Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!10

Είναι Ελληνας και δεν χρειάζεται καμμιά εξέταση DNA για να το αποδείξεις!
Μιλάνε από μόνα τους τα έργα του μυαλού του!
Νους Ελληνικός σε όλο του το μεγαλείο!

Σεμέλη Διονύσου.

Τράβηξε φωτογραφίες της Β. Ελλάδας από… τη στρατόσφαιρα!

Οι φωτογραφίες που εξασφαλίζει η NASA και απεικονίζουν τον πλανήτη μας από ψηλά, είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές. Ωστόσο, η διαστημική υπηρεσία δεν έχει πλέον το «μονοπώλιο» σε τέτοιου είδους εικόνες.Ένας Θεσσαλονικιός, ο Κώστας Ταματέας, αποφάσισε να δοκιμάσει να τραβήξει τις δικές του φωτογραφίες από ψηλά. Και τα κατάφερε!Δίχως να είναι ηλεκτρονικός, χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης προκειμένου να κατασκευάσει και να τελειοποιήσει το σύστημα που θα του εξασφάλιζε τις λήψεις από τη ύψος 38 χιλιομέτρων. Το όνομα αυτού «SlaRos Project».Τα «near space projects», σχέδιο που υλοποίησε και ο Κώστας Ταματέας, βασίζονται στα «Μπαλόνια Μεγάλου Υψόμετρου» ή high-altitude balloons (ΗΑΒ). Πρόκειται για μη επανδρωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι δεμένο με ένα αλεξίπτωτο καθώς και με ένα φορτίο που περιέχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ραδιοπομπούς, κάμερες, συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και εντοπισμού καθώς και διάφορους αισθητήρες.Το μπαλόνι γεμίζει με ήλιο ή υδρογόνο και απελευθερώνεται. Ανυψώνεται και όταν φτάσει σε σημείο όπου δεν υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση, διογκώνεται και σκάει. Όταν αυτό συμβεί, τον «έλεγχο» αναλαμβάνει το αλεξίπτωτο προκειμένου να προσγειώσει το φορτίο με ομαλό τρόπο. Τα συστήματα πλοήγησης αξιοποιούνται προκειμένου να βρεθεί το φορτίο και να ανακτηθούν οι λήψεις που έγιναν.

Στο σύστημα που κατασκεύασε ο Κώστας Ταματέας, σχεδόν όλα συστήματα και το software είναι αυτοσχέδια. Το γεγονός ότι δεν ήταν ηλεκτρονικός, κάνει την προσπάθεια ακόμη πιο εντυπωσιακή!

Το μπαλόνι, απελευθερώθηκε στις 19 Ιουλίου 2012, έφτασε σε ύψος 38.884 μέτρων και κατέγραψε εικόνες απίστευτης ομορφιάς από τη Βόρεια Ελλάδα. Η «αποστολή» του ολοκληρώθηκε και προσγειώθηκε σε ένα χωράφι στη Θεσσαλονίκη. Ένα απρόσμενο σφάλμα στο σύστημα τηλεμετρίας, δυσκόλεψε την ανεύρεση του καθώς οι συντεταγμένες που έδινε ήταν λάθος. Μετά από 6 ημέρες αναζήτησης σε λάθος περιοχή, το πρόβλημα εντοπίστηκε, επιλύθηκε και το φορτίο με τις πολύτιμες φωτογραφίες έφτασε στα χέρια του Κώστα Ταματέα.

Μάλιστα, οι ζημιές ήταν μηδενικές και έτσι θα επαναχρησιμοποιηθεί σε επόμενες αποστολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρακάτω εικόνα με τον Όλυμπο επελέγη σαν «Earth Science Picture of the Day», ενώ το «SlaRos Project» παρουσιάζεται από τον Κώστα Ταματέα στη φετινή ΔΕΘ από τις 8 μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!1

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την πτήση, αλλά και την κατασκευή του «SlaRos Project»…

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!2

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!3

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!20

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!4

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!6

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!7

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!8

Σε ύψος 11,676 χλμ.

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!9

Σε ύψος 14,241 χλμ.

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!10

Σε ύψος 12,8 χλμ.

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!11

Σε ύψος 12,9 χλμ.

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!12

Η Θάσος και η λίμνη Βόλβη από ύψος 13,2 χλμ.

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!13

Η Θεσσαλονίκη και ο Όλυμπος

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!14

Στο βάθος το Άγιο Όρος.

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!15

Η Μεγάλη Βόλβη.

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!16

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!17

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!18

Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!19

(Visited 14 times, 1 visits today)
One thought on “Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἕλληνας, ὄνομα καὶ πράγμα! « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply