Ὄχι στὰ θερμόμετρα ἀλλὰ ναὶ στοὺς λαμπτῆρες οἰκονομίας;

Παράξενα πράγματα; Διόλου θὰ ἔλεγα….

Απαγόρεψαν την κυκλοφορία του θερμoμέτρου υδραργύρου και μας λανσάρισαν τις νέες λάμπες “οικονομίας” που έχουν υδράργυρο!

Ένα απλό γεγονός με έκανε να συνειδητοποιήσω – για άλλη μια φορά – σε τί παρανοϊκό κόσμο ζούμε. Απλά έσπασε το θερμόμετρο υδραργύρου που είχα μαζί μου στο κιτ Α’ Βοηθειών εδώ και 15 χρόνια. Ευτυχώς μέσα στη θήκη του δεν χύθηκε ο υδράργυρος. Ξέρω-ξέρω, είναι τοξικός, δηλητηριώδης, επικίνδυνος. Γι’ αυτό και η μαμά Ε.Ε. φρόντισε να το αποσύρει από την κυκλοφορία. Για το καλό μας. Πάντα!
Πάλι για το καλό μας έχουν καταργήσει και τις λάμπες πυρακτώσεως, ξέρετε τις “παλιές” με το σύρμα. Γιατί ξοδεύουν πολλή ενέργεια και συντείνουν στην αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας της γης κ.τ.λ.
Ε, φτάνει πια η κοροϊδία. Δεν είμαστε οργουελιανή κοινωνία (ακόμη) που να πανηγυρίζουμε για την αύξηση του επιδόματος σοκολάτας από 30 γραμ. σε 25! Αφού οι νέες λάμπες “οικονομίας” έχουν, μα τί άλλο…  υδράργυρο. Και στην περίπτωση αυτή η κινητοποίηση είναι παγκόσμια (τουλάχιστον Ευρώπη – Αμερική). Τα θερμόμετρα μας πειράζουν, οι λάμπες όχι. Υπολογίζουμε ότι αν σπάσει 1 λάμπα οικονομίας, πάνε οι …οικονομίες. 1500 δολάρια χρειάζεται το συνεργείο καθαρισμού.
Ας εξετάσουμε όμως άλλες 2 παραμέτρους της “οικονομίας” που συνδέονται με τις λάμπες αυτές. Η πρώτη έχει να κάνει με την ποιότητα του ακτινοβολούμενου φωτός. Πολλοί συνάνθρωποί μας παρατήρησαν μια δυσφορία που εκφράζεται ως ζαλάδες, ναυτία, κνησμό, δερματικά προβλήματα, να συνδέεται με τις νέες λάμπες. Στην Αγγλία έχουν δημιουργήσει κοινότητα για να προστατευτούν από το… φως (www.es-uk.info (electro-sensitive – ηλεκτροευαίσθητοι))! Άλλες έρευνες δείχνουν ερεθισμό των ματιών. Τί ήταν άραγε αυτό που έκανε τη διεθνή κοινότητα να προωθήσει αυτές τις λάμπες, με τα τόσα προβλήματα; Ποιά συμφέροντα; Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο αν αναλογιστούμε πως η General Electric (νομίζω ανακάλυψε ένα είδος πυρακτώσεως 4 φορές πιο οικονομικό απ’ το συμβατικό)! Άλλες αντίστοιχες έρευνες δεν έλαβαν χρηματοδότηση…
Η άλλη παράμετρος έχει να κάνει με το πόσο επιστημονική βάση έχει η φοβία που προβάλλεται από τα ΜΜΕ και έχει καταλάβει τον κόσμο, σχετικά με το CO2 στην ατμόσφαιρα και την αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Ο παρακάτω πίνακας είναι από το έγκυρο περιοδικό Science, τεύχος 290, σελ. 293 (του P. Falkowski etal “The Global Carbon Cycle: A test of Our Knowledge of Earth as a System”)
Κατανομή του CO2 στη Γη
Ποσότητα (x 1015 γραμ.)
Ατμόσφαιρα
720
Ζώα και φυτά (Νεκρά και ζωντανά)
2.000
Γαιάνθρακας και πετρέλαια
4.130
Ωκεανοί (Μη-οργανικής προέλευσης)
37.400
Ιζήματα (Κυρίως ασβεστόλιθος)
> 60.000.000
Από την ιστορία γνωρίζουμε ότι ο ήλιος δεν είναι και τόσο σταθερός. Μέσα στην τελευταία χιλιετία είχαμε και μίνι-παγετώνα και περίοδο καύσωνα (περίοδος αρκετών ετών) κάπου στον 11ο και 16ο αιώνα. Όσο περισσότερο θερμαίνεται ο ωκεανός τόσο λιγότερο CO2 μπορεί να κρατά διαλυμένο στο νερό, το οποίο εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Αυτό με τη σειρά του συντείνει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο ανεβάζει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία των ωκεανών κ.ο.κ. (Και μια απομυθοποίηση: Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι από μόνο του “κακό”. Χάρη σ’ αυτό η γη είναι κατοικήσιμη, γιατί βάσει της θέση της στο ηλιακό σύστημα θα έπρεπε να είχε μέγιστη θερμοκρασία μια καλοκαιρινή μέρα 0 βαθμούς Κελσίου!) 
Πριν αρχίσουμε να πανικοβαλλόμαστε ας συγκρίνουμε το 720 με το 37.400 και ύστερα με τα …ψίχουλα που εκπέμπουν τα εργοστάσια για να τροφοδοτήσουν τις λάμπες πυρακτώσεως…
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν εννοώ ότι πρέπει να ρυπαίνουμε αλόγιστα το περιβάλλον. Απλά να είμαστε λογικοί και να μην παρασυρόμαστε σε υπερβολές. Οι κυβερνώντες θα πετύχαιναν καλύτερα αποτελέσματα απελευθερώνοντας την “πράσινη” ενέργεια για να σταματήσει η χρήση του πετρελαίου, αλλά μετά ποιος θα πληρώνει τα τρισέγγονά τους (Μέχρι τα δισέγγονα είναι βολεμένοι);
“Βουρδουνάρης(clopypaste)
Πηγές:
1) Λάμπες “οικονομίας”: Το μεγάλο ψέμα (Χρήστος Μουσουλιώτης) (e-book)
2) In the beginning, Walt Brown εκδ. CSC
Τελικῶς αὐτὸς ὁ ὑδράργυρος εἶναι καλὸς ἢ …..κᾶλος; Διότι ἐὰν εἶναι καλός, τότε ποῦ εἶναι τὰ θερμομετράκια μας; Ἐὰν ὄχι, τότε τί τὶς θέλουμε τὶς λᾶμπες οἰκονομίας. 
Οἰκονομίας εἶπα; 
Ἀλήθεια, πόση οἰκονομία κάνουμε ὡς πλανήτης κι ὡς ἀνθρωπότης μὲ τὴν χρήσιν των;
Πόσο κόστος ἔχει ἡ παραγωγή τους, ἡ συλλογή τους καὶ ἡ ἀνακύκλωσίς τους;
Μήπως κάποιος μᾶς δουλεύει ἄσκημα; 
Καὶ μήπως ἐμεῖς τσιμπᾶμε εὔκολα;
Θὰ προέτεινα, πρὸς ὥρας τοὐλάχιστον, μίαν καλὴ «ἐπιδρομὴ» ἀπὸ ὅλους μας, πρὸς τὸ κοντινότερο κατάστημα ἠλεκτρικῶν εἰδῶν μὲ στόχο τὴν προμήθειά μας σὲ συμβατικὲς  λᾶμπες. (Τὰ μεγάλα καταστήματα τὶς ἔχουν ἤδη καταργήσει. Εἶναι πολλὰ τὰ λεφτὰ Ἄρη;;;;;)
Ἐὰν δὲν κατανοήσουμε βασικὰ πράγματα, πῶς θὰ κατανοήσουμε τὸ σκετπικό τους καὶ τοὺς στόχους τους; Καὶ πῶς θὰ τὰ ἀντιμετωπίσουμε ἐὰν δὲν γνωρίζουμε τὶς παραμέτρους ποὺ τὰ ἀφοροῦν;
Σχετικὰ θέματα:
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Ὄχι στὰ θερμόμετρα ἀλλὰ ναὶ στοὺς λαμπτῆρες οἰκονομίας;

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *