Οἰνεύς, οἶνος καὶ …Αἰῶρες!

 

Οἰνεύς, οἶνος καὶ ...Αἰῶρες!Ο ΟΙΝΕΥΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΘΝΗΤΟΣ ΠΟΥ Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΚΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ Ο ΙΚΑΡΙΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕ. ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ ΠΟΥ Ο ΙΚΑΡΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕ, ΤΟ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΕ ΒΟΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ ΟΡΟΣ. ΑΥΤΟΙ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΜΕΙΞΟΥΝ ΜΕ ΝΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕ Ο ΟΙΝΟΠΙΩΝ, ΚΑΙ ΜΕΘΥΣΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΛΑ ΔΙΠΛΑ .

ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΤΙ Ο ΙΚΑΡΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ.

Η ΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΙΚΑΡΙΟΥ, Η ΜΑΙΡΑ, ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΘΩΣ ΤΟΝ ΕΘΑΒΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΗΡΙΓΟΝΗ, ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΜΑ, ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΞΕΘΑΨΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ.

Η ΗΡΙΓΟΝΗ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΚΡΟ, ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΦΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ, ΟΣΟ Ο ΙΚΑΡΙΟΣ ΕΜΕΝΕ ΑΝΕΚΔΙΚΗΤΟΣ.
ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΘΗΝΑΙΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ , ΩΣΠΟΥ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΕΞΗΓΗΣΕ ΟΤΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΝΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΗΡΙΓΟΝΗ. 
ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΑΝ.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΙΩΡΑΣ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΠΟΝΔΕΣ ΣΤΟΝ ΙΚΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΙΓΟΝΗ ΕΝΩ ΤΑ ΚΟΡΙΣΤΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΧΟΙΝΙΑ  ΔΕΜΕΝΑ ΣΤΑ ΚΛΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ. ΕΤΣΙ ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΑΙΩΡΑ.
ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΡΙΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΑΣ, ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ , ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΥΩΝΟΣ.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΑΙΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΝΩΪΚΗ ΚΡΗΤΗ, ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΩΛΙΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ -1.600. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Ἀττικὸν ἡμερολόγιον

(Visited 179 times, 1 visits today)
Leave a Reply