Μικρὸ παράδειγμα Θουκυδίδειας σκέψης

Γράφει ο Νίκος Τοπούζης

Το 429 π.Χ οι Θηβαίοι μαζί με τους Πελοποννήσιους πολιόρκησαν την πόλη των Πλαταιών απειλώντας με αφανισμό την ιστορική και ηρωική πόλη των Περσικών πολέμων. Στη πολιορκία αυτή κάνει ιδιαίτερη μνεία ο Θουκυδίδης και υπερθεματίζει τη πρεσβεία των Πλαταιών στους Σπαρτιάτες. Οι πολιορκημένοι υπενθύμισαν στους Λακεδαιμόνιους την ηρωική τους στάση κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ξέρξη αλλά και τον προδοτικό ρόλο του νέου συμμάχου της Σπάρτης, δηλαδή της Θήβας. Τους υπενθύμισαν επίσης τον ιερό όρκο που είχαν δώσει ΟΛΟΙ οι Έλληνες να μετά την μάχη του 479π.Χ. να μην πειραχθεί ποτέ η πόλη τους.


Μετά από δύο χρόνια πολιορκίας, οι Πλαταιές έπεσαν, οι Θηβαίοι έσφαξαν όλους τους μαχητές και όλες οι συνθήκες καταστρατηγήθηκαν! Μία σκοτεινή ιστορία τόσο της Σπάρτης όσο και ολόκληρου του Ελληνισμού.. Πού έφταιξαν όμως και οι ίδιοι οι Πλαταιείς; Για ποιο λόγο ο μέγιστος Θουκυδίδης στέκεται τόσο πολύ σε αυτό το επεισόδιο του πολέμου;

Η απάντηση είναι ολοφάνερη στις μέρες μας. Όπως τότε οι Πλαταιείς, σήμερα οι νεοέλληνες πέφτουμε σε λάθη στρατηγικής που μπορεί να αποβούν μοιραία για την πατρίδα. 

Όπως στις Πλαταιές το 479π.Χ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες με τον ηρωισμό τους έδειξαν τον δρόμο για τη νίκη των συμμάχων κατά του φασισμού. 

Τότε οι Πλαταιείς επαναπαύτηκαν σε αυτή τη νίκη και στις συνθήκες που υπέγραψαν. Έτσι και οι Έλληνες τους σήμερα! 

Τότε οι Πλαταιείς δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της πόλης τους αλλά επαναπαύτηκαν στη συμμαχία με την Αθήνα. Έτσι και οι Έλληνες τους σήμερα.

Τότε οι Πλαταιείς προτίμησαν τη διπλωματία χωρίς τη κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση εξωτερικού κινδύνου. Έτσι και οι Έλληνες του σήμερα.

Ακόμη ένα ιστορικό παράδειγμα μας δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η διπλωματία κατευνασμού απέναντι στους “γείτονες” αλλά και πόσο θανάσιμη είναι η τυφλή εμπιστοσύνη μας απέναντι σε “συμμάχους”. Αλλά πολύ περισσότερο μας δείχνει πόσο εγκληματική είναι η απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από την πολιτική ηγεσία των Μνημονίων. Και πόσο δίκιο έχουν οι εγχώριοι εχθροί του Ελληνισμού που πασχίζουν να μη διδάσκεται ο Θουκυδίδης στους νεοέλληνες… 
Νίκος Τοπούζης 
Ιστορικός Συγγραφέας 
Μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply