Σιγὰ μὴ καταδεχθοῦμε ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες τὴν δουλειὰ τοῦ ἀγρότου!!!

Τὸ διαπιστώνουμε καθημερινῶς πὼς ἐμεῖς εἴμαστε φτιαγμένοι γιὰ ὑψηλότερα ἐπίπεδα διαβιώσεως.
Τὸ βλέπουμε στὸν ἀριθμὸ τῶν «Πανεπιστημίων», στὸν ἀριθμὸ τῶν «πτυχιούχων» καὶ στὸν ἀριθμὸ τῶν «ἐπιστημόνων» ποὺ παράγουμε μὲ τὴν …σέσουλα!!! Τέτοια πχιότητα οὐδέποτε στὰ χρονικά.

Ἀλλὰ καὶ σὲ ἐξαγωγὲς «κορυφῶν» τῆς ἐπιστήμης δὲν στερούμεθα…
Πρῶτοι καὶ σὲ αὐτό.
Γιὰ νὰ μὴν ἀναφερθῶ βέβαια στὴν παραγωγὴ καφενοβίων… Ἤ στοὺς …«ἀνέργους» μας ποὺ διαρκῶς αὐξάνονται…
Ἀλλά καί τί ἔγινε;
Ἔτσι κι ἀλλοιῶς ἐμᾶς δὲν μᾶς ἐνδιαφέρει ἡ ἀξιοπρεπὴς ἐπιβίωσις ἀλλὰ ἡ ἀναγνώρισίς μας ὥς …μοναδικῶν καὶ ἰδιαιτέρων τῆς φύσεως πλασμάτων.
Καὶ εἴμαστε… Πράγματι!
Μόνον ποὺ εἴμαστε ἀπὸ τὴν ἀνάποδη.
Διότι ὅπως καὶ πρὸ ἐνὸς ἔτους, καὶ πρὸ δύο ἐτῶν, ἔτσι καὶ τώρα, καλλίτερα νὰ ψοφήσουμε τῆς πείνας παρὰ νὰ σηκώσουμε καφάσι στὴν πλάτη. Ἤ νὰ μαζέψουμε ῥοδάκινα. Ἤ νὰ πιάσουμε τὴν τσάπα…

Ηλεία: Οι άνεργοι δεν πάνε στα φραουλοχώραφα

Μονοψήφιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ προκειμένου να απασχοληθούν στα φραουλοχώραφα της Ηλείας. 

Δύο ομάδες παραγωγών φράουλας είχαν απευθυνθεί στον Οργανισμό για να προσλάβουν περισσότερους από 4.500 ανέργους προσφέροντας ημερομίσθιο 25 ευρώ (για πεντάωρη εργασία) και εργόσημο ΟΓΑ. 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από κοινή ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Ηλείας, αλλά και της Αχαΐας, όπου υπάρχουν καλλιέργειες φράουλας, η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή.

πηγή

ΗΜΑΘΙΑ Κάλλιο άνεργοι παρά αγρότες

Την ώρα που η ανεργία στο γενικό πληθυσμό φλερτάρει με το 25% και στους νέους έως 25 ετών ξεπερνά το 44%, κάποιος θα περίμενε να καλύπτεται αμέσως οποιαδήποτε προσφορά απασχόλησης.

 Του Κώστα Σιαμέλη
[email protected]

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται να μην ισχύει. Παραγωγοί της Ημαθίας που αναζητούν χέρια για τις καλλιέργειές τους θέλησαν να προσλάβουν 260 συμπατριώτες τους. Το ενδιαφέρον ωστόσο υπήρξε μηδαμινό, αφού οι αιτήσεις που εστάλησαν ηλεκτρονικά από όλη τη χώρα είναι μόλις δεκαέξι.
Πριν από δυόμισι εβδομάδες η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας κοινοποίησε με δελτίο Τύπου στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας την ανάγκη πρόσληψης ελλήνων εργατών γης που θα δουλέψουν για τέσσερις μήνες στον κάμπο της Ημαθίας. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά και μέσω μηνύματος από το κινητό χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία. Ωστόσο η ανταπόκριση στην πρόσκληση για εργασία σε έναν τόπο με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με ροδακινιές και άλλες καλλιέργειες ήταν πολύ μικρή και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το ύψος της ανεργίας στη χώρα.
Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ πολλοί νέοι άνθρωποι δηλώνουν πως επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην ύπαιθρο προσδοκώντας σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, δεν ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ούτε καν για λόγους επιμόρφωσης. Εφόσον δηλαδή θέλουν μελλοντικά να δραστηριοποιηθούν σε κάποια μορφή αγροτικής απασχόλησης, θα μπορούσαν να καταθέσουν αίτηση με κύριο γνώμονα τη συλλογή εμπειριών και γνώσης.
«Πραγματοποιήσαμε μέσω του Ίντερνετ και του Τύπου δαπανηρή καμπάνια προσέλκυσης ελλήνων εργατών από κάθε γωνιά της χώρας. Ωστόσο η προσπάθειά μας να δώσουμε έστω και για μερικούς μήνες απασχόληση σε άνεργους συμπατριώτες μας έπεσε στο κενό, αφού το ενδιαφέρον ήταν και παραμένει σχεδόν ανύπαρκτο», είπε στη «Μ» ο γραμματέας της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας Κωνσταντίνος Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Φαίνεται πως πολλοί νέοι προτιμούν να είναι άνεργοι και ξεκούραστοι παρά οικονομικά ανεξάρτητοι και σκληρά εργαζόμενοι».
Αλλοδαποί… αναγκαστικά
Η προσφορά εργασίας με ασφάλιση για έξι ημέρες απασχόλησης, με κάλυψη των εξόδων διαμονής και σίτισης για τέσσερις μήνες και μεροκάματο 23 ευρώ φαίνεται πως δεν αποτέλεσε δέλεαρ για το ελληνικό εργατικό δυναμικό, την ώρα που οι αιτήσεις για τους μετακλητούς εργάτες από τις γειτονικές χώρες αγγίζουν τις 5.000. Σύμφωνα με την Ένωση Νέων Αγροτών τα 140 μέλη της θα χρειαστούν στα χωράφια τους 260 εργάτες, ανάγκη η οποία αναγκαστικά θα καλυφθεί με αλβανούς, βούλγαρους και σκοπιανούς εργάτες.
Αναλυτικά η προσφορά εργασίας της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας περιλαμβάνει τα εξής:
– Μεροκάματο 23 ευρώ για εξαήμερη εργασία.
– Ασφαλισμένη εργασία με ένσημα ΟΓΑ, εφόσον δεν υπάρχει άλλη ασφάλιση.
– Φαγητό και διαμονή.
– Τετράμηνη διάρκεια εργασίας.
«Δεν καταδέχονται τα χωράφια»
Στη βυθισμένη στην ύφεση και τη φτώχεια χώρα η ενασχόληση με τη γη εξακολουθεί να… τρομάζει τα νιάτα που ζουν όχι μόνον στις πόλεις αλλά και στην επαρχία. Οι αγρότες είναι πρόθυμοι να προσφέρουν μερική ή και πλήρη απασχόληση σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς με καλύτερες απολαβές και γενικότερα συνθήκες από αυτές που δίνουν σε αλλοδαπούς εργάτες αλλά εις μάτην. «Έχω ανίψια, βαφτιστήρια και παιδιά γειτόνων, 20-25 ετών, που, παρότι ψάχνουν για δουλειά, δεν καταδέχονται τα χωράφια», είπε ο 48χρονος παραγωγός βιολογικών προϊόντων στο νότιο Ρέθυμνο Μιχάλης Σουμπασάκης και πρόσθεσε πως «η ενασχόληση με τη γη είναι κοπιαστική και τα νέα παιδιά είναι αλλιώς μαθημένα».

Ἄ ῥὲ ἐξαφάνισις ποὺ μᾶς χρειάζεται…
Ὁλοσχερής!

Φιλονόη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply