Τροφὲς ποὺ θωρακίζουν ἀπὸ τὴν Ἀλτσχάιμερ.

Τα αυγά είναι μεταξύ των τροφών που περιέχουν πολλή χολίνη η οποία φαίνεται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Τροφὲς γνωστές μας, περιέχουσες τὸ συστατικὸν χολίνη. Αὐγά, ὄσπρια, κοτόπουλο, ψάρια, ἐλαιόλαδον καὶ γενικότερα ἡ μεσογειακὴ διατροφή, προστατεύουν τὴν μνήμη μας καὶ γενικότερα τὴν ὑγεία μας. 

Καλὸ νὰ ἀποφεύγονται τὰ ζωϊκὰ λίπη. Ἀλλὰ τὸ κοτόπουλο καὶ τὸ ψάρι διαθέτουν ἐκτὸς ἀπὸ χολίνη κι ἄλλα συστατικὰ ποὺ κρίνονται ἀπαραίτητα γιὰ τὴν καλὴ ὑγεία.

Φιλονόη. 

Τα αυγά «ασπίδα» ενάντια στην Αλτσχάιμερ

Είναι από τις τροφές που περιέχουν πολλή χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που φαίνεται ότι ενισχύει τη μνήμη

Ουάσινγκτον 

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι ένα αυγό αποτελεί «προστάτη» της μνήμης; Και όμως, όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, τα αυγά αλλά και τροφές όπως το κοτόπουλο, τα φασόλια και τα ψάρια που περιέχουν το θρεπτικό συστατικό χολίνη μπορούν να βοηθήσουν στο να παραμείνει νέος ο εγκέφαλός μας.

Οι επιστήμονες από τη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι άτομα που λάμβαναν στο πλαίσιο της διατροφής τους πολλή χολίνη, η οποία ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης ενώ αντιμετώπιζαν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στον εγκέφαλο αλλαγές που συνδέονται με άνοια.

Διατροφική «ασπίδα» για τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια της μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» δρα Ρόντα Αου, τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η διατροφή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο γερνά ο εγκέφαλός μας. Ωστόσο η ειδικός προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να θεωρούμε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ως «μαγικές συνταγές» ενάντια στην άνοια. «Το κύριο μήνυμα της μελέτης είναι ότι το να ακολουθεί κάποιος μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στη μέση ηλικία είναι σημαντικό».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και είναι «φτωχή» σε ζωικά λίπη μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο.

Στο πλαίσιο της τελευταίας μελέτης η δρ Αου και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης, μακροπρόθεσμης έρευνας σχετικά με την υγεία της καρδιάς στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.400 ενήλικες ηλικίας 36 ως 83 ετών. Οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειές τους μεταξύ του 1991 και του 1995. Στη συνέχεια, μεταξύ του 1998 και του 2001, υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και άλλων γνωστικών ικανοτήτων καθώς και σε μαγνητική τομογραφία.

Πολλή χολίνη, καλή μνήμη

Σύμφωνα με τα ευρήματα, άνδρες και γυναίκες που λάμβαναν την περισσότερη χολίνη μέσω της διατροφής τους εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης σε σύγκριση με όσους λάμβαναν τις μικρότερες ποσότητες του θρεπτικού συστατικού.

Τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε μάλιστα να ισχύουν ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο, η κατανάλωση λιπαρών και η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Παράλληλα οι εθελοντές που λάμβαναν τις μεγαλύτερες ποσότητες χολίνης αντιμετώπιζαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίζουν στη μαγνητική τομογραφία βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Οι βλάβες αυτές παρουσιάζονται όταν υπάρχει αγγειακή νόσος στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να αποτελεί σημάδι κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή και για άνοια.

Μακροπρόθεσμες διαφορές

Η δρ Αου τονίζει ότι τα άτομα που δεν λαμβάνουν πολλή χολίνη μέσω της διατροφής τους δεν θα παρατηρήσουν κάποια βραχυπρόθεσμη διαφορά. «Ωστόσο, μακροπρόθεσμα πιθανότατα τα συγκεκριμένα άτομα να έχουν πάρει ένα μονοπάτι ‘νοητικής φθίσης’ σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες χολίνης, χωρίς να το γνωρίζουν».

Παρότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η χολίνη προστατεύει τη μνήμη, υπάρχουν καλοί λόγοι για να πιστέψουμε ότι η σύνδεση αυτή ισχύει. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό αποτελεί πρόδρομη ουσία του χημικού του εγκεφάλου ακετυλχολίνη, το οποίο παίζει ρόλο- «κλειδί» στη μνήμη και σε άλλες γνωστικές λειτουργίες. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ακετυλχολίνης συνδέονται με νόσο Αλτσχάιμερ.

Υπογραμμίζεται ότι σε γενικό πλαίσιο οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να λαμβάνουν 550 mg χολίνης την ημέρα και στις γυναίκες 425 mg της θρεπτικής ουσίας ημερησίως. (βῆμα)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Τροφὲς ποὺ θωρακίζουν ἀπὸ τὴν Ἀλτσχάιμερ.

Leave a Reply