν περίμεναν τίποτα. Πίστευαν πὼς τοὺς νίκησαν. Ἀλλὰ εἴπαμε, ἡ Φύσις καὶ ἡ Ζωὴ ἔχουν ἄλλα σχέδια. Ποὺ οὐδόλως συμφωνοῦν μὲ τῶν κρατούντων. Ἔχει γοῦστο ἡ ζωὴ στὸν πλανήτη τελικῶς! Ἰδίως τώρα ποὺ κάποιοι χάνουν τὸ παιχνίδι…. Καὶ εἴμαστε ἀκόμη στὴν ἀρχή…. Τώρα ἀρχίζει τὸ πραγματικὸ γλέντι!

Ενα παγόβουνο γεννιέται

Οι επιστήμονες παρακολουθούν για πρώτη φορά «ζωντανά» τα στάδια της δημιουργίας του
Η ρωγμή στον Παγετώνα της Νήσου Πάιν προαναγγέλλει τη γέννηση ενός παγόβουνου, την οποία η επιστήμη παρακολουθεί για πρώτη φορά «ζωντανά» (Δείτε το σχετικό βίντεο)

Ένα μεγάλο παγόβουνο γεννιέται αυτή τη στιγμή στην Ανταρκτική και η διαδικασία της δημιουργίας του παρακολουθείται για πρώτη φορά «καρέ-καρέ» από τους επιστήμονες.

Το παγόβουνο, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει επιφάνεια 880 τετ. χλμ, – έκταση ελάχιστα μικρότερη από αυτή της Κεφαλλονιάς – έχει αρχίσει να αποκολλάται από τον Παγετώνα της Νήσου Πάιν προς τη Θάλασσα Αμούνδσεν και υπολογίζεται ότι θα έχει «απελευθερωθεί» ως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2012 .

Η ρωγμή της δημιουργίας του έχει μήκος περίπου 30 χλμ. Εντοπίστηκε από αποστολή της Επιχείρησης IceBridge της NASA η οποία και άλλαξε το πρόγραμμά της προκειμένου να προσφέρει την πρώτη λεπτομερή και τρισδιάστατη από αέρος καταγραφή μιας τέτοιας διαδικασίας.

Ασταθής παγετώνας

Ο Παγετώνας της Νήσου Πάιν προσελκύει ιδιαίτερα την προσοχή των επιστημόνων εξ αιτίας των διαστάσεων και της αστάθειάς του. Είναι ο μεγαλύτερος και ταχύτερα μεταβαλλόμενος παγετώνας στην Ανταρκτική αλλά οι «μεταπτώσεις» του έχουν αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη – οι ερευνητές τον αποκαλούν τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας στις προβολές για την εκτίμηση της ανόδου της στάθμης των θαλασσών της Γης.

Παρ’ όλα αυτά η «δημιουργία» που συντελείται αυτή τη στιγμή αποτελεί μέρος μιας φυσικής και σχετικά προβλέψιμης διαδικασίας. Ο παγετώνας είχε παραγάγει για τελευταία φορά ένα μεγάλο παγόβουνο το 2001 και οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να «γεννήσει» ξανά κάτι ανάλογο αυτή την εποχή.

Ως τα μέσα του περασμένου μήνα ωστόσο, όταν η αποστολή της NASA «πέταξε» επάνω από την περιοχή, η «γενεσιουργός» ρωγμή του παγόβουνου δεν είχε γίνει ακόμη αντιληπτή. Ο εντοπισμός της προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

«Βλέπουμε πραγματικά αυτή τη στιγμή πώς γίνεται κάτι τέτοιο και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό για μας» δήλωσε ο Μάικλ Στάντιντζερ, επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρ ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα IceBridge. «Εξ όσων γνωρίζω κανείς δεν έχει πετάξει με ένα όργανο LIDAR επάνω από μια ενεργά αναπτυσσόμενη ρωγμή όπως αυτή».

Τρισδιάστατη απεικόνιση

Τα όργανα LIDAR βασίζονται κυρίως στην εκπομπή παλμών λέιζερ και προσφέρουν τρισδιάστατη απεικόνιση. Το LIDAR του αεροσκάφους της IceBridge που εντόπισε τη ρωγμή μέτρησε τις διαστάσεις της στα περίπου 250 μέτρα στο σημείο της με το μεγαλύτερο πλάτος και στα 50 ως 60 μέτρα στα τμήματα με το μεγαλύτερο βάθος.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ότι όταν αποκολληθεί το νεογέννητο παγόβουνο θα καλύπτει επιφάνεια περίπου 880 χιλιομέτρων. Τα ραντάρ υπολογίζουν το ύψος του στα περίπου 500 μέτρα, εκ των οποίων μόνο τα 49 μ. θα είναι ορατά επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η απομάκρυνσή του θα σημάνει τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί στον Παγετώνα της Νήσου Πάιν από την ανακάλυψή του στη δεκαετία του 1940.

Η Επιχείρηση IceBridge της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη και λεπτομερέστερη ως σήμερα από αέρος καταγραφή των πολικών πάγων του πλανήτη. Πρόκειται για ένα εξαετές πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2009 και, με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να προσφέρει μια χωρίς προηγούμενο τρισδιάστατη απεικόνιση των παγετώνων, των παγοκρηπίδων και των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. (βῆμα)

(Visited 116 times, 1 visits today)
4 thoughts on “Τὰ παγόβουνα δὲν χάνονται! Ἀναγεννῶνται!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἡ ἀντιστροφή μας! « Φιλονόη καὶ φίλοι……

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἀπέτυχαν στόν νά διατηρήσουν τήν τρύπα τοῦ ὅζοντος; » Φιλονόη καὶ φίλοι...

  3. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἡ ἀντιστροφή μας! » Φιλονόη καὶ φίλοι...

  4. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Καὶ οἱ παγετῶνες …αὐξομειώνονται!!! | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Leave a Reply