Ἐμπόριον ἀνθρώπων.

Ἡ δουλεία…
Ἡ σάρκα…
Ἡ παράνοια…
Γιατί ἀκόμη γυναῖκες, ἀλλά καί ἄντρες κάποιες φορές, πέφτουν θύματα;
Γιατί καμμία πολιτεία, σέ καμμίαν περίοδο τῆς ἀνθρωπότητος καί κανένα δίκαιον δέν ἔχει πάψῃ αὐτήν τήν κατάντια;

Κάθε φυλή, κάθε χρῶμα, κάθε ἡλικία θρηνεῖ θύματα…
Κι ὅλα αὐτὰ  μόνον γιὰ μίαν πλαστὴ καὶ ἀκριβὰ πληρωμένη ἡδονή…

Φιλονόη. 

Human trafficking

“Φτάνει μια στιγμή,ένα δευτερόλεπτο της ημέρας.Μιας ημέρας που υποδέχεσαι σαν μια νέα ευκαιρία,ένα νέο ξεκίνημα.Ίσως κάτι διαφορετικό,κάτι καλύτερο.Όμως ο ήλιος δε λάμπει το ίδιο μέσα στο μικρό δωματιάκι.Το αεράκι δε μου δροσίζει το ιδρωμένο μέτωπο ακόμα κι αν είμαι γυμνή.Η ελπίδα της καινούργιας μέρας αργοσβήνει και η χαρά σπιλώνεται από τρόμο και ανησυχία.Τα χέρια που κάποτε με χάιδευαν,τώρα μ’αγγίζουν με συντριπτική ένταση και μανία.Η γλυκιά φωνή που μου μιλούσε,αντικαταστάθηκε με μια αλώβητη χροιά.   Το σώμα μου δε το νοιώθω δικό μου.Είναι σαν ρούχο δουλειάς που κάθε μέρα γίνεται και πιο βρώμικο.   Η ψυχή μου όμως είναι ακόμα δική μου και αργοπεθαίνει λεπτό προς λεπτό……”

ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝθΡΩΠΩΝ…

Η εμπορία σαρκός είναι το παράνομο εμπόριο των ανθρώπων για τους σκοπούς της αναπαραγωγικής δουλείας, εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, ή μια σύγχρονη μορφή σκλαβιάς.Το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Προσώπων, ειδικά Γυναικών και Παιδιών εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στο Παλέρμο της Ιταλίας το 2000, και είναι μια διεθνής νομική συμφωνία που επισυνάπτεται στην σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του                Διεθνους Οργανωμένου εγκλήματος. Είναι γνωστό ότι η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής τους (trafficking in human beings) έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Εκτιμάται μάλιστα ότι αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη «εγκληματική επιχείρηση» μετά την παράνομη εμπορία ναρκωτικών και όπλων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNICEF, ένα περίπου εκατομμύρια παιδιά προωθούνται κάθε χρόνο στην πορνεία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔOM) εκτιμά ότι μόνο κατά το έτος 2000 περίπου 700.000 γυναίκες προωθήθηκαν με εξαναγκασμό, εξαπάτηση ή εξαγορά στην πορνεία σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ τουλάχιστον 300.000 γυναίκες από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη προωθήθηκαν από τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος στην πορνεία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που διακινούνται παράνομα πωλούνται και αγοράζονται τουλάχιστον τρεις φορές

 ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι αιτίες ανάπτυξης του σύγχρονου δουλεμπορίου ανθρώπων συνδέονται άμεσα με τις αιτίες αύξησης της διεθνούς μετανάστευσης. Η φτώχεια, η ανεργία, η βία, καθώς και οι συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης αποτελούν τους κύριους λόγους αναζήτησης καλύτερης τύχης στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Η παγκόσμια τάση επιδείνωσης της φτώχειας των γυναικών έχει άμεσα επηρεάσει αυτό που θα αποκαλούσαμε «θηλυκοποίηση της μετανάστευσης». Είναι γνωστή η σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν μόνες τους, αναζητώντας διεξόδους επιβίωσης αλλά και για να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους.Οι μορφές βίας και εξαναγκασμού που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, ο βιασμός, οι ξυλοδαρμοί, η παρακράτηση χρημάτων που τους ανήκουν, ο εγκλεισμός και η απομόνωσή τους, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, στοχεύουν κατά κύριο λόγο στο να αποκλείσουν κάθε απόπειρα απόδρασης της γυναίκας στην εξασφάλιση υψηλότερων δυνατών κερδών με την αποδοχή περισσοτέρων πελατών και στον προσωπικό εξευτελισμό αλλά και την αποξένωση από καθετί που σηματοδοτεί το προσωπικό. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα προορισμού και διέλευσης γυναικών και παιδιών που διακινούνται παράνομα. Οι χώρες προέλευσης περιλαμβάνουν τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, την Αλβανία, τη Νιγηρία και το Σουδάν. Τα περισσότερα παιδιά που διακινούνται από την Αλβανία στην Ελλάδα υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία. 

‘’Πόσος ακόμα καιρός για να χαθώ;Να είμαι μια απλή κοπέλα στη δική μου ιστορία;Ακόμα και οι αναμνήσεις δεν με κρατάνε πλέον ζωντανή.Κάποτε ίσως να έλεγα Ότι φοβάμαι να πεθάνω..τώρα όμως είναι το κλειδί για την ελευθερία μου.Κι αν καταφέρω να βγώ ζωντανή,θα ζω όντως;’’

ΤΕΛΟΣ

Oρισμένα θύματα εξαναγκάστηκαν να παντρευτούν τους διακινητές τους ή συνεργάτες τους για να «νομιμοποιήσουν» την παραμονή τους στην χώρα.Πρόκειται για γυναίκες που προέρχονται από φτωχά κράτη, οι οποίες συχνά παραπλανώνται με ψευδείς υποσχέσεις για καλύτερη ζωή στην Ελλάδα ή αλλού. Στη συνέχεια δέχονται απειλές για να εργαστούν στη βιομηχανία του σεξ παραδίδοντας όλα τα χρήματα και έγγραφά τους στους διακινητές.

Από τις αρχές του ’90 μέχρι σήμερα οι Ελληνες πελάτες αυξήθηκαν κατά 600% και σήμερα -σύμφωνα με εκτιμήσεις- ένας στους τέσσερις Ελληνες άντρες πληρώνει για τις υπηρεσίες των θυμάτων του trafficking. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οι γυναίκες αυτές σπάνια βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν τους διακινητές τους. Η αναλογία Ελληνίδων και αλλοδαπών θυμάτων έχει αλλάξει δραματικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα. Ετσι, ενώ τότε οι Ελληνίδες αποτελούσαν το 70%, σήμερα το 80% των θυμάτων είναι αλλοδαπές. 

¨Φοβάμαι,κάνει κρύο,είμαι μόνη.Ξαφνικά ένα φώς ξεχύνεται πάνω μου..Ίσως με γελούν τα μάτια μου αλλά οι γκρίζοι τοίχοι είναι τώρα λευκοί και καθαροί.Το πονεμένο μου σώμα,δεν με πονάει πια.Γύρω μου βλέπω τα αγαπημένα μου πρόσωπα.Πρόσωπα που στερήθηκα τα τελευταία 3 χρόνια της ύπαρξης μου.Δεν μπορώ να τους ακούσω, αλλά είμαι σίγουρη οτι τους βλέπω καθαρά.Σκέψεις συγκεχυμένες με όνειρα και εφιάλτες,εικόνες ζωντανές σαν διαφάνειες πίσω από τα βλέφαρα μου.Ακούω μια αργή,βαριά αναπνοή.Μοιάζει αβάστακτη, άρρυθμη..Χάνεται μέσα στα βουλωμένα μου αφτιά.Μοιάζει να είναι η τελευταία,και είναι τόσο λυτρωτική που για μια στιγμή..ξεχνάω πως είναι η δική μου…..” 

Stop selling 

Κάθε ένα από αυτά τα κορίτσια θα μπορούσε να είναι η φίλη σας, η γειτόνισσα σας ακόμα και ένα οικογενειακό σας πρόσωπο..Κανένα από τα θύματα δεν αντέχει πάνω από 4 χρόνια.Θα δούλευε ώσπου να πεθάνει σαν σκλάβα σ’ ένα πορνείο, θα δολοφονούνταν επειδή παραβίασε τους όρους του αφέντη τους ή θα πάθαινε ηπατίτιδα ή AIDS. Το δουλεμπόριο ανθρώπων είναι ο τραγικός απόηχος της οικονομικής μετάβασης στην Ανατολική Ευρώπη. Πρέπει όλοι εμείς να συνεργαστούμε εναντίων αυτών των αδίστακτων εγληματιών. Παράλληλα πρέπει να δημιουργήσουμε ελπιδοφόρο κλίμα για τα θύματα.Να δείξουμε στις νεαρές γυναίκες αλλά και στα παιδιά της σύγχρονης σκλαβιάς ότι αξίζει να ζήσουν την ζωή τους χωρίς ντροπή μετά από όλα όσα πέρασαν..Η σύγχρονη σκλαβιά υπάρχει μόνο επειδή εμείς αδιαφορούμε……..

 Κείμενο-Φωτογραφίες

Νιόβη Αναγνωστοπούλου

Photographer & Fashion Artist

Σοφοκλέους 10

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply