Ἄλλη μία «τιμωρία» γιά τούς ἰδιοκτῆτες

Καλά. Αὐτοί ἔχουν «ξεσαλώσει». Δέν πάει ἄλλο. Κάτι πρέπει νά γίνῃ. Ἀπορῶ μέ τήν ἀπάθεια τοῦ κόσμου. Συνήθισε τό «ξύλο»;

Μοῦ φαίνεται ὅτι ὁ κάθε ἔνας μόνος του πρέπει νά ἀντισταθῇ. 

Ενεργειακό πιστοποιητικό: «H νέα τιμωρία» των ιδιοκτητών ακινήτων

Άλλος μπελάς μας βρήκε…Από την 1ητου Γενάρη ο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κι άλλα τρεχάματα και βραχνάδες.

Ολο αυτό που συμβαίνει σε όσους έκαναν το «λάθος» να αγοράσουν ένα ακίνητο μοιάζει σαν τιμωρία.

Πανικόβλητοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αποφασίζουν να ρίξουν τις τιμές στα ήδη ενοικιαζόμενα σπίτια ή γραφεία που διαθέτουν , προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Δεν φτάνει που πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 200 ευρώ για να το αποκτήσουν, πρέπει να μπουν και στην ταλαιπωρία να φέρουν μηχανικό να το δει και να το «εξετάσει».

Αν περάσει τις «εξετάσεις» το ακίνητο τότε και μόνο θα πάρει ο ιδιοκτήτης το πολυπόθητο χαρτί.

Σαν εξετάσεις ακούγεται… Δείτε τώρα το χαράτσι…

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων λοιπόν πρέπει να πάνε στις Εφορίες, προκειμένου να  τα νοικιάσουν.

Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης κατατάσσουν κτίρια ή μεμονωμένες ιδιοκτησίες σε βαθμίδες ανάλογα με τις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας, ώστε ο χρήστης του ακινήτου να γνωρίζει τις δαπάνες που θα κληθεί να καταβάλει.

Έτσι, ένα κτίριο με μονώσεις, διπλά τζάμια, σύγχρονο καυστήρα κλπ. κατατάσσεται σε ανώτερη βαθμίδα σε σχέση με άλλα που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ενημερωτική εγκύκλιο της ΠΟΜΙΔΑ, από σήμερα οι Δ.Ο.Υ. δεν θα παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς κατάθεση, με μεταγενέστερη ημερομηνία υπογραφής, αν δεν αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και δεν προσκομίζεται μαζί και αυτό για επίδειξη στη Δ.Ο.Υ.

Οι αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί ως εξής(σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται οι αποθήκες-θέσεις στάθμευσης):

– Πολυκατοικίες με χρήση κατοικίας 1 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ για ολόκληρο το κτίριο.

-Μονοκατοικίες 1,5 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ για μονοκατοικία 50 τμ. και άνω.

-Διαμερίσματα πολυκατοικιών 2 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ για διαμέρισμα 50 τμ. και άνω.

-Γραφεία-καταστήματα 2,5 ευρώ το τ.μ. έως 1000 τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ για χώρο 50 τμ. και άνω και 1,5 ευρώ το τ.μ. για το εμβαδόν πέρα των 1000.

πηγή

Πάντως, τό ὑπουργεῖο περιβάλλοντος, ἐνεργείας καί κλιματικῆς ἀλλαγῆς ἐξετάζει τήν ἀναστολή ἐφαρμογῆς τοῦ πιστοποιητικοῦ ἐνεργειακῆς ἀποδόσεως, ὅπως προκύπτει ἀπό ἔγγραφη ἀπάντησι τοῦ Παπακωνσταντίνου σέ ἐρώτησι τοῦ Κώστα Χατζηδάκη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply