Ἀρχαῖα Ἑλληνικὰ Μαθηματικά.

Τα αρχαία ελληνικά Μαθηματικά είχαν καλύψει όλο σχεδόν το φάσμα των σύγχρονων Μαθηματικών.

Διεσώθησαν 58 μαθηματικές εργασίες αρχαίων Ελλήνων υψηλού επιπέδου.

Ελάχιστοι μόνον κλάδοι των σύγχρονων Μαθηματικών δεν έχουν απαρχές στην αρχαία Ελλάδα.

Αρχαία περσικά μαθηματικά έργα δεν υπάρχουν!

Από τον Παγκόσμιο Όμιλο για την Προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών, λάβαμε μια σημαντική επιστολή, κατά δημοσιογράφου της ΝΕΤ, ο οποίος καίτοι κρατικοδίαιτος περιφρονεί τον λαό που τον ταΐζει και τα επιτεύγματά του! Και λέω «περιφρονεί», διότι εξυπακούεται ότι τα γνωρίζει. Εάν δεν τα γνωρίζει, δεν μπορεί να είναι σε αυτήν την δημόσια θέση. Μπορεί να εργάζεται και να πληρώνεται από οιανδήποτε ιδιωτική εταιρεία, οιωνδήποτε συμφερόντων, αλλά αφού πληρώνεται από τους Έλληνες, οφείλει και να τους γνωρίζει καλά και να τους υποστηρίζει.

Η επιστολή, λοιπόν, έχει ως εξής:
«Κύριε Διευθυντά,
Στις 22.10.2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα περίπου 18.10 ο παρουσιαστής της εκπομπής “Απολύτως Σχετικό” της ΝΕΤ 105.8 έδωσε, κατά την άποψή μας, ένα μεγάλο ράπισμα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ειδικότερα στα αρχαία ελληνικά Μαθηματικά. Ο κύριος αυτός είπε επί λέξει:
“Τα αρχαία ελληνικά Μαθηματικά φτάσανε μέχρι τους ακέραιους αριθμούς ενώ την Άλγεβρα την δημιούργησαν οι Πέρσες”.
Να ενημερώσετε, λοιπόν, τον συνεργάτη σας, ότι τα αρχαία ελληνικά Μαθηματικά είχαν καλύψει όλο σχεδόν το φάσμα των σύγχρονων Μαθηματικών, τα οποία αποτελούν εξέλιξή τους. Αυτό προκύπτει από τις 58 μαθηματικές εργασίες υψηλού επιπέδου που διεσώθησαν. Είναι εργασίες 24 Ελλήνων Μαθηματικών(Ευκλείδου, Αρχιμήδους, Διοφάντου, Ζηνοδώρου, Πάππου, Θεοδοσίου, κ.ά.). Ελάχιστοι μόνον κλάδοι των σύγχρονων Μαθηματικών δεν έχουν απαρχές στην αρχαία Ελλάδα. Τα 58 αυτά έργα κυκλοφορούν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα μεταφρασμένα σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, ακόμα και στην κινεζική! (Οι Κινέζοι εξέδωσαν τα “Στοιχεία” του Ευκλείδου το 1863!)…
Σημειώνουμε ότι η Άλγεβρα δημιουργήθηκε και θεμελιώθηκε από τον Έλληνα Μαθηματικό Διόφαντο. Αρχαία περσικά μαθηματικά έργα δεν υπάρχουν! Σώζονται μόνον 25 βαβυλωνιακές και αιγυπτιακές πλάκες από πηλό μεστοιχειώδη προβλήματα Αριθμητικής.
Υποβάλλουμε την παράκληση να συστήσετε στον συνεργάτη σας να διαβάσει το βιβλίο του πολυβραβευμένου μέλους του Ομίλου μας, μαθηματικού–συγγραφέα,Ευαγγέλου Σπανδάγου, με τίτλο Τα Μαθηματικά των Αρχαίων Ελλήνων” για να διαμορφώσει ορθές απόψεις.
 φιλικά
Ο Ειδικός Γραμματέας
Σπύρος Βαρδάκης
Δρ Μαθηματικός».

υ.γ.Κώστας Τουρναβίτης, 

ο μαθηματικός Ευάγγελος Σπανδάγος είναι γνωστός μου και σας διαβεβαιώ ότι έχω μελετήσει τους τίτλους των έργων που έχει στο αρχείο του και με έπιασε δέος.  Επιπρόσθετα σας γνωστοποιώ ότι έχει βραβευθεί από την Γαλλική Ακαδημία των επιστημών για το έργο της διάσωσης αρχαίων Ελληνικών παπύρων με δοκίμια των θετικών επιστημών.  Ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως για παράδειγμα στην Βαγδάτη λίγο μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς…..

πηγή: μήνυμα καὶ φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply