Τί εἶναι Ἠλεκτρισμός;

Τι είναι ηλεκτρισμός; Αυτή η ερώτηση είναι αδύνατο να απαντηθεί γιατί η λέξη “ηλεκτρισμός” έχει πολλές αντιφατικές έννοιες. Αυτές οι διαφορετικές έννοιες δεν είναι συμβατές, και οι αντιφάσεις τουs μπερδεύουν τον καθένα. Αν δεν καταλαβαίνετε τον ηλεκτρισμό , δεν είστε οι μόνοι. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί, οι μηχανικοί και οι επιστήμονες δίνουν σκληρό αγώνα για να συλλάβουν την αρχή.
Προφανώς ο “ηλεκτρισμός” δεν μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Δυστυχώς έχουμε ορίσει τον  ηλεκτρισμό με ένα τρελό τρόπο. Επειδή η λέξη ” ηλεκτρισμός” της λείπει ένα μοναδιαίο νόημα, δεν μπορούμε ποτέ να κατανοήσουμε τη φύση του ηλεκτρισμού. Στο τέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι δεν υπάρχει  τέτοιο πράγμα όπως “ηλεκτρισμός” ! Εδώ είναι ένα γρήγορο παράδειγμα για να αναλύσουμε το πρόβλημα.

Οι γεννήτριες παράγουν ηλεκτρισμό;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, σκεφτείτε το λαμπτήρα των νοικοκυριών. Μέσα στο νήμα του λαμπτήρα τα φορτία (τα ηλεκτρόνια) κάθονται σε ένα μέρος και κουνιούνται πέρα ​​δώθε. Αυτό είναι το εναλλασσόμενο ρεύμα. Την ίδια στιγμή, τα κύματα του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου κινούνται γρήγορα προς τα εμπρός. Αυτό το κύμα ενέργειας δεν κουνιέται πέρα δώθε αντίθετα τρέχει κατα μήκος των καλωδίων από τις μακρυνές γεννήτριες μέχρι τη λάμπα. Τώρα, ρωτήστε τον εαυτό σας το εξής: όταν ο “ηλεκτρισμός” ρέει, αυτό ονομάζεται ηλεκτρικό ρεύμα; Ναι; Αν ναι, τότε ο  ηλεκτρισμός “.είναι φορτίο .Και ως εκ τούτου πρέπει να πούμε ότι ο ηλεκτρισμός “ κάθεται μέσα στα καλώδια και δονείται πέρα δώθε. Οι γεννήτριες δεν το δημιουργούν, και δεν ρέει προς τα εμπρός.
Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε αν ο  ηλεκτρισμός “ είναι μια μορφή ενέργειας. Εάν είναι ενέργεια, τότε ο ηλεκτρισμός “ είναι φτιαγμένος απο ηλεκτρομαγνητικά πεδία, και δεν κουνιέται πέρα δώθε μέσα στα καλώδια.Οι γεννήτριες τον δημιουργούν και τρέχει κατά μήκος των καλωδίων με μεγάλη ταχύτητα. Αλλά ο  ηλεκτρισμός “ δεν μπορεί να είναι και τα δύο!
Ποιο από τα δύο είναι πραγματικά  ηλεκτρισμός; Είναι η ταλάντωση των ηλεκτρονίων ή μήπως είναι η μεγάλη ταχύτητα του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ενέργειας;

Οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν ενιαίο ορισμό. Τα βιβλία δίνουν αντικρουόμενες απαντήσεις, έτσι δεν * υπάρχει * απάντηση.
Εάν κάποιος σας ρωτήσει κατά πόσο οι γεννήτριες παράγουν  ηλεκτρισμό, ξεσκεπάζουν ένα μεγάλο ελάττωμα στον τρόπο που μιλάμε για  ηλεκτρισμό. Αν μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτό το ελάττωμα, ίσως οι εξηγήσεις μας στο τέλος να έχουν νόημα.
Παρακάτω είναι οι πέντε πιο κοινές έννοιες της λέξης  ηλεκτρισμός “. Ποιά από όλες νομίζετε ότι είναι σωστή; Σκεφτείτε προσεκτικά, γιατί αν μία από αυτές τις έννοιες είναι σωστή, όλες οι άλλες πρέπει να είναι λάθος! Άλλωστε ένας “επιστημονικός όρος “ δεν πρέπει να περιέχει αντιφατικούςς ορισμούς. Δυστυχώς, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες περιέχουν όλες αυτές τις αντιφάσεις.

1. Ο επιστημονικός ορισμός : “Ηλεκτρισμός” σημαίνει μόνο ένα πράγμα: είναι τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια, το ηλεκτρικό φορτίο . 
Παραδείγματα: ηλεκτρικό ρεύμα. Ποσότητα ηλεκτρισμού. Κουλόμπ ηλεκτρισμού. 
2. Ο καθημερινός ορισμός: “Ηλεκτρισμός ” σημαίνει μόνο ένα πράγμα: το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ενέργειας που αποστέλλεται από τις μπαταρίες και τις γεννήτριες. 
Παραδείγματα: τιμή ηλεκτρισμού. Κιλοβατώρες ηλεκτρισμού. 
3. Ο σχολικός ορισμός: ” ηλεκτρισμός ” σημαίνει μόνο ένα πράγμα: αναφέρεται στη ρέουσα κίνηση του ηλεκτρικού φορτίου. 
Παραδείγματα: “ρεύμα” ηλεκτρισμού. Αμπέρ ηλεκτρισμού.  
4. ” Ηλεκτρισμός ” σημαίνει μόνο ένα πράγμα: αναφέρεται στην ποσότητα της ανισορροπίας μεταξύ των ποσοτήτων των ηλεκτρόνιων και πρωτονίων. 
Παράδειγμα: “στατικός” ηλεκτρισμός. Αποφόρτιση ηλεκτρισμού. 
5. ” Ηλεκτρισμός ” δεν είναι τίποτα άλλο από το κατηγορίες φαινομένων που αφορούν ηλεκτρικά φορτία. 
Παραδείγματα: Βιοηλεκτρισμός, Πιεζοηλεκτρισμός, Ηλεκτρισμός τριβής, θερμοηλεκτρισμός, Ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός … κλπ. 
6. Άλλοι λιγότερο κοινοί ορισμοί: Ο«ηλεκτρισμός» αναφέρεται στην ροή κίνησης της ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρική ισχύς, Watts ηλεκτρισμού) 
Ηλεκτρισμός σημαίνει πραγματικά το ηλεκτρικό δυναμικό ή e-πεδίο (Volts ηλεκτρισμού) 
«Ηλεκτρισμός»σημαίνει μόνο το λαμπερό πλάσμα αζώτου / οξυγόνου (σπινθήρες «ηλεκτρισμού») 
«Ηλεκτρισμός» δεν είναι παρά ένα πεδίο της επιστήμης (Βασικός ηλεκτρισμός, Ηλεκτρισμός για προχωρημένους) «Ηλεκτρισμός», ουσ.
Η δύναμη που προκαλεί όλα τα φυσικά φαινόμενα που δεν είναι γνωστό ότι προκαλούνται από κάτι άλλο.

(Ambrose Bierce, Λεξικό του διαβόλου , 1911)


Αν θέλουμε να συμφωνήσουμε σε ένα απλό σωστό ορισμό του «ηλεκτρισμού» ποιον ορισμό θα πρέπει να επιλέξουμε; Καλά, ίσως δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μόνον ένα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε αγνοήσει όλες αυτές τις αντιφάσεις και αντίθετα να προσποιηθούμε ότι όλοι οι παραπάνω ορισμοί είναι αλήθινοί. Παρακάτω είναι η “σαφής” και “απλή” περιγραφή του «ηλεκτρισμού» σύμφωνα με τα παραπάνω:

Ο «ηλεκτρισμός»είναι μια μυστηριώδης οντότητα ακατανόητη η οποία είναι αόρατη και ορατή την ίδια στιγμή. Επίσης, είναι ύλη και ενέργεια. Είναι ένα είδος χαμηλής συχνότητας ραδιοκύματων κατασκευασμένα από πρωτόνια. Είναι μια μυστηριώδης δύναμη που μοιάζει με μπλε-άσπρη φωτιά, και όμως δεν μπορείς να τη δεις. Κινείται προς τα εμπρός με την ταχύτητα του φωτός … όμως δονείται στο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος, χωρίς να ρέει προς τα εμπρός. Είναι εντελώς χωρίς βάρος, αλλά έχει ένα μικρό βάρος. Όταν ο «ηλεκτρισμός»ρέει μέσα από το νήμα μιας λάμπας, αλλάζει εντελώς σε φως. Ωστόσο, κανένας ηλεκτρισμός δεν χρησιμοποιείται από την λάμπα, και κάθε κομμάτι του ρέει έξω από το νήμα και πίσω στο άλλο καλώδιο. Τα Σχολικά βιβλία είναι γεμάτα από «ηλεκτρισμό», αλλά δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο! Ο «ηλεκτρισμός» είναι μια κατηγορία φαινομένων που μπορεί να αποθηκεύεται σε μπαταρίες! Αν θέλετε να μετρηθεί η ποσότητα του «ηλεκτρισμού», τι μονάδες πρέπει να χρησιμοποιήσετε; Volts «ηλεκτρισμού», φυσικά και επίσης Κουλόμπ «ηλεκτρισμού», αμπέρ, Watts, και Joules, όλα την ίδια στιγμή. Ωστόσο,ο «ηλεκτρισμός» είναι και μια κατηγορία φαινομένων. Είναι ένα είδος  εκδήλωσης. Επειδή δεν μπορούμε να έχουμε ένα ποσό ενός γεγονότος, δεν μπορούμε να μετρήσουμε πραγματικά την ποσότητα ηλεκτρισμού … έτσι δεν είναι; 
Χε,χεχε..

Η περιγραφή μου παραπάνω φαίνεται ανόητη και αδύνατη; Έχετε δίκιο. Είναι.

Η λέξη «ηλεκτρισμός» έχει τόσες αντιφατικές έννοιες, και προσπαθώ να δείξω τι συμβαίνει όταν έχουμε δεχτεί περισσότερες από μία έννοια. Ο «ηλεκτρισμός» δεν είναι αργός και γρήγορος ταυτόχρονα. Δεν είναι ορατός και αόρατος ταυτόχρονα.
Αντ ‘αυτού, περίπου δέκα ξεχωριστά πράγματα έχουν το όνομα ηλεκτρισμός. Δεν υπάρχει ένα πράγμα μοναδικό που ονομάζεται «ηλεκτρισμός».

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Ο Φραγκλίνος,ο Εντισον,ο Τόμσον, και τα εκατομμύρια των καθηγητών θετικών επιστημών θα πρέπει να έχουν μια μακρά συζήτηση με την κα McCave πριν αποφασίσουν να δώσουν μια ποικιλία από αυτοτελείς έννοιες της επιστήμης με ένα και μόνο όνομα.

Η Κα McCave εφευρέθηκε από τον Δρ Seuss. Είχε είκοσι τρεις γιους.Τους ονόμασε όλους με το όνομα “Dave.”
Κάθε φορά που ρωτάμε “ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ,” είναι σαν ρωτάμε την κα McCave “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο DAVE;” Πώς μπορεί να περιγράψει το γιο της; Δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση μιας και το ίδιο το ερώτημα είναι λάθος. Είναι λάθος να ρωτήσω “ποιος είναι ο Dave;” επειδή υποθέτουμε ότι υπάρχει μόνο ένας Dave, όταν στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι. Όλοι απλώς τυχαίνει να έχουν το όνομα Dave. Ποιος είναι ο Dave;Η Κα McCave δεν μπορεί να μας απαντήσει μέχρι που να διορθώσει πρώτα την παρανόηση μας.

Για τον ίδιο λόγο, ποτέ δεν θα βρούμε μια απλή απάντηση στο ερώτημα «τι είναι ο ηλεκτρισμός;” επειδή η ίδια η ερώτηση είναι λάθος.

Πρώτα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «ηλεκτρισμός» δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ενιαίο πράγμα που ονομάζεται «ηλεκτρισμός». Πρέπει να μάθουμε ότι, ενώ πολλά διαφορετικά πράγματα υπάρχουν στα σύρματα, οι άνθρωποι λανθασμένα αποκαλούν όλα αυτά με ένα και μόνο όνομα.

Έτσι, ποτέ μη ρωτάς “ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ». Αντ ‘αυτού, πετάξτε τη λέξη «ηλεκτρισμός» και αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα σωστά ονόματα για όλα τα επιμέρους φαινόμενα. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

  • Τι είναι το ηλεκτρικό φορτίο ;
  • Τι είναι η ηλεκτρική ενέργεια;
  • Τι είναι τα ηλεκτρόνια;
  • Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα;
  • Τι είναι το ηλεκτρικό πεδίο;
  • Τι είναι η τάση ;
  • Τι είναι η ηλεκτρική ενέργεια;
  • Τι είναι μια σπίθα ;
  • Τι είναι ο ηλεκτρομαγνητισμός ;
  • Τι είναι η ηλεκτρική επιστήμη;
  • Τι είναι ηλεκτροδυναμικό;
  • Τι είναι η ηλεκτροστατική;
  • Τι είναι τα ηλεκτρικά φαινόμενα;

Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν όλα λογικές απαντήσεις. Αλλά αν ρωτήσεις τι είναι ο ηλεκτρισμός;, τότε όλες οι απαντήσεις που θα πάρετε θα σας μπερδέψουν.


«Θυμάμαι τον καθηγητή, ο οποίος όταν ζητήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση «Τι είναι «ηλεκτρισμός»; απήντησε «Είναι όλα εξαρτάται από το τι εννοούμε με τον όρο «είναι ».” – Α. Gilchrist, ASLIB 1972

πηγή

ἐπιστήμη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply