Οἱ μύθοι περὶ κλιματικῆς ἀλλαγῆς καταρρέουν;

Οἱ μύθοι περὶ κλιματικῆς ἀλλαγῆς καταρρέουν;Μὲ τὴν κλιματικὴ ἀλλαγή τί θὰ γίνῃ; Γιὰ πόσο  θὰ μᾶς πιπιλίζουν ἀκόμη τὸ μυαλό; Γιὰ πόσο ἀκόμη θὰ μᾶς πωλοῦν μύθους ποὺ ἁπλῶς καταρρίπτονται ἐκ τῶν ἁπλῶν παρατηρήσεων; 

Ὄσο γιὰ τὶς ἔρευνες; Σιγά σιγά κι αὐτὲς ὁδηγοῦν στὴν κατάρριψι… Ἡ πραγματικὴ πορεία τοῦ πλανήτου; Πάντως ὄχι αὐτὴ ποὺ μᾶς ἔπεισαν πὼς εἶναι….

Ἀκόμη θυμᾶμαι τὴν ἑρημοποίησι… Τὴν ἀνυδρία… 

Μαθαίνουμε σιγά σιγά…

Μαθαίνουμε καὶ ξυπνᾶμε…

Φιλονόη.

Υ.Γ. Εἶναι ὅμως πολλὰ τὰ λεφτά!

Άλλος ένας μύθος της κλιματικής αλλαγής καταρρίπτεται: Υπερεκτιμημένος “μόνο” κατά 160% ο ρυθμός εξαφάνισης φυτών και ζώων

Ο ρυθμός μείωσης της βιοποικιλότητας και εξαφάνισης των φυτικών και ζωικών οργανισμών εξαιτίας της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι πολύ πιο αργός από ό,τι θεωρούν μέχρι σήμερα οι περισσότεροι επιστήμονες και ο ΟΗΕ που μιλούσε για έως και 10.000 φορές γρηγορότερη εξαφάνιση ειδών απ΄ότι ο ΜΟ σε όλη τη ζωή της Γης.
δείτε τη σχετική φωτό στο http://www.brazadv.com/images/biodiversity.bmp
Μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα, αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις και έρχεται να αμφισβητήσει την κυρίαρχη αντίληψη, αποδεικνύοντας ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας έχει υπερεκτιμηθεί τουλάχιστον κατά 160% (Κάντε κλικ στη εικόνα: η Ελλάδα έχει από τους μεγαλύτερους δείκτες βιοποικιλότητας παγκοσμίως με 2-3000 διαφορετικά είδη ανά 10.000 km² και τώρα η Μπιρμπίλη θα μας τον αυξήσει ακόμα περισσότερο με την απαγόρευση της δόμησης σε οικόπεδα κάτω των 10 στρ…. ζούγκλα κανονική θα γίνουμε…).Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας Στέφεν Χούμπελ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA), που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, αναγνωρίζουν ότι τα οικοσυστήματα των διαφόρων ειδών συνεχίζουν να απειλούνται λόγω αποψίλωσης των δασών, κλιματικής αλλαγής, μόλυνσης των θαλασσών, λιμνών και ποταμών από χημικά, υπερεκμετάλλευσης κ.α. Όμως υποστηρίζουν ότι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των συναδέλφων τους και των διεθνών οργανισμών για την ταχύτητα και την έκταση της εξαφάνισης των οργανισμών είναι «θεμελιακά λανθασμένες», με συνέπεια να υπερεκτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης σχετικά με την απώλεια της βιοποικιλότητας.Όπως είπαν, ακόμα και αυτός ο κατάλογος με τα επαπειλούμενα είδη που καταρτίζει η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), πρέπει να αναθεωρηθεί. Χρησιμοποιώντας νέα μαθηματικά μοντέλα και επαναξιολογώντας τις εμπειρικές παρατηρήσεις, οι επιστήμονες, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου, εκτιμούν ότι οι υπάρχοντες αριθμοί για την εξαφάνιση των ειδών δεν είναι στην πραγματικότηταούτε οι μισοί (συγκεκριμένα θα έπρεπε να διαιρεθούν με το 2,5 περίπου).Όπως ανέφεραν, από τη μια, αυτό αποτελεί καλό νέο, καθώς σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική και υπάρχει περισσότερος χρόνος για την προστασία των φυτών και των ζώων από τις υπαρκτές απειλές. Από την άλλη όμως, πρόσθεσαν, το νέο είναι δυσάρεστο, καθώς πρέπει να αναθεωρηθεί ένας τεράστιος όγκος ερευνητικών δεδομένων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά δυστυχώς στηρίζονται σε λάθος βάση.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα είδη στην εποχή μας εξαφανίζονται με ρυθμό 100 έως 1.000 φορές ταχύτερο σε σχέση με τον μέσο όρο των εξαφανίσεων που έχουν λάβει χώρα στον πλανήτη μας από τότε που φιλοξενεί ζωή. Οι εκτιμήσεις των οργανισμών του ΟΗΕ μάλιστα ήσαν ότι οι ρυθμοί αυτοί θα επιταχυνθούν κι άλλο, δεκαπλασιαζόμενοι μέσα στους επόμενους αιώνες (δηλαδή ο ρυθμός θα φτάσει τις 1.000 έως 10.000 φορές σε σχέση με σήμερα). Η νέα μελέτη αμφισβητεί όλες αυτές τις εκτιμήσεις ως υπερβολικές.

Το σφάλμα αποδίδεται στο ότι οι επιστήμονες αναγκαστικά καταφεύγουν σε υποθέσεις και στατιστικά μοντέλα, αφού δεν είναι σε θέση να μετρήσουν άμεσα τον ρυθμό εξαφάνισης των ειδών, ενώ κάθε χρόνο ανακαλύπτονται πολλά νέα είδη. Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαρά λάθη σε αυτές τις απλοϊκές μαθηματικές μεθόδους (κυρίως θεωρεί ότι υπερβάλλουν όσον αφορά τη σημασία της απώλειας των ενδιαιτημάτων), τις οποίες κατηγορεί ότι αποτυγχάνουν να συλλάβουν την πολυπλοκότητα της φύσης και καταλήγουν έτσι να υπερεκτιμούν το πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Το βασικό νέο επιχείρημα, με απλά λόγια, είναι ότι χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη σε έκταση απώλεια ενδιαιτήματος για να εξαφανιστεί ένα είδος.

Εκπρόσωπος της IUCN (ξέρετε αυτοί που ζούνε από τον “κλιματρομοκρατία”και μας πουλάνε ανανεώσιμε πηγές ενέργειας και πράσινη ανάπτυξη), αν και δεν αμφισβήτησε άμεσα τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, εξέφρασε το φόβο του ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο από όσους δεν παίρνουν σοβαρά τα περιβαλλοντικά ζητήματα… ενώ οι δικές του “πειραγμένες” έρευνες χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο για να τρομοκρατήσουν…

http://www.nature.com/nature/journal/v473/n7347/full/nature09985.html

ἀπὸ τὰ χάλιαΣχετικὰ θέματα: 


ἡ φωτογραφία ἀπὸ ἐδῶ 
(Visited 13 times, 1 visits today)
Leave a Reply