Πώς θά φορολογηθοῦν οἱ καταθέσεις στήν Ἐλβετία

Ἡ ἑλληνική κυβέρνησις εὑρίσκεται σέ διαπραγματεύσεις μέ τίς ἐλβετικές ἀρχές γιά τήν φορολόγησιν τῶν καταθέσεων. Ποιοί εἶναι αὐτοί, δέν θά μάθουμε ποτέ. Οἱ Ἐλβετοί δέν πρόκειται νά ἄρουν τό ἀπόρρητο. Μέσα σέ αὐτούς τούς καταθέτες εἶναι, πολύ πιθανόν καί οἱ ἴδιοι οἱ πολιτικάντηδες καί τά «σόγια» τους. Τόσες μίζες, τόσα χρόνια….Ἐπίσης οἱ Ἕλληνες ἐπιχειρηματίες πού διαπλέκονται μέ τό πολιτικό κατεστημένο….

Συμφωνία ντροπή γιά καταθέσεις στήν Ἐλβετία

Το υπουργείο Οικονομικών «κλείνει το μάτι» σε όσους έστειλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία (σίγουρα δεν είναι μεροκαματιάρηδες και μικροκαταθέτες, αλλά μεγαλοσχήμονες «καρχαρίες») και ετοιμάζεται να τους επιβάλει φορολογία που ισοδυναμεί με «χάδι».

Την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, οι διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, γίνονται, με την Ελλάδα να εμφανίζεται να δέχεται τη φορολόγηση των τόκων από τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία, με συντελεστή μόλις 5%. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να «πουλήσει» επικοινωνιακά τη συμφωνία, όταν χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία πριν από περίπου δύο μήνες ανακοίνωσαν αντίστοιχες συμφωνίες, με τον φόρο επί των τόκων να κυμαίνεται από 19% έως 34%! Το ίδιο το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η πλειονότητα των καταθέσεων αυτών θα φορολογηθεί κατά μέσο όρο με 20% έως 25%.

Οπως γίνεται αντιληπτό, το 5% που θα καρπωθεί το ελληνικό δημόσιο ταμείο μοιάζει με ψίχουλα μπροστά στο 25% που θα καρπωθεί, μεσοσταθμικά, το γερμανικό και το αγγλικό. Την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας οι έκτακτες εισφορές, επί δικαίους και αδίκους, πέφτουν κυριολεκτικά… βροχή, οι ελληνικές φορολογικές αρχές είναι σαν να… επιβραβεύουν όσους επέλεξαν την ασφάλεια του ελβετικού τραπεζικού συστήματος και ας γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες, καθώς πρόκειται να φορολογηθούν με ένα πολύ μικρό ποσοστό, αντιστρόφως ανάλογο με τα τεράστια ποσά που το τελευταίο διάστημα βγήκαν εκτός Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, οι «κρυφές» καταθέσεις Ελλήνων σε διάφορους φορολογικούς «παραδείσους» φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων αυτών να βρίσκεται στην Ελβετία.

Με φορολόγηση των τόκων κοντά στο 5%, πάει περίπατο το… αισιόδοξο σενάριο που ήθελε το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί ετησίως πάνω από 5 δισ. ευρώ, μέσω της φορολόγησης των καταθέσεων της Ελβετίας. Στην καλύτερη περίπτωση να καταφέρει να αντλήσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Οι ελβετικές αρχές, πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθούν ονόματα καταθετών, διατηρώντας ανέπαφο το τραπεζικό τους απόρρητο. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων που θα μπορούσαν να ξεσκεπάσουν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής μέσω «ξεπλύματος μαύρου» χρήματος που έφυγε στο εξωτερικό για να μην πέσει στην αντίληψη του ελληνικού φοροελεγκτικού μηχανισμού. Από την άλλη πλευρά, οι Ελβετοί εξασφαλίζουν σε μεγάλο ποσοστό να μη χάσουν καταθέσεις, λόγω του κινδύνου να αποκαλυφθούν τα ονόματα των δικαιούχων.

Το πιθανότερο είναι να αυξηθούν κιόλας, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής φορολόγησης που θα καλούνται να υποστούν από εδώ και στο εξής. (δημοκρατία)

Ἄλλη μία κοροϊδία τῆς κυβερνήσεως τῆς συμφορᾶς. Σέ λίγο καιρό θά ἀκοῦμε στά κανάλια τῆς διαπλοκῆς καί προπαγάνδας, ὅτι ἐπιτέλους ἡ κυβέρνησις – τῶν ἀνδρεικέλων πού προσποιοῦνται πώς μᾶς κυβερνοῦν – εἶχε τήν παρρησία νά φορολογήσῃ τίς καταθέσεις καί τῶν πλουσίων. Τίς δικές μας τίς ἔχει ἐξανεμίσῃ, οὕτως ἤ ἄλλως. Ὅσες ἔχουν ἀπομείνει τίς χρησιμοποιεῖ γιά νά λειτουργῇ τό σύστημα. Μήπως ἦρθε ἡ ὥρα νά πάρουν τίς οἰκονομίες τους ὅλοι οἱ Ἕλληνες ἀπό τίς τράπεζες τοῦ ἐσωτερικοῦ;

Μινώταυρος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply