Ἀπειλούμενα εἴδη ὁ ἀχινὸς καὶ ἡ πῖννα.

Ἀπειλούμενα εἴδη ὁ ἀχινὸς καὶ ἡ πῖννα.2Ἔχετε δοκιμάσῃ πῖννες; Ἀχινούς; Ἔχετε δοκιμάσῃ; Λοιπόν, ἐὰν δὲν εἴχατε, ἔως σήμερα, δοκιμάσῃ, ξεχάστε το!!! Ἀπαγορεύεται! Ἀπειλούμενα ἤδη γάρ…
Βέβαια, ἐγὼ γνώριζα πὼς οἱ ἀχινοὶ αὐξάνονται καὶ πληθύνονται στὰ βρώμικα νερά, γιὰ νὰ μᾶς τὰ …έπιστρέψουν ὡς …καθαρὰ νερά. Ἐπίσης, αὐτὸ ἁπλῶς τὸ συμπεραίνω, παρατηρῶντας τὸν τρόπο ἐξαπλώσεῶς τους, λειτουργοῦν ὡς …δεῖκτες καθαριότητος τοῦ βυθοῦ. Συνεπῶς ὅσο ἔχουμε λίγο βρώμικες θάλασσες δὲν κινδυνεύουν… Ἀλλὰ καὶ στὶς πολὺ βρώμικες θάλασσες αὐτοὶ πολλαπλασιάζονται, πρὸ κειμένου νὰ μᾶς τὶς ἐπιστρέψουν καθαρές… Μόνον στὶς νεκρωμένες περιοχὲς τοῦ βυθοῦ ἐξαφανίζονται.
Μὰ δὲν βαριέστε… Ἀπειλούμενον εἶδος εἴπαμε…
Ὅσο γιὰ τὶς πῖννες.. Χμμμ… Δὲν γνώριζα κάτι περὶ τῶν ἀπειλῶν ποὺ δέχονται. Τώρα τὸ ἔμαθα. Νὰ τὶς ξεχάσουμε κι αὐτὲς λοιπόν…
Καὶ προσοχή…!!!
Ἐὰν σᾶς δῇ ὁ Δένδιας νὰ τρῶτε πῖννες ἤ ἀχινοὺς θὰ σᾶς βάλῃ νὰ πληρώσετε γιὰ ὅλα τὰ ἀπειλούμενα εἴδη τοῦ πλανήτου!!!

Φιλονόη

Ξεχάστε τις πίννες ως μεζέ, είναι απειλούμενο είδος

????????????????????????????????Διαφημίζονται ως εκλεκτοί μεζέδες με αφροδισιακά, μάλιστα, αποτελέσματα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η αλίευση, αρχικά και η κατανάλωσή τους, είναι παράνομη!

Η πίννα και ειδικά ο αχινός, που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες, βρίσκονται πολύ συχνά καταχωρημένοι σε καταλόγους ακριβών εστιατορίων αν και προέρχονται από παράνομη, ερασιτεχνική κυρίως, αλιεία.

«Τα τελευταία χρόνια, οι πληθυσμοί της πίννας έχουν μειωθεί δραματικά, τόσο εξαιτίας της παράνομης αλιείας για εμπορικούς σκοπούς αλλά και λόγω της καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας από την παράνομη αλιεία με μηχανότρατες στα ρηχά νερά» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλλιου, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» (www. archipelago.gr).

Η πίννα (Pinna nobilis) είναι το μεγαλύτερο δίθυρο της Μεσογείου, με μήκος που ξεπερνάει τα 90 εκατοστά, και συναντάται μόνο στη Μεσόγειο θάλασσα, μέσα στα λιβάδια Ποσειδωνίας. Παρόλο, όμως, που προστατεύεται αυστηρά από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, καθώς και από διεθνείς συμβάσεις, συνεχίζει να αλιεύεται στις ελληνικές θάλασσες και να πωλείται παράνομα, με καταχωρήσεις μάλιστα σε περιοδικά όπου παρουσιάζεται ως δέλεαρ για τους υποψήφιους πελάτες του από διάφορα εστιατόρια.

«Συχνά, ούτε οι ερασιτέχνες αλιείς ούτε οι καταναλωτές, γνωρίζουν ότι η πίννα αποτελεί απειλούμενο είδος, και άθελά τους συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των πληθυσμών της. Το ίδιο απειλούμενα είδη, είναι και η μπουρού, η κοχύλα και η πετροσωλήνα, όστρακο που ζει μέσα στα βράχια και η αλίευσή του απαιτεί σπάσιμο των βράχων με βαριοπούλα, καταστρέφοντας έτσι την παράκτια ζώνη» λέει η κ.Μήλλιου.

Σύμφωνα με την υδροβιολόγο, η πίννα είναι ένα από τα είδη που κοντεύει να εξαφανισθεί σε όλη την Μεσόγειο και αποτελεί ευτύχημα που οι τελευταίες του είδους έχουν βρει «καταφύγιο» στις ελληνικές θάλασσες.

«Επιβαρυντικός παράγοντας για την επιβίωση του είδους είναι και η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στα τουρκικά παράλια, με το κτίσιμο γιγαντιαίων ξενοδοχειακών μονάδων και με επακόλουθο την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» πρόσθεσε η κ.Μήλλιου.

Η αλίευση επίσης των αχινών είναι παράνομη από ερασιτέχνες ψαράδες που μπορούν να βγάλουν δεκάδες κιλά και να τα πουλήσουν στην αγορά. Παράγοντες, μάλιστα, του Λιμεναρχείου Πειραιά τονίζουν ότι κάποιες φορές, καταφέρνουν να συλλάβουν επ΄ αυτοφόρω ερασιτέχνες με 50-60 κιλά αχινούς αλλά γενικότερα, είναι δύσκολο να εντοπισθούν.

Εκτιμούν, πάντως, ότι το 90% της ποσότητας των αχινών που διακινείται στην αγορά, προέρχεται από ερασιτέχνες ψαράδες και άρα είναι παράνομοι, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι απαγορεύεται η αλίευση οστράκων από ερασιτέχνες.

πηγή

Υ.Γ. Ἄ, κάτι ξέχασα… Ὅσο περισσότερο ἀπειλούμενα εἴδη ὑπάρχουν, τόσο ταχύτερα ἐξαφανίζονται. Γιατί ἄρα γέ;

φωτογραφία

(Visited 131 times, 1 visits today)
Leave a Reply