Ἐγκαταλείπει ἡ Τουρκία τήν προοπτική ἐντάξεως στήν ΕΕ;

 

Αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρ. Ερντογάν σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe (AΕ) αναρωτιέται στο σημερινό φύλλο του εάν οι δηλώσεις αυτές σημαίνουν ότι ο Eρντογάν εγκαταλείπει την προσπάθεια ένταξης της χώρας του στην ΕΕ. 

Εάν πράγματι συνέβαινε αυτό, σχολιάζει, θα ήταν μεγάλη ανακούφιση. Ανακούφιση όχι για την Ε.Ε. (η οποία δεν πιστεύει σε αυτήν την προοπτική ένταξης εδώ και πολύ καιρό) αλλά γιατί θα σημάνει το τέλος της υποκρισίας και την επικράτηση της λογικής και της διαφάνειας. Έτσι θα καταστεί επιτέλους δυνατό κατά το δελτίο να διαπραγματευθούν οι δύο πλευρές βιώσιμες λύσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους. Οι δυσκολίες είναι πολλές και διαφορετικές καθώς αφορούν το εμπόριο, την οικονομία αλλά και ζητήματα πολιτικά.
Πιο συγκεκριμένα η ΑΕ αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εξέφρασε την προτίμησή του για την προσχώρηση της χώρας του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στον οποίο μετέχουν ορισμένες περισσότερο ισχυρές χώρες – Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν- με τις οποίες η Τουρκία μοιράζεται κοινές αξίες , σύμφωνα πάντα με την άποψη του Eρντογάν.
Παράλληλα κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι δεν θέλει πραγματικά να δεχθεί στους κόλπους της μία μουσουλμανική χώρα (κάτι που δεν είναι η Τουρκία, σύμφωνα με το σύνταγμά της, σχολιάζει η ΑΕ.
Αναμφίβολα η Ε.Ε. θα λάβει υπόψη της την επιλογή της Άγκυρας, συνεχίζει η ΑΕ και θα δώσει τέλος στην κωμωδία των τεχνητών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντικαθιστώντας τις με σοβαρή αναζήτηση για τρόπους εμπορικής , οικονομικής και εάν είναι δυνατόν πολιτικής συνεργασίας. Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας (η οποία δεν αποτελεί μέρος της Ευρώπης) είναι τέτοιοι ώστε μία πραγματική συνεργασία θα είναι λογική ενώ τα οφέλη θα είναι αμοιβαία, καταλήγει.

γεράκι τοῦ Αἰγαίου

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Ἐγκαταλείπει ἡ Τουρκία τήν προοπτική ἐντάξεως στήν ΕΕ;

Leave a Reply