Κι ὅμως, οἱ πλημμῦρες ἦλθαν γιὰ νὰ μείνουν!

Οἱ πλημμῦρες, σύμφωνα μὲ τὶς ἐκθέσεις τῶν ἐπιστημόνων, ἦλθαν γιὰ νὰ μείνουν καὶ θὰ μείνουν.
Κι ὄχι μόνον ἦλθαν γιὰ νὰ μείνουν, ἀλλὰ θὰ αὐξάνονται καὶ θὰ μεγαλώνουν τὰ προβλήματα τῆς Εὐρώπης, στέλνοντας ὅλο καὶ περισσοτέρους πολῖτες της στὴν πτώχεια, στὴν πείνα καὶ στὸν θάνατο.

Καί τί πρέπει νά κάνουν λοιπόν οἱ ἡγέτες; Νά τίς ἀντιμετωπίσουν μέ ἀντιπλημμυρικά ἤ νά τίς ἀφήσουν ἔτσι κι ὅποιον πάρῃ ὁ …Χάρος…
Ἔ, ἐφ΄ ὅσον θὰ μείνουν κι ἐφ΄ ὅσον  θὰ αὐξάνονται, τί νά πιάσουν τώρα νά καταπιάνονται μέ αὐτές; Πλάκα κάνουμε; Ἔχουμε συνειδητοποιήσῃ πόσο βαρύ καί δύσκολο καί πολυέξοδο εἶναι νά τά βάζουμε μέ τήν φύσι;
Μᾶλλον ὄχι…
Πάντως οἱ ἡγέτες τῆς Εὐρώπης τὸ συνειδητοποίησαν καὶ σηκώνουν τὰ χέρια ψηλά.
Κοινῶς;
ἐχ@σθηκαν!!!
Ἀλλοίμονο στὸν κοσμάκη!

Φιλονόη.

Υ.Γ. Τί εἴπαμε πώς θέλουν νά κάνουν οἱ Κινέζοι; Νά ἐνώσουν τόν Ἀξιό μέ τούς ποταμούς τῆς Εὐρώπης; Γιατί; Γιά νά μοιρασθοῦμε τίς δικές τους καταστροφές; Δέν μᾶς φθάνουν οἱ δικές μας;

Οι πλημμύρες ήλθαν για να μείνουν

Την περασμένη Δευτέρα η άνοδος των νερών του Δούναβη έφθασε στο «ιστορικό ρεκόρ» των 8,91 μ. καταρρίπτοντας την προηγούμενη «επίδοση» των 8,60 μ. το 2006

Οπως φαίνεται, όμως, από τις τελευταίες έρευνες Ευρωπαίων υδρολόγων, οι πλημμύρες από σφοδρές βροχοπτώσεις και την υπερχείλιση σημαντικών ποταμών της Ευρώπης ήρθαν για να μείνουν, παρά τα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα, την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι χώρες, τους δορυφόρους τελευταίας γενιάς που καταγράφουν τα πάντα.

Από το 1998 έως το 2009 η Ευρώπη υπέστη 213 μεγάλες πλημμύρες με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.126 άτομα, να μείνουν άστεγοι προσωρινά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, και να σημειωθούν υλικές ζημιές πολλών δεκάδων δισ. ευρώ. Ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας (ΕΕΑ) Χανς Μπρίουνινσκς σημειώνει σε έκθεσή του ότι από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα, τα 2/3 των ζημιών από «φυσικές καταστροφές» οφείλονταν σε υδρολογικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις, υπερχείλιση ποταμών κ.λπ.) και ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε αύξηση των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών πλήττοντας το 1/5 (!) των ευρωπαϊκών πόλεων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Ο συγκεκριμένος τεχνοκράτης σημειώνει επίσης ότι οι πλημμύρες θα πολλαπλασιαστούν μεταξύ άλλων και εξαιτίας της ολοένα και αυξανόμενης τσιμεντοποίησης και μετατροπής χέρσας γης σε ασφαλτοτάπητα, οικόπεδα, βιομηχανικές ζώνες ή και αγροτικές εκτάσεις. Απηύθυνε έκκληση για την πραγματοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων και τη βελτίωση παλιότερων, ζητώντας παράλληλα να δοθεί στα ποτάμια ο χώρος που τους αρμόζει και να σταματήσει επιτέλους το μπάζωμα ρεμάτων. Οι διαπιστώσεις αυτές που είναι σωστές για να γίνουν πράξη απαιτείται να υπάρχουν άλλες κοινωνικές προτεραιότητες.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας που αναφέρουν ότι κάθε μέρα που περνά, μόνον στην Αυστρία «τσιμεντοποιείται» γη (και μπαζωμένα ρέματα…) ίση με 12 μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος για τις μελλοντικές πλημμύρες πηγάζει και από το πώς γίνονται οι πόλεις. Ολο και περισσότερο για να μειωθεί το κόστος αγοράς γης οι εργαζόμενοι χτίζουν σε περιοχές ευάλωτες σε πλημμύρες, π.χ. σε μπαζωμένα ρέματα. Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα που αυτό συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό.

Αντιπλημμυρικές πολιτικές στα λόγια…

Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Οτι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ίδιο συνέβη στις προηγούμενες μεγάλες πλημμύρες του καλοκαιριού του 2002, που έπληξαν και τότε την Κεντρική Ευρώπη, προκαλώντας τον πνιγμό 17 ανθρώπων, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και υλικές ζημιές δισ. ευρώ. Τυπικά τότε έγιναν κάποια μικρά βήματα όχι βεβαίως όσον αφορά σε σημαντικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά κυρίως όσον αφορά στη λεπτομερέστερη χαρτογράφηση πλημμυροπαθών περιοχών και στη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης και ειδοποίησης για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Στις αρχές του 2003 το «Κοινό Ερευνητικό Κέντρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξε ένα πρωτότυπο ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης πλημμυρών (το λεγόμενο EFAS) που υποτίθεται πως στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της ετοιμότητας των αρμόδιων αρχών να αντιμετωπίσουν επικείμενες πλημμύρες, στην ενημέρωση των κεντρικών αρχών μιας χώρας – μέλους της ΕΕ προτού εντοπιστεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος τοπικά έως και τρεις μέρες πριν την πλημμύρα. Δημιουργήθηκε, μάλιστα, και σχετική ιστοσελίδα ενημέρωσης (Floodsite.net), ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της υπηρεσίας έχει ημερομηνία τον Οκτώβρη του 2008.

Επιπλέον, το 2007 εκδόθηκε και κοινοτική οδηγία για την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου πλημμυρών, που υποτίθεται πως τέθηκε σε εφαρμογή στις 26/11/07 απαιτώντας από τις άμεσα θιγόμενες χώρες της ΕΕ να εκτιμήσουν τους πιθανούς κινδύνους υπερχείλισης σε παραποτάμιες περιοχές, να χαρτογραφήσουν επακριβώς πλημμυροπαθείς περιοχές και να εκτιμήσουν την πιθανή έκθεση ανθρώπων και περιουσιών σε κινδύνους. Και στην περίπτωση αυτής της κοινοτικής οδηγίας για τις πλημμύρες δεν υπήρξε ούτε λέξη για αντιπλημμυρικά έργα υποδομής.

Ἄστρος τῆς Θαλάσσης

Σημείωσις

Τό κερασάκι ὅλων αὐτῶν; Ὁ μοναδικός, ἀνεπανάληπτος, ἀμίμητος Ῥιζοσπάστης!!!
Οἱ καπιταλιστὲς φταῖν γιὰ τὶς πλημμῦρες… Μποῦ χὰ χὰ χὰ χὰ χὰ χά…
Καὶ μὴ χειρότερα νὰ τοὺς πεῖτε…
Ἄς πληρώσουν πρῶτα τοὺς φουκαράδες τοὺς ἐργαζομένους τους καὶ μετὰ νὰ ὁμιλοῦν γιὰ καπιταλισμό. Τὰ σούργελα…

Ἡ ἀναδημοσίευσις τοῦ ἄρθρου ἀπὸ τὸν Ῥιζοσπάστη ἐδῶ.. Μὲ ὅλα τὰ καταπληκτικά τους σχόλια. Ἀλήθεια, μέ πόσα χρήματα μηνιαίως πληρώνουν τώρα πιά τούς συντάκτες τους; Μέ 300 εὐρώ;
Καί τί ἀκριβῶς χειρότερο κάνουν οἱ καπιταλιστές; Ἔ;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply