Εὑρέθη ἡ «χρυσῆ τομή» γιά τούς πλειστηριασμούς

Μᾶλλον εὑρέθη ὁ τρόπος γιά νά μᾶς χρυσώσουν τό χάπι οἱ παπατζῆδες τῆς δοσίλογης «κυβερνήσεως»!

Μινώταυρος

Της Μαρίνας Μάνη

Όπως αναμενόταν, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στο πλαίσιο του νέου νόμου για τους πλειστηριασμούς που θα ισχύσει από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας θα χαρακτηρισθεί από “παράταση της προστασίας που παρέχει το σημερινό καθεστώς στους οικονομικά αδύναμους”, αντιστρέφοντας δηλαδή το πρόβλημα όπως ήταν οι εισηγήσεις και στα δύο επιτελεία τις τελευταίες δύο ημέρες.

Αδύναμοι και επιτήδειοι

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος περιλαμβάνει δύο πτυχές:

Πρώτον, δεν θα πληγούν οι δανειολήπτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων –άνεργοι, ευπαθείς ομάδες, ανεπαρκές μηνιαίο εισόδημα κλπ.

Δεύτερον, θα υπάρξουν δράσεις στο υπόλοιπο τμήμα των δανειοληπτών ώστε να μη πληγεί η στεγαστική πίστη και η τραπεζική ρευστότητα.

Κατά τις πληροφορίες, ισχύουν οι παράμετροι που έθεσαν χθες στη συνάντησή τους οι υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.  Οτι, δηλαδή, οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν δανειολήπτες οι οποίοι αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα αξιοποιούν το σημερινό πάγωμα των πλειστηριασμών και δεν πληρώνουν δόσεις των στεγαστικών τους δανείων –οι λεγόμενοι «επιτήδειοι».

Η “οικονομική δυνατότητα” προκύπτει από το σταθερό μηνιαίο εισόδημα, την συνολική περιουσιακή κατάσταση και τις καταθέσεις.

Στο μικροσκόπιο επίσης θα μπουν τα δάνεια για εμπορικές επιχειρήσεις και εξοχικές κατοικίες –παρότι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία “πρώτη κατοικία”.

“Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων θα προστατευτεί”

Για το θέμα ο πρωθυπουργός με τηλεοπτική του δήλωση τόνισε: «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα». Και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

“Να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη”

Από την πλευρά του, σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε: “Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.  Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να  έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας”.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Εὑρέθη ἡ «χρυσῆ τομή» γιά τούς πλειστηριασμούς

Leave a Reply