Ἑλληνική σκέψις ἐστί…

Ακολουθώντας τον δρόμο του Ευκλείδη έξι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου κέρδισαν σημαντικές διακρίσεις στη Διεθνή Ολυμπιάδα ξεπερνώντας διαγωνιζόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ

Τα καλύτερα μαθηματικά μυαλά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης έχει η χώρα μας, η οποία ήρθε πρώτη στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που έγινε στην Αργεντινή από 4 έως 16 Ιουλίου.

Οι Έλληνες μαθητές άφησαν πολλά… χιλιόμετρα πίσω τους Γερμανούς, Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς, Ολλανδούς και άλλους μαθητές απ΄ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, που πήραν μέρος στον διαγωνισμό και κατέκτησαν ένα χρυσό μετάλλιο, ένα αργυρό, τρία χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία. Εξι μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου πήραν μέρος από τη χώρα μας στον διαγωνισμό και οι έξι επέστρεψαν με ένα βραβείο στις αποσκευές τους.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο μαθητής της Β΄λυκείου από τα Τρίκαλα Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος έχει διακριθεί πολλές φορές σε ανάλογους διαγωνισμούς, ενώ ξεκίνησε την… καριέρα του στα μαθηματικά από το δημοτικό με τη βοήθεια του πατέρα του. Σήμερα διαβάζει πολλές ώρες μόνος του καθώς τα μαθηματικά δεν απαιτούν μόνο ταλέντο αλλά και πολλές ώρες δουλειάς.Δεύτερη χρονιά
Η Ελλάδα κατακτά Χρυσό μετάλλιο σε Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Τους μαθητές συνόδεψαν στην Αργεντινή ο αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Ανάργυρος Φελλούρης και ο μαθηματικός κ. Ευάγγελος Ζώτος. Οι διαγωνισμοί, καθώς και άλλες δραστηριότητες της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας χρηματοδοτούνται από το 2010 από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.Οπως μάλιστα τόνισε ο γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ιδρύματος κ. Δημήτρης Αφεντούλης, «η μεγάλη επιτυχία των μαθητών δεν πρέπει και δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο γεγονός.

Απλά είναι η προβολή της ελληνικής μαθητιώσας νεολαίας που κρύβει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές προόδου όταν δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία είναι ένας φορέας που καλλιεργεί διαχρονικά και συστηματικά αυτή την προοπτική προόδου μέσα από την αγάπη για τη μαθηματική επιστήμη και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το ίδρυμα Λάτση έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση και στήριξη των δράσεων».

Οπως τονίζει η Μαθηματική Εταιρεία οι Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο των μαθηματικών από όλο σχεδόν τον κόσμο.

Οι μαθητές αυτοί με όπλο τους το μεγάλο ταλέντο τους στα μαθηματικά συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, δικαιώνοντας το έργο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που προετοιμάζει και υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτών των μαθητών πάντα σε εθελοντική βάση.

Τα περιοδικά που εκδίδει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία «Ευκλείδης Α» για μαθητές Γυμνασίου, «Ευκλείδης Β» για μαθητές Λυκείου και «Ο Μικρός Ευκλείδης» για το Δημοτικό αποτελούν υποστηρικτικό υλικό αυτών των διαγωνισμών, καθώς περιλαμβάνουν τα θέματα και τις λύσεις των Πανελλήνιων και Διεθνών διαγωνισμών κάθε χρονιάς, όπως επίσης και παρεμφερή ερωτήματα και προβλήματα επιμελημένα από τις Επιτροπές των διαγωνισμών.

Προετοιμασία για την 44η Ολυμπιάδα.

Και η εθνική ομάδα χημείας στη μάχη

Τέσσερις μαθητές λυκείου θα εκπροσωπήσουν φέτος της χώρας στην 44η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών (21-30 Ιουλίου 2012). Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που έγινε στην Ελλάδα επελέγησαν οι 12 καλύτεροι μαθητές (6 μαθητές Γ’ Λυκείου, 4 μαθητές Β’ Λυκείου και οι μαθητές που απάρτιζαν την περσινή εθνική ομάδα και είναι ακόμα μαθητές Λυκείου).

Οι 12 αυτοί μαθητές στη συνέχεια ασκήθηκαν πάνω σε προχωρημένα θέματα Χημείας στο camp προετοιμασίας που διοργανώθηκε από την Ενωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η προετοιμασία περιελάμβανε όλα τα θέματα που ζητούνται στις Ολυμπιάδες Χημείας από εξειδικευμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου με τη συνδρομή μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, όπως και πολλές ώρες εξάσκησης σε εργαστήριο σε όλες τις βασικές εργαστηριακές ασκήσεις που απαιτούνται. Ακολούθησαν εξετάσεις από τις οποίες προέκυψε η εθνική ομάδα:

  • Γραμματικός Κυριάκος (Γ’ Λυκείου) 2ο ΓΕΛ Ρόδου
  • Καραγκιαούρης Γιώργος (Β’ Λυκείου) ΕΛΛ. ΚΟΛΛΕΓΙΟ Θεσ/νίκης
  • Χριστοδουλόπουλος Γιώργος (Γ’ Λυκείου) ΕΚΠ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Λάρισα
  • Τάρα Βασιλική (Γ’ Λυκείου) 30ό ΓΕΛ Θεσ/νίκης

Η περσινή ομάδα από την 43η Ολυμπιάδα Χημείας που έγινε στην Αγκυρα της Τουρκίας έφερε ένα χάλκινο μετάλλιο (Τύρος Στέφανος) και μια εύφημη μνεία (Γραμματικός Κυριάκος).

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

πηγη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *