Τὰ ὀρυχεῖα εἶναι θάνατος γιὰ τὸν τόπο!

Τοὐλάχιστον ὅπως ἔχουν δομηθῆ κι ὅπως ἔχουν προγραμματισθῇ.
Καταστροφὴ περιβάλλοντος, καταστροφὴ ὑγείας συνανθρώπων μας, κανένα ὄφελος γιὰ τὴν χώρα.
Ἕνα σκέτο ξεπούλημα, δίχως ὅρια, λογικὴ καὶ συναίσθησι εὐθύνης.
Οἱ ἄνθρωποι ἔχουν ἀρχίσῃ νὰ ἀντιλαμβάνονται τὸ πόσο μεγάλα προβλήματα συνοδεύουν τὶς ἐξορύξεις μετάλλων καὶ συσπειρώνονται. Αὐτὰ τὰ προβλήματα θὰ τὰ ἀντιμετωπίσουμε ὅλοι! Σὲ κάθε μεριὰ τοῦ τόπου, μὲ κάθε τρόπο. 
Ἐὰν δὲν προλάβουμε τὸ κακὸ στὴν ἀρχή του, μετὰ θὰ εἶναι πάρα πολὺ ἀργά.

Τί λέτε;
Ἄρχισαν νά καταπιάνονται τά Μέσα Μαζικῆς Ἐξαθλιώσεως μέ κάτι πού δέν τσούζει τό σύστημα ἤ μήπως κι αὐτό τυχαῖον εἶναι;  Ὁλόκληρο ἀφιέρωμα κάνει τὸ ἔθνος. Κι ὄχι μόνον…

Πᾶμε γιά νέες Κερατέες; 
Κατὰ πῶς φαίνεται ναί…
Κι ἔτσι πρέπει.

Φιλονόη. 

Στη Θράκη κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ, Βαγγέλης Λιβιεράτος, δεν θέλει, αλλά πιέζεται, να βάλει την υπογραφή του για να ξεκινήσει η εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Έβρου.

Μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο οι κάτοικοι της Χαλκιδικής διαδήλωσαν για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα ορυχεία χρυσού στην περιοχή τους. Δεν μπορούν αλλιώς να εξηγήσουν την εμμονή της κυβέρνησης να αναπτύξει την περιοχή τους με το έτσι θέλω, τη στιγμή που αντιδρούν κάτοικοι, φορείς, δήμοι, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, μέχρι και οι βουλευτές Ροδόπης και Έβρου. Η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» απορρίφθηκε απ’ όπου κι αν παρουσιάστηκε στην περιοχή. Τόσο από τα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Σαπών όσο και από την περιφέρεια. Εχει πάρει όμως την προέγκριση του ΥΠΕΚΑ.

Τα οικονομικά

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Μαρκόπουλος, επανειλημμένα έχει δηλώσει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του «από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην έγκριση της Προκαταρκτικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εργου Περάματος». Οπως λέει, η απόφαση καταδεικνύει την πλήρη συμβατότητα του έργου με την προστασία του περιβάλλοντος, την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δηλώνει επίσης ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να έχει ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με την τοπική κοινωνία για τα πλεονεκτήματα της σημαντικής αυτής επένδυσης στην περιοχή και τα ωφελήματα που θα προκύψουν για όλα τα μέρη. Υπογραμμίζει ότι η περιβαλλοντική μελέτη του έργου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους αυστηρούς όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η εταιρεία, το Εργο Χρυσού Περάματος θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης με θετική συνεισφορά στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα λειτουργίας και κοινωνικής υπευθυνότητας. Η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ» είναι φορέας της επένδυσης του Εργου Χρυσού Περάματος στη Θράκη με κεφάλαιο επένδυσης 150 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 190 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 660 εκατ. ευρώ. Οι φόροι (40%) από τη λειτουργία του έργου υπολογίζονται σε 260 εκατ. ευρώ και αποτελούν σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία (σ.σ. οι υπολογισμοί έγιναν με τιμή χρυσού 1.400 δολάρια ανά ουγκιά).

Περίπου το 70% της επένδυσης κεφαλαίου και 100% του κόστους λειτουργίας προβλέπεται να παραμείνουν στην Ελλάδα, ειδικότερα στην περιοχή της Θράκης, με τη μορφή μισθών, υπηρεσιών, προμηθειών, έργων μηχανικού, μεταφορές, ενέργεια κ.λπ. Το έργο θεωρείται κοινωνικά επωφελές με οικονομικούς όρους. «Στην ανάλυση ελήφθη υπόψη και η περιβαλλοντική διάσταση. Τα δύο οικονομικά μεγέθη (Κοινωνικός ΣΕΑ -Συντελεστής Εσωτερικής Απόδοσης- και Κοινωνική ΚΠΑ -Καθαρή Παρούσα Αξία-), τα οποία μετρήθηκαν σε κοινωνική βάση, εμφανίζονται θετικά σ’ όλα τα σενάρια αποτίμησης».

Η εταιρεία θα επενδύσει 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του έργου σε διάστημα 18 μηνών, και 200 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του έργου σε διάστημα 8 ετών. Το έργο θα δημιουργήσει 370 θέσεις εργασίας στο αρχικό στάδιο κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας στη φάση λειτουργίας του. Παράλληλα, η έμμεση απασχόληση στην περιοχή λόγω του έργου θα ανέλθει σε 800 θέσεις εργασίας.

Το αντίτιμο

Οι Θρακιώτες όμως δεν το θέλουν. Είναι χαζοί; Δεν θέλουν δουλειά; Δεν θέλουν ανάπτυξη; Δεν θέλουν να πλουτίσουν; «Θέλουμε να ζήσουμε», απαντά ο Γιώργος Δεμερίδης, δασολόγος, μέλος της διανομαρχιακής επιτροπής κατοίκων και φορέων των νομών Εβρου και Ροδόπης, που αντιδρούν στην επένδυση. «Η περιβαλλοντική μελέτη χωλαίνει από παντού», λέει και κάνει λόγο για σύμπνοια «της εταιρείας με υπουργεία». Στην εξόρυξη θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο,το οποίο μάλιστα δεν απομακρύνεται μετά τη διαδικασία, λέει ο Γ. Δεμερίδης. Το κυάνιο, προσθέτει, εξατμίζεται στους 25 βαθμούς Κελσίου, ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, υγροποιείται και πέφτει στη γη με τη βροχή. «Προτείνουν να κάνουν μία λίμνη τοξικών τελμάτων, 70 στρέμματα. Ή θα γίνεται αφυγροποίηση των τοξικών με πρεσάρισμα, και θα εναποτίθενται σε ένα ρέμα που θα κλείνεται από χωμάτινο φράγμα», τονίζει. Το ρέμα, όπως λέει, καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνη-Μεσημβρία, και με μια έντονη βροχή, υπάρχει πιθανότητα να ξεχειλίσει και να πλημμυρίσει το χώρο. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων.

Το δάσος

Επίσης, η περιοχή όπου θα γίνει η εξόρυξη βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοφυές δάσος μαύρης πεύκης, έκτασης 2.000 στρεμμάτων, το μοναδικό ίσως σε απόσταση 200 μ. από τη θάλασσα.

Μέσα στο πυκνό δάσος της ορεινής Χαλκιδικής βρίσκεται και η έκταση όπου θα γίνει η νέα εξόρυξη στη περιοχή Σκουριές. Το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε συνολική έκταση 3.200 στρ. στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», από την οποία θα υλοτομηθούν τα 1.800 στρ. δάσους. «Με μια παραχώρηση με συμβολικό τίμημα 1 ευρώ», υποστηρίζουν κάτοικοι και φορείς που αντιδρούν. Τα βάζουν μάλιστα και με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Πάχτα, ο οποίος είχε καρατομηθεί επί κυβέρνησης Σημίτη, όταν του καταλογίστηκε ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη του ξενοδοχείου «Πόρτο Καρράς». Τον καταγγέλλουν για προσωπικά ανταλλάγματα, ενώ ο ίδιος δηλώνει υπέρ της επένδυσης γιατί θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και αρνείται τις καταγγελίες.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν σε μάχες μεταξύ κατοίκων που είναι υπέρ και κατά της επένδυσης, με ΜΑΤ, δακρυγόνα και συλλήψεις, που είχαν αποτέλεσμα μέχρι και φωτιές στο δάσος από τα δακρυγόνα.

Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε στο ΣτΕ ο τρόπος παραχώρησης της έκτασης, ενώ αναμένεται απόφαση του ΣτΕ από το καλοκαίρι για την περιβαλλοντική μελέτη, πάντα έπειτα από προσφυγές των αντιδρώντων.

«Η έκταση δεν παραχωρήθηκε για 1 ευρώ. Η εταιρεία κατέβαλε 2,2 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση», λέει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της «Ελληνικός Χρυσός», Κώστας Γεωργαντζής. Επισημαίνει ότι δεν αντιδρά η πλειονότητα των κατοίκων, αλλά μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ενισχύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2012. Τα 3/4 της εξόρυξης θα γίνουν με τούνελ και το 1/4 επιφανειακά, καθώς το κοίτασμα φτάνει τα 800 μ. βάθος. Στις 600 υπάρχουσες θέσεις εργασίας αναμένεται να προστεθούν ακόμη 1.600 νέες, ενώ θα αναπτυχθούν 3.500 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Με στολές, σαν αυτές που θα φορούν οι εργαζόμενοι υποχρεωτικά στα ορυχεία για να προστατεύονται από τα τοξικά απόβλητα, ντύθηκαν οι διαδηλωτές, για να δώσουν έμφαση στη ζημιά που υφίσταται το περιβάλλον

 Πορεία στη Βουλή από Σκουριές και Κερατέα

Στην Αθήνα μετέφεραν τον αγώνα τους οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που αντιτίθεναι στην επέκταση των εξορύξεων στην περιοχή Σκουριές στη βόρεια Χαλκιδική από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Ετσι το πρωί του Σαββάτου, επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής, μαζί με κατοίκους της Κερατέας και ομάδα Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών από την Αθήνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Συντάγματος. Στην πορεία συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Οι διαμαρτυρόμενοι δημιούργησαν έναν αυτοσχέδιο επιτάφιο δέντρων, συμβολίζοντας τα χιλιάδες δέντρα που κόβονται στις Σκουριές Χαλκιδικής, ενώ φόρεσαν και στολές, σαν αυτές που είναι υποχρεωμένοι να φορούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία για να προστατευθούν από τα τοξικά απόβλητα.

Η πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση ψηφισμάτων στη Βουλή, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα (το 95% των μεταλλείων της Χαλκιδικής κατέχει καναδική εταιρεία).

Τοξικά

«Με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η εταιρεία ”Ελληνικός Χρυσός” το ένα έκτο της Χαλκιδικής θα είναι μεταλλείο. Ολόκληρα βουνά θα αλεστούν και αφού επεξεργαστούν θα μείνουν στην περιοχή ως τοξικά απόβλητα επ’ άπειρον» υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Ζουμπάς, μέλος των επιτροπών κατοίκων Χαλκιδικής ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα ως «μια φαραωνική διεργασία σε 317.000 στρέμματα, που θα μετατρέψει τη Χαλκιδική από τουριστική-αγροτική περιοχή, σε βιομηχανική».

«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης του χώρου που πλήττεται» εξήγησε ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το εθνικό όφελος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα για τη χώρα θα είναι μηδενικό, καθώς τα μεταλλεύματα θα εξάγονται μέσω συμπυκνωμάτων και το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράττει φόρους από αυτά».

Τα μέλη των επιτροπών κατοίκων κατήγγειλαν επίσης ότι για την προβλεπόμενη εξόρυξη 380 εκατομμυρίων τόνων χρυσού και χαλκού σε 25 χρόνια, θα χρησιμοποιούνται 80 τόνοι κυάνιο το χρόνο, ενώ υπογράμμισαν ότι η δραστηριότητα αυτή θα επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό, την οικονομία και τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα είναι τεράστιες.

ἔθνος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Τὰ ὀρυχεῖα εἶναι θάνατος γιὰ τὸν τόπο!

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *