Βρὲ ῥεμάλια, τό κύπελο τοῦ Σπύρου Λούη δημοπρατεῖται κι ἐσεῖς κόβετε βασιλόπιτες;

Βρὲ ῥεμάλια, τό κύπελο τοῦ Σπύρου Λούη δημοπρατεῖται κι ἐσεῖς κόβετε βασιλόπιτες;

πό τά γραφα; 
Γιατί, τί εναι γεγραμμένο γιά νά τό δεχόμαστε; 
Μήπως νεκδιήγητος χννα; 
μήπως διάδοχός της;
Τί θά γίν εμάλια; Θά σηκωθ κάποιος νά πά νά γοράσ τό κύπελον το Σπύρου Λούη πρό κειμένου νά παραμείν στόν τόπο, ς λάχιστος φόρος τιμς στήν μνήμη του; θά τόν ξεπουλήσετε κι ατόν;

λλ τί λέω;
χετε συναίσθησι σες; 
Μόνον τ ταγεράκια σας κα τ κοστουμάκια σας ν λάμπουν!
π μνήμη… Οτε τ τ φάγατε χθς δν ντέχετε ν καταγράψετε… χι ν συζητμε κα γι ναν χωριάτη, τσαρουχάνθρωπο κα δίως νερουλ..

εμάλια… εμάλια… 
Οστττττ έ.. Κοπρίτες.. Οστ… Οσττττ….

Φιλονόη.
Σε δημοπρασία ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη απο τους Ολυμπιακούς του 1896

 

Ο οίκος Κρίστις ανακοίνωσε ότι η αξία του ασημένιου κυπέλλου ύψους 15 εκατοστών, που βρίσκεται στην οικογένεια του Σπύρου Λούη εδώ και 116 χρόνια, εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (143.000 έως 190.000 ευρώ).Ένα ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα θα βγει σε δημοπρασία στο Λονδίνο από τον εγγονό του.

Ο οίκος Κρίστις σημείωσε επίσης ότι αυτό το κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ενώ στην ίδια δημοπρασία θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα των αναμνηστικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουμε δει» δήλωσε η Νικολέτ Τόμκινσον, ειδική του Κρίστις.

Πάντως, ο οίκος διέψευσε ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη αναγκάστηκε να πουλήσει το ασημένιο κύπελλο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ σημείωσε ότι είχε επικοινωνήσει πρώτη φορά με την οικογένεια για το θέμα «πριν πολλά χρόνια».

Εξάλλου, ο Κρίστις αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εγγονού του Σπύρου Λούη, που ονομάζεται επίσης Σπύρος. Έχει πει ότι έλαβε την απόφαση να βγάλει σε δημοπρασία το κύπελλο για χάρη των δύο γιων του. «Θα είναι αδύνατο να μοιράσουμε το κύπελλο στα δύο, οπότε αποφάσισα ότι το πιο λογικό θα ήταν να το βγάλω σε δημοπρασία και να χρησιμοποιήσω τα έσοδα για να διασφαλίσω το μέλλον της οικογένειάς μου» εξήγησε.

Αντίγραφο του κυπέλλου αυτού υπάρχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λωζάννη.  (πηγή) (φωτογραφία)

 

(Visited 14 times, 1 visits today)
Leave a Reply