Ἀνακύκλωσις στό σπίτι; Ναί, ἐὰν μᾶς πληρώσετε!

Ἀνακύκλωσις στό σπίτι; Ναί, ἐὰν μᾶς πληρώσετε!2πηγή

Ναί, θαυμάσια ἰδέα!!! Συμφωνῶ ἀπολύτως! Ἡ ἀνακύκλωσις πρέπει νὰ μπῇ στὴ ζωή μας μὲ κάθε δυνατὸν τρόπο! 
Ἀλλά….

Ὅταν ἀγοράζουμε ἀγαπητοί μου κάποιο προϊόν, μέσα στὴν τιμή του εἶναι καὶ τὸ κόστος τῆς συσκευασίας του.
Αὐτὰ ὅλα τὰ ὑλικά, ἐδῶ καὶ χρόνια, πηγαίνουν ὑπὲρ …ἀέρος!
Βλέπετε, κάποιοι ἔχουν φροντίσει γιὰ ἐμὰς πρὶν ἀπὸ ἐμάς!
Πληρώνουμε τὴν συσκευασία ἑνὸς προϊόντος καὶ μετὰ ξαναπληρώνουμε γιὰ νὰ ἀνακυκλωθῇ!!!
Ὤ, ναί!!! Δυστυχῶς ἤ εὐτυχῶς, πληρώνουμε γιὰ νὰ ἀνακυκλωθῆ! (Ποιός πληρώνει τά αὐτοκίνητα συλλογῆς ἀπορριμμάτων; Τίς βενζίνες τους; Τό προσωπικό τους;)
Ἐπεὶ δὴ ὅμως ἐμεῖς παραμένουμε μεγαλοπρεπεῖς, εἴπαμε τὰ χρήματα τῆς ἀνακυκλώσεως νὰ πηγαίνουν στοὺς Δήμους, ποὺ οὔτως ἤ ἄλλως μᾶς στοιχίζουν ἕναν σκασμὸ λεφτά!
Ἀν τὶ ὅμως νὰ πηγαίνουν στοὺς Δήμους, αὐτὰ πηγαίνουν στὶς τσέπες τῶν …πονηρῶν!
Οὐσιαστικῶς, ἐτοῦτοι οἱ …πονηροί, ἔχουν βρεῖ τὸν μήνα ποὺ θρέφει τοὺς ἔντεκα… Καὶ τζᾶμπα πρώτη ὕλη καὶ …χρωστοῦν τῆς Μιχαλοῦς, σὲ φόρους, εἰσφορές, ἐπιταγές….
Δῆλα δὴ καὶ τζᾶμπα καὶ ἁρπάκτρες!

Ἀπὸ τὴν ἄλλην,  ἔχουν ἐπιστρατεύσει ὅλους τοὺς ΛΑΘΡΟμετανάστες τοῦ λεκανοπεδίου πρὸ κειμένου νὰ μὴν χάνουν τίποτα! Ἔως καὶ μὲ κολλητικὲς ταινίες κυκλοφοροῦν, πρὸ κειμένου νὰ μαζεύουν ἀκόμη καὶ τὶς πινέζες!!!

Κι ἐρωτῶ, θά λαμβάνουν οἱ Δῆμοι κάποια χρήματα; Ἤ ὄχι;
Διότι ἐὰν δὲν λαμβάνουν χρήματα οἱ Δῆμοι, τότε πουλάκια μου νὰ πᾶτε νὰ βρεῖτε τὰ ἀπορρίματά μας στὶς χωματερές!!!
Χρόνια κάνουμε ἀνακύκλωσι, χρόνια τρέχουμε νὰ ἐνημερώσουμε τὸν κόσμο, χρόνια μαλώνουμε, ὅταν βλέπουμε ἀνεγκεφάλους νὰ ῥίχνουν στοὺς κάδους ὅ,τι τοὺς καπνίσει… Σώνει… Ἀρκεῖ!
Τώρα, γιὰ νὰ βάλουμε στὰ σπίτια μας τὰ μηχανήματά σας, θὰ πρέπῃ κάποιος νὰ πάρῃ χρῆμα. Ἀφῆστε δὲ ποὺ μὲ τὶς δικές μας πλᾶτες κάποιοι θησαυρίζουν!
Ἐλᾶτε μὲ χρῆμα καὶ βλέπουμε!
Προσωπικῶς κόβω καὶ τὴν ἀνακύκλωσι γενικῶς!
Σᾶς βαρέθηκα!

Φιλονόη. 

 Υ.Γ.1. Πληρῶστε καὶ μερικοὺς ὁδοκαθαριστές… Χολέρα θὰ πάθουμε!

Υ.Γ.2. Ἄααα… Νὰ μὴν τὸ ξεχάσω! Αὐτὴ ἡ πράσινη ἀνάπτυξις μόνον ἀνάπτυξις δὲν εἶναι! Τόση μόλυνσις στὸ περιβᾶλλον, οὔτε σὲ περιόδους συνειδητῶν καταστροφῶν δὲν ἔχουν συμβεῖ. Κι ἐπεὶ δὴ μᾶς ἔχετε γανώσει τὰ αὐτιὰ μὲ τὰ παραμύθια σας, καθαρίστε πρῶτα τὶς ἀνεμογεννήτριες, τὰ φωτοβολταϊκά, στεῖλτε τὰ στὴν ἀνακύκλωσι καὶ μετὰ ἐλᾶτε νὰ ξανασυζητήσουμε γιὰ κουραφέξαλα!

Υ.Γ.3. Κάφροι, ἔ κάφροι!

«Ανακύκλωση στο σπίτι»

_νακύκλωσις στ_ σπίτι!

Την έναρξη του  ευρωπαϊκού έργου «Ανακύκλωση στο Σπίτι», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life plus, εγκαινίασε ο Δήμος Αμαρουσίου, με την ανάπτυξη και παρουσίαση του πρώτου οικιακού οικολογικού ανακυκλωτή, στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο εθνικός εκπρόσωπος για το πρόγραμμα LIFE από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Πρωτόπαπας, η καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου – Μαλαμή, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης, ενεργών πολιτών και εθελοντών.Ο δήμαρχος Αμαρουσίου  Γιώργος Πατούλης στο καλωσόρισμά του προς τους παρευρισκόμενους υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

«Για εμάς στο Δήμο Αμαρουσίου η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αποτελούν προτεραιότητα και το αποδεικνύουμε εμπράκτως καθημερινά.

Αρωγοί στην προσπάθειά μας είστε εσείς οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης μας, που επιθυμείτε με την παρουσία σας να συμμετέχετε ενεργά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας» σημείωσε ο κος Πατούλης προσθέτοντας ότι «θα ήταν ιδανικό δράσεις σαν αυτή να υλοποιούνται σε κάθε Δήμο, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, ή σε κάθε γραφείο σε καθημερινή βάση, προκειμένου η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων μας» .

Ο Δήμος Αμαρουσίου εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και είναι πιστοποιημένος με ISO 14001, ενώ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έχει υλοποιήσει προγράμματα όπως οι «Ενεργειακοί Πρεσβευτές» και οι «Ενεργειακές γειτονιές». Έχει υπογράψει επίσης το «Σύμφωνο Δημάρχων για την Ενέργεια και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής», οργανώνοντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης των συμπολιτών και των μαθητών της πόλης. Συμμετέχει παράλληλα ενεργά στην εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, συνεργαζόμενος με όλα τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στο Μαρούσι έχει ξεκινήσει από το 1994 η εφαρμογή ενός πολυσυλλεκτικού συστήματος ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το οποίο καταφέρνει σήμερα να παρέχει τη δυνατότητα ανακύκλωσης μίας σειρά υλικών όπως: υλικών συσκευασίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων μπαταριών οικιακού τύπου και πολλών άλλων υλικών.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δημήτρης Καρλαύτης επισήμανε ότι «το ευρωπαϊκό έργο «Ανακύκλωση στο Σπίτι» δίνει έμφαση στην εθελοντική ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, ξεκινώντας από το ίδιο τους το σπίτι, απευθύνοντας πρόσκληση προς όλους μικρούς και μεγάλους «φίλους της ανακύκλωσης» σε όλα τα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της πόλης να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου.

Στις εισηγήσεις τους ο κος Γιώργος Πρωτόπαπας αναφέρθηκε στο θέμα «Το Χρηματοδοτικό Εργαλείο LIFE+ και το Περιβάλλον» και η κα Μαρία Λοϊζίδου – Μαλαμή ανέπτυξε το θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων στους Δήμους».

Στο καινοτόμο σύστημα ανακύκλωσης που εγκαινιάζει ο Δήμος Αμαρουσίου αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Μιχάλης Χρηστάκης, ενώ η υπεύθυνη της Μονάδας Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Πόρων του Δήμου Αμαρουσίου Μαριάνα Μαρκουλή παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Έργο «Ανακύκλωση στο Σπίτι».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντας Γαρδέλης, οι αντιδήμαρχοι  Νικόλας Αλεπούς και Βασίλης Κόκκαλης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ρένα Χαλιώτη, Νώντας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Σμυρνής, Παναγιώτης Σαγρής, Ελευθέριος Μαγιάκης και Πέτρος Κούκουζας.

Το έργο «Ανακύκλωση στο Σπίτι» που υλοποιείται από το Δήμο Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας και τη Συμβουλευτική Εταιρεία Envireco, αφορά το σχεδιασμό, την κατασκευή και την πιλοτική λειτουργία μιας οικιακής συσκευής ανακύκλωσης και συμπίεσης οικιακών απορριμμάτων χαρτιού μετάλλου και πλαστικού.

Η λειτουργία του οικιακού ανακυκλωτή θα συμβάλει:

-Στην καλύτερη διαλογή των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.

-Στη μεγαλύτερη αξιοποίηση των χρήσιμων υλικών που περιέχονται στα σκουπίδια μας.

-Στην επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης ανά σπίτι.

-Στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.

-Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που εναποτίθενται στις χωματερές.

Ἀμαρυσία

(Visited 23 times, 1 visits today)
One thought on “Ἀνακύκλωσις στό σπίτι; Ναί, ἐὰν μᾶς πληρώσετε!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἀνακύκλωσις στό σπίτι; Ναί, ἐὰν μᾶς πληρώσετε! « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply