Τὸ φύτρο τοῦ σιταριοῦ!


Μία τροφὴ μαγική!
Ἐξαιρετικὴ σὲ γεύσι καὶ ἰδιαιτέρως θρεπτική!
Ἰδίως ἐὰν τὸ φύτρο προέρχεται ἀπὸ ζέα!

Μία τροφὴ ποὺ μποροῦμε νὰ τὴν χρησιμοποιήσουμε ἀκόμη καὶ γιὰ πλῆρες γεῦμα! 
Ἄγνωστη ἀλλὰ σημαντικὴ καὶ ἰδιαιτέρως πλούσια σὲ θρεπτικὲς οὐσίες.
Δοκιμάστε την.
Εἰλικρινῶς, ἀξίζει τὸν κόπο!

Ἐγὼ τὸ χρησιμοποιῶ στὶς σαλάτες, μὲ μπόλικο λεμόνι καὶ δίχως ἀλάτι! 
Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, καλλίτερα φρέσκο, καὶ εἶναι πανέτοιμο!
Καλή μας ὄρεξιν! 

Φιλονόη. 

ΤΑ ΦΥΤΡΑ ΣΙΤΑΡΙΟΥ – Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

Πάνφθηνα και χορταστικά τα φύτρα σιταριού. Και φυλάσονται πάνω από 1 χρόνο.Ενα τσουβάλι 50 κιλών σιταριού κάνει 20 ευρώ.Και δίνει 500 πιάτα φύτρα.Δείτε στο βίντεο πώς γίνονται.Φύτρα σιταριού

• Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.
• Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού. • Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης. • Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο.
Πώς να τα καταναλώσετε. Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 198
Πρωτεΐνες: 7,5 γρ.
Λιπαρά: 1,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 42,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,1 γρ.
Mαγνήσιο: 82 mg
Φώσφορο: 200 mg
Σελήνιο: 42,5 μg

Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα
Tι θα χρειαστείτε
• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.

H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Πώς θα τα συντηρήσετε
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ’ άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.

πηγή

 

3 thoughts on “Τὸ φύτρο τοῦ σιταριοῦ!

  1. Πολὺ ὡραῖα καὶ χρήσιμος ἀνάρτησις Φιλονόη. Δράττομαι δὲ τῆς εὐκαιρίας, ἐπειδὴ ἀνεφέρθης εἰς τοῦτο, ὅτι τὸ ὀρθότερον εἶναι “Ζειὰ” ἄντί “Ζέα”. Ὡς “Ζειὰ’ ἀπαντᾶται πλείστας ὅσας φορὰς εἰς τὴν ἑλληνικὴν γραμματείαν, άντιθέτως ὡς ‘Ζέα’ μόνον ἑπτὰ καὶ κατὰ κανόνα ὡς δευτερεύων ὄρος (Ζειὰ ἤ Ζέα) καὶ συγκεκριμένως εἰς τὸν Γαληνὸν,(Περὶ τῶν ἐν ταῖς τροφαῖς δυνάμεων, βιβλ. πρῶτον, 6, 514, 2 καὶ Λέξεις Βοτανῶν. 391, 6), εἰς τὸν Διοσκουρίδην (Περὶ Ὕλης Ἰατρικῆς, 2, 89, 1, 1 καὶ 2, 90, 1, 2), εἰς τὸν Ἀλέξανδρον Τραλλιανόν (Θεραπευτικά, 213,9), εἰς τὸν Εὐστάθιον Θεσσαλονίκης (Παρεκβολαὶ εἰς τὴν Ὁμήρου Ἰλιάδα, 3, 420, 17) καὶ τέλος εἰς τὸ Λεξικὸν τοῦ Ἠσυχίου Ἀλεξανδρέως ὅστις μᾶς δίδει καὶ μίαν ἐξήγησιν διὰ τὸ πῶς ἐκ τοῦ ‘Ζειὰ” λαμβάνεται τὸ “Ζέα”.

Leave a Reply